5 voorspellingen van HPE Aruba over het netwerk van 2024

netwek aruba

2024 belooft een interessant jaar te worden voor netwerktechnologie. HPE Aruba doet vijf voorspellingen en schuift zero trust, AI en Wifi 7 naar voren als cruciale pijlers voor netwerk van de toekomst.

Voorspelling 1: De dood van de standalone firewall

De opkomst van het hybride personeelsbestand en de uitgebreide inzet van IoT-apparaten hebben de netwerkperimeter onomkeerbaar uitgehold, en de standalone firewall verdwijnt daarmee. Een goede “binnenkant” kan niet langer worden beschermd tegen een slechte “buitenkant” door een ring van firewalls.  Proberen om de gaten te dichten door nog meer firewalls binnen een organisatie te implementeren, voegt alleen maar complexiteit toe, creëert ruimte voor fouten en vertraagt bedrijven die snel willen handelen. 

Bijgevolg is de next-gen firewall appliance snel de last-gen firewall appliance aan het worden. Aan de ene kant vervangt de secure service edge (SSE) firewalls en proxies door een cloud geleverde secure web gateway, cloud access security broker en zero trust netwerktoegang. SSE biedt bovendien een aantrekkelijke manier om de beveiliging te beheren voor gebruikers die overal toegang hebben tot applicaties. Aan de andere kant is voor IoT-beveiliging segmentatie on-prem nodig, direct aan de rand van het netwerk, en om dit te bereiken worden firewall-services direct ingebouwd in access points, switches en SD-WAN-gateways. Zelfs in het datacenter kan de introductie van top-of-rack switches met L4-7 beveiligingsfunctionaliteit veel kostenefficiënter oost-west segmentatie leveren dan traditionele next-gen firewalls at end-of-aisle. In de komende jaren zal de markt voor next-gen firewalls verder afnemen naarmate deze nieuwe cloudgebaseerde en ingebouwde mogelijkheden een eenvoudigere manier introduceren om veilige connectiviteit te beheren.

Ondersteunende statistiek van de industrie: Naarmate meer organisaties kiezen voor programmatische, hybride werkstrategieën, zullen kopers eerder firewallleveranciers kiezen die cloudgebaseerde beveiligingsdiensten aanbieden met geloofwaardige cloudbeveiligingsstrategieën. Gartner kritieke capaciteiten voor netwerkfirewalls (Adam Hils, Rajpreet Kaur, Thomas Lintemuth) 16 mei 2023

Voorspelling 2: Zero Trust-principes versnellen de afstemming van beveiligings- en netwerkdoelstellingen

De meeste organisaties hebben aparte teams die netwerken en beveiliging beheren, en in veel opzichten kunnen hun doelen tegenstrijds zijn.  In 2024 zullen toonaangevende bedrijven laten zien hoe zero trust principes gebruikt kunnen worden om de belangen van beide teams op elkaar af te stemmen en zo een betere eindgebruikerservaring en bedrijfsresultaten te leveren.In een typische organisatie is het de doelstelling van het netwerkteam om mensen en diensten betrouwbaar verbonden te houden, up and running met voorspelbaar goede prestaties.  Ze worden gestimuleerd om het mensen gemakkelijk te maken om overal verbinding mee te maken en complexiteit te vermijden die leidt tot uitval, latentie of vertraging.  Aan de andere kant heeft de beveiligingsorganisatie de taak om risico’s te minimaliseren en compliance te handhaven. Maar al te vaak komen de gebruiker en zijn ervaring ertussenin te zitten. Een overijverige beveiligingsimplementatie kan het voor gebruikers traag of onmogelijk maken om toegang te krijgen tot de apps en gegevens die ze nodig hebben, waardoor het bedrijf vertraging oploopt.  Aan de andere kant kan een lakse beveiliging of een netwerkteam dat bij iedereen goed wilt staan door beveiligingsmaatregelen te omzeilen, leiden tot infiltratie en ransomware.

Toonaangevende ondernemingen zullen zero trust-architecturen aannemen waarbij de taak van het netwerk niet wordt gedefinieerd in termen van het verbinden van iets met iets, maar eerder als een handhavingslaag voor het beveiligingsbeleid.  Voor gebruikers die toegang hebben tot applicaties kan het beveiligingsbeleid worden afgedwongen in de cloud, maar voor veel verkeersstromen, met name voor IoT-apparaten en de bijbehorende diensten, zal het efficiënter zijn om dit beleid automatisch te implementeren in toegangsapparaten zoals access points, switches en routers.  Met het juiste niveau van gedeelde zichtbaarheid, automatisering en duidelijke afbakening van beleid en handhaving, zullen netwerk- en beveiligingsteams hun doelen op elkaar afstemmen en een betere ervaring leveren.

Ondersteunende cijfers: Volgens Forrester gaf 96% van de klanten aan dat beveiliging en netwerken samenwerkten om SASE te implementeren.

Voorspelling 3: Het meten van eindgebruikerservaringen wordt een must voor het stimuleren van operationele uitmuntendheid

Om te kunnen leveren wat medewerkers en klanten verwachten, zullen IT-organisaties moeten overstappen op SLO’s en SLA’s die gebaseerd zijn op gemeten gebruikerservaringen.  Gebruikers maakt het niet uit wat de fout is, ze zijn gefocust op één simpel ding: werkt de applicatie die ze gebruiken goed of niet?  De gebruikerstevredenheid daalt wanneer ze als eerste problemen vinden en vervolgens door IT worden afgewimpeld met rapporten dat alle apparaten werken en correct functioneren. 

Om dit aan te pakken zullen organisaties op grote schaal digital experience management (DEM) tools inzetten, die zowel de daadwerkelijke ervaring van eindgebruikers meten als synthetische sonderingen uitvoeren om ervoor te zorgen dat de infrastructuur gereed is, zelfs als er geen gebruikers aanwezig zijn. Organisaties willen waarschijnlijk een mix van metingen verzameld door endpoint agents (zoals een SSE agent) en metingen verzameld door speciale hardware sensoren, vooral bij het monitoren van Wi-Fi prestaties.  Idealiter voeden deze zelfde metingen geautomatiseerde AIOps die in staat zijn om te leren en vervolgens best practices te implementeren, problemen snel op te lossen en problemen automatisch te verhelpen.

Ondersteunende statistiek: Tegen 2026 zal minstens 60% van de I&O leiders DEM gebruiken om de prestaties van applicaties, services en eindpunten vanuit het oogpunt van de gebruiker te meten, tegenover minder dan 20% in 2021. (Gartner, Marktgids voor Digital Experience Monitoring, maart 2022)

Voorspelling 4: Het gebruik van 6GHz Wi-Fi schiet omhoog – en zal het grootste kenmerk van Wi-Fi 7 blijven.

De barrières die de uitrol van Wi-Fi in het 6GHz-spectrum vertragen zullen in de meeste regio’s worden weggenomen en het gebruik zal explosief toenemen.  

Een paar jaar geleden introduceerde de Wi-Fi 6E standaard ondersteuning voor de 6GHz band, waardoor de Wi-Fi-capaciteit meer dan verdubbeld werd en meer gebruikers en hogere snelheden mogelijk werden. In sommige segmenten is de standaard snel ingevoerd, maar andere zijn voorzichtiger. In 2024 zullen de laatste obstakels voor een brede acceptatie uit de weg geruimd zijn.

Ten eerste moet het gebruik van de 6GHz band, vooral buitenshuis, worden goedgekeurd door overheidsinstanties. Hoewel sommige landen, zoals de VS, het spectrum snel hebben opengesteld voor Wi-Fi, zijn andere landen langzamer. Gelukkig is er veel vooruitgang geboekt op dit gebied en in 2024 zullen de meeste bedrijven in de meeste delen van de wereld toegang hebben tot het 6GHz-spectrum.

Ten tweede waren sommige bedrijven huiverig om Wi-Fi 6E te gaan gebruiken terwijl Wi-Fi 7 voor de deur staat. Nu Wi-Fi 7 geratificeerd is, is er geen twijfel dat Wi-Fi 6E en Wi-Fi 7 interoperabel zullen zijn, dus met 6E apparaten en access points die in grote hoeveelheden worden geleverd, kunnen 6GHz Wi-Fi implementaties op volle toeren draaien.

Tot slot wordt de overstap belemmerd door ondersteuning op zowel toegangspunten als client-apparaten. We zijn getuige van een groot aantal nieuwe apparaten die Wi-Fi 6E ondersteunen en de mainstreaming van 6E access points. Bovendien komen er meer Wi-Fi 7 apparaten aan en deze kunnen gebruik maken van de 6GHz band om een betere gebruikerservaring te bieden met Wi-Fi 6E of Wi-Fi 7 access points.Door de combinatie van deze ontwikkelingen zal er in 2024 veel gebruik worden gemaakt van het 6GHz-spectrum en daarmee van snellere overdrachten en een betere gebruikerservaring.

Ondersteunende cijfers uit de industrie: “HPE Aruba Networking heeft meer dan 1,5 keer het aantal Wi-Fi 6E AP’s geleverd dan elke andere leverancier in de industrie” – Sian Morgan is de hoofdanalist op het gebied van netwerken bij Dell’Oro Group.

Voorspelling 5: AI zal IT-beheerders bevrijden

Er wordt wel eens gezegd dat je je baan niet verliest aan AI, maar aan iemand die AI effectief gebruikt. Dit is absoluut waar aan het worden voor IT-beheerders.

De toenemende last van het implementeren van nieuwe technologie en het onderhouden van cyberveiligheid met een vast of zelfs krimpend personeelsbestand betekent dat elke beheerder meer moet doen. Gelukkig gaan AI en automatisering snel vooruit, waardoor de taak verschuift van het beheren en configureren van individuele apparaten, naar het definiëren van beleid voor een hele organisatie en het automatisch en consistent implementeren van dat beleid. Verder is AI ook in staat om enorme hoeveelheden gegevens uit te kammen om afwijkingen te identificeren en oplossingen aan te bevelen (en zelfs te implementeren). Het is intussen algemeen bekend dat AI slechts zo goed is als de dataset, wat grotere datasets van hoge kwaliteit essentieel maakt. Toonaangevende leveranciers zullen AI-inzichten halen uit data lakes die miljoenen beheerde apparaten en honderden miljoenen eindpunten bevatten. Tot slot zorgen large language models (LLM’s) voor een turbo-oplading van bestaande natuurlijke taalinterfaces en een handigere manier voor beheerders om de informatie te krijgen die ze nodig hebben.

Het komt erop neer dat organisaties ervoor moeten zorgen dat ze hun IT-teams de AI force-multiplier bieden die beheerders nodig hebben om concurrerend te blijven. 

Ondersteunende statistiek: In 2026 zal generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI)-technologie goed zijn voor 20% van de initiële netwerkconfiguratie, wat een stijging is ten opzichte van de bijna nul in 2023. (Gartner, Strategic Roadmap for Enterprise Networking, oktober 2023


Dit is een ingezonden bijdrage door HPE Aruba. De redactie van ITdaily is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home