[ADV] Lenovo presenteert 3 trends die de toekomst zullen veranderen

Lenovo laptop

ADVERTORIAL: Slimmere, geïntegreerde technologieën zorgen voor grote veranderingen. Dat gaat van de apparaten in onze handen tot de manier waarop we samenwerken met collega’s of zelfs boodschappen doen. Artificial intelligence (AI) en edge computing zorgen er vandaag al voor dat industrieën efficiënter kunnen werken. Recente ontwikkelingen tonen aan dat we in de nabije toekomst nog heel wat meer enorme veranderingen mogen verwachten.

Wat betekent dit alles voor voor de nabije toekomst? Hieronder verkennen we samen met Jurgen Janssens, Executive Director & General Manager Benelux bij Lenovo, 3 technologieën die nu al in opkomst zijn – maar die onze wereld binnenkort nog veel meer zullen veranderen.

Vormveranderende apparaten zullen hybride werk stimuleren

Schermgrootte blijft belangrijk in een tijdperk van multi-tasking en de vele taken die we van onze apparaten verwachten. In de toekomst zullen smartphones misschien een stuk kleiner zijn, maar wel met de mogelijkheid om zich ‘uit te rollen’ of te ‘ontvouwen’ voor een groter scherm wanneer dat nodig is. Wij toonden eerder dit jaar bijvoorbeeld een proof-of-concept Rollable PC, en Motorola toonde op Mobile World Congress een prototype van een uitrolbare Rizr telefoon. Beide hebben dus een scherm dat op commando uitrolt dankzij motoren in de toestellen. Ook komen er opties om je scherm te ‘dragen’ in de vorm van een bril, een trend die we steeds meer zullen gaan zien.

Lenovo’s next-gen 16-inch ThinkPad X1 Fold verfijnt de categorie opvouwbare pc’s.

Motorola’s Rollable Proof of Concept werd eind 2022 tijdens Lenovo Tech World voor het eerst getoond en was eind februari 2023 één van de absolute aandachtstrekkers op MWC in Barcelona. Het prototype is compact wanneer het is ingetrokken en schuift uit tot een groot scherm wanneer je het nodig hebt.

Lenovo’s Rollable PC proof-of-concept toont een flexibel scherm dat op commando uitrolt voor een groter schermformaat, terwijl het zijn dunne en lichte vorm behoudt. Het prototype rolt een 15,3-inch scherm uit voor extra productiviteit wanneer nodig (bijvoorbeeld extra schermruimte voor programmeurs). Dat uitrollen gebeurt op commando dankzij motoren in de laptop, zo kunnen medewerkers hun productiviteit en flexibiliteit met één druk op de knop kunnen verhogen.

De Lenovo Glasses T1 is een draagbaar privéscherm voor contentconsumptie onderweg. Iets om alvast aan te wennen, want voor wie draagbaarheid, privacy en meer schermruimte belangrijk zijn on-the-go, wordt zo’n draagbaar scherm de perfecte metgezel.

Multi-access edge computing (MEC) zal slimme steden aandrijven

In de toekomst zullen intelligente camera’s, gekoppeld aan lokaal geïnstalleerde edge servers, het verkeer in “slimme steden” gaan regelen en vervuiling, files en verkeersongevallen terugdringen.

Waarom edge computing? Multi-access edge computing (MEC) betekent dat berekeningen en verzoeken in de slimme stad zelf worden verwerkt, op locatie dus, in plaats van in een verafgelegen datacentrum. Daardoor kunnen gegevens binnen milliseconden worden beantwoord. In Barcelona toont een proefproject de kracht van edge computing met 3.000 servers in de stad die internetapparaten en camera’s in staat stellen data te leveren waar ze nodig zijn.

In de toekomst zou edge computing steden zelfs kunnen helpen de doelstellingen inzake vervuiling te halen door verkeerslichten zo in te stellen dat auto’s zuiniger rijden.

AI-toepassingen die nu de wereld al veranderen

Artificial Intelligence is veel meer dan ChatGPT. De AI revolutie zal de wereld om ons heen steeds meer vorm geven en verschillende uitdagingen waarmee de mensheid geconfronteerd wordt helpen aanpakken. Een heel mooi voorbeeld daarvan is de Nederlandse startup Serket, die met behulp van AI en Edge computing bijdragen tot het verminderen van antibiotica gebruik bij veehouders, en op die manier ook de resistentie van bacteriën tegen antibiotica helpen terugdringen. Dat doen ze met een geavanceerde AI-oplossing die cameravisie gebruikt om de productiviteit van boerderijen te verhogen en de gezondheid van individuele dieren te monitoren. Door veranderingen in diergedrag in realtime te volgen, stelt Serket boeren in staat om ziek vee te identificeren en snel in te grijpen: het sterftecijfer daalt, de voeder- en dierenartskosten dalen en het gebruik van antibiotica wordt geminimaliseerd.

Aanvankelijk overwoog Serket rechtstreeks samen te werken met telecomaanbieders om nieuwe communicatie-infrastructuur aan te leggen in gebieden die geen snelle internetverbinding hadden. Het bedrijf besloot echter dat deze aanpak te complex, te duur en te tijdrovend zou zijn, waardoor het minder goed in staat zou zijn de oplossing wereldwijd uit te rollen. In plaats daarvan begon het bedrijf edge computing-oplossingen te onderzoeken en zag al snel dat deze het potentieel hadden om aan alle vereisten te voldoen.

Met edge computing-oplossingen van Lenovo kan Serket zijn innovatieve aanbod over de hele wereld aanbieden om de duurzaamheid van de wereldwijde landbouw te verbeteren en in één klap ook antibioticaresistentie tegen te gaan. Door een paar menselijke ogen te vervangen door camera’s kan hun bewakingsoplossing het vee 24/7 in de gaten houden en gezondheidsproblemen met een nauwkeurigheid tot 95% opsporen. De AI en machine learning-technologieën moeten dit inzicht uiterst kosteneffectief verschaffen en boeren geld besparen door snellere en dus goedkopere gezondheidsinterventies mogelijk te maken. En de boeren zien hun winstmarges met gemiddeld 15% toenemen.


Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met Lenovo. Voor meer informatie over hun producten kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home