Wie zit waar? Doe meer met je wifinetwerk

Je hebt je hele kantoor van een fenomenaal (draadloos) netwerk voorzien. Nu ga je die infrastructuur toch niet alleen voor connectiviteit gebruiken? Aruba-baas Jerry Garcia legt uit wat er meer mogelijk is.

“Een netwerk kan zoveel meer dan alleen connectiviteit voorzien.” Jerry Garcia, country manager Belux bij Aruba, lijkt bijna triest omdat het potentieel van bedrijfsnetwerken zo vaak onderbenut blijft. “Een goed netwerk kan helpen bij de ondersteuning van de bedrijfsorganisatie. Je kan ontdekken waar mensen en toestellen zich bevinden, waar het druk is, je kan allerhande IoT-toestellen aansturen en je kan bezoekers zelfs binnenshuis de weg wijzen naar de juiste afdeling of vergaderzaal. Helaas weten veel bedrijven niet dat die mogelijkheden bestaan.”

Niemand koopt een netwerk gewoon omdat het leuk is, ook al is het dat wel.

Jerry Garcia, country manager Belux Aruba

Garcia hoopt daar snel verandering in te brengen. Aruba probeert de toegevoegde waarde van een netwerk sterk te evangeliseren, onder andere via (digitale) events. De kern van de zaak blijft natuurlijk om organisaties van goede en veilige connectiviteit te voorzien. “Daarvoor is zero trust vandaag heel belangrijk”, vindt Garcia. Connectiviteit en veiligheid zijn de pijlers waarop je vervolgens verder kan bouwen. “Als de infrastructuur uitgerold is, kan je onderzoeken wat je er nog allemaal mee kan doen. Niemand koopt een netwerk gewoon omdat het leuk is, ook al is het dat wel.”

Access point als IoT-hub

Hoe haal je nu die meerwaarde uit je bestaande netwerk? Garcia haalt de eigen infrastructuur erbij als voorbeeld. “Alle access points zijn standaard uitgerust met wifi maar ook low energy Bluetooth en Zigby. De access points zijn zo IoT-hubs die met andere toestellen kinnen praten.” Zo kan je IoT-toestellen in het netwerk opnemen. “Maar vergeet geen netwerksegmentering toe te passen.”

Vervolgens heeft een gebouw met een brede dekking via access points een vrij goed beeld van wie er allemaal aanwezig is. “Zelfs wanneer je niet verbindt met een draadloos netwerk, staat je smartphone bijvoorbeeld wel aan en pingt die de draadloze netwerken in de omgeving. Het netwerk ziet zo MAC-adressen en weet aan de hand van de access points die in de buurt zijn, waar toestellen zich bevinden.”

GDPR-vriendelijk

Met die technologie kan je heel wat eenvoudige maar handige toepassingen aansturen. Garcia: “Je kan bijvoorbeeld snel nakijken of een aula aan een universiteit of een vergaderruimte wel druk benut wordt. Ook kan je de stromen van mensen doorheen het gebouw monitoren.” Dat laatste is zeker met de pandemie belangrijk. Hij benadrukt dat de tracering enkel op basis van MAC-adressen gebeurt, en er dus geen persoonsgegevens te grabbel liggen.

Via eenvoudige bluetooth-tags weet je altijd waar apparatuur staat.

Jerry Garcia, country manager Belux Aruba

De ingebouwde bluetooth-connectiviteit maakt het dan weer mogelijk om toestellen te traceren. “Via eenvoudige bluetooth-tags weet je altijd waar apparatuur staat.” Garcia denkt onder andere aan ziekenhuizen, waar bedden en medische toestellen via zo’n tag altijd snel vindbaar zijn.

Wegwijs binnenshuis

De combinatie van technologie faciliteert dan weer routeplanning binnenshuis. Dat is zeker bij grote sites zoals ziekenhuizen, grote bedrijven op campussen handig. Via een toepassing kan een bezoeker zo een gedetailleerde beschrijving naar een specifieke vergaderzaal opvragen. De functionaliteit kan voor een meerwaarde zorgen in bijvoorbeeld musea. “In Bozar in Brussel kunnen bezoekers een push-notificatie met informatie krijgen wanneer ze halt houden voor een schilderij”, duidt de country manager.

Wat moet je nu als organisatie doen om van dergelijke functionaliteit te genieten? “Veel bedrijven weten niet hoe ze eraan moeten beginnen. ”, lamenteert Garcia. “Het blijft een ver-van-mijn-bedshow.” Dat hoeft nochtans niet zo te zijn. In het geval van Aruba zit alle functionaliteit in een standaardnetwerk vervat. De data is beschikbaar, het is maar een kwestie om ze te ontsluiten.

lees ook

Aruba in België: van moderne basislaag naar nieuwe diensten

“Dat kan op twee manieren. Wie wil kan zelf een toepassing schrijven, bijvoorbeeld met PowerBI. Dat kost echter veel tijd en moeite. Er zijn heel veel toepassingen van derden die met de data aan de slag kunnen om inzichten te leveren. Al wat je nodig hebt is een connector en een licentie. Het is niet moeilijk, maar weinig IT-managers denken eraan.”


Deze redactionele bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Aruba. Op het digitale At the Edge of Change-event van Aruba en partners ontdek je hoe het bedrijfsnetwerk digitale transformatie kan ondersteunen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home