Honger naar serverruimte is sterker dan economische onzekerheid

server

De onzekere economie waar we momenteel in leven, zorgt ervoor dat sommige sectoren voorzichtig zijn met investeren. Als het gaat om serverruimte zien we in het totaal juist een stijging aan bestedingen van bedrijven. Waar veel bedrijven het moeilijk hebben, heeft een aantal organisaties door het virus en het massale thuiswerken juist meer te doen.

In het tweede kwartaal van dit jaar zagen marktonderzoekers van IDC dat we wereldwijd 3,19 miljoen nieuwe apparaten gebruikten. Dit is een stijging van 18,4 procent vergeleken met 2,69 miljoen apparaten een jaar eerder. Het eerste kwartaal van dit jaar leek het nog neerwaarts te gaan met de serververkoop, maar dat is afgelopen kwartaal meer dan bijgetrokken. 

De original design manuracturers (ODMs), de bedrijven die apparaten op maat maken voor hyperscalers, cloud leveranciers en enkele grote enterprises waren verantwoordelijk voor 34,4 procent van het totaal aantal nieuwe servers. Dell, Inspur, Lenovo, Supermicro en een aantal andere original equipment manufacturers (OEMs) verkopen voorontworpen machines aan eindgebruikers en werken soms ook als ODMs voor bepaalde klanten. Ook zij leveren aan hyperscalers en cloud leveranciers, maar het is onbekend in welke mate. 

Groei in gebruik van servercapaciteit sinds 1999

De afgelopen 20 jaar heeft het wereldwijde gebruik aan serverruimte een enorme groei doorgemaakt. Sinds 1999 groeide het aantal servers dat elk kwartaal werd verkocht met een factor van vier. Wanneer we de hoeveelheid rekenkracht per CPU hieraan toevoegen, is de totale hoeveelheid computerkracht die in Q2 van 2020 werd verkocht ongeveer 437 keer zoveel als in Q1 van 1999. De prijs-prestatieverhouding groeide met een factor van 250 in absolute dollars, maar als je inflatie meerekent stijgt deze prijs al naar 370. 

In het tweede kwartaal van 2020 werd er naar schatting 250 keer zoveel ruwe computercapaciteit verkocht als in het vierde kwartaal van 2000, het hoogtepunt van de Dot-Com Boom. Dat betekent dat we de capaciteit van 90 miljoen servers uit de tijd van eind 2000 vandaag de dag hebben gepropt in net wat minder dan 3,2 miljoen machines. 

Impact van het coronavirus op serververkopen

Met de Dot Com Boom zagen we een enorme daling in bestedingen aan servercapaciteit. Het duurde vervolgens tot 2017 totdat de bestedingen weer terug waren op het oude niveau. Het ziet ernaar uit dat de coronacrisis zeker niet voor een dergelijke daling zorgt. Doordat zoveel mensen vanuit huis werken en ook voor entertainment via het internet kiezen, heeft het coronavirus geen schade veroorzaakt voor de serververkoop. 

De transport en hospitality-sectoren zijn zeker geraakt door de crisis, maar de behoefte aan servercapaciteit is momenteel groter dan de angst voor wat de economie de komende kwartalen gaat doen. 

Doordat zoveel mensen vanuit huis werken en ook voor entertainment via het internet kiezen, heeft het coronavirus geen schade veroorzaakt voor de serververkoop. 

We weten niet precies hoeveel extra capaciteit hyperscalers en cloud leveranciers aanhouden, maar het zal waarschijnlijk niet meer zijn dan 25 tot 30 procent. Het kan zelfs nog veel minder zijn wanneer ze constant hun oude machines vervangen door nieuwe. Waar veel van deze bedrijven het idee geven oneindige capaciteit te hebben, is dat zeker niet het geval voor een publieke cloud. Uiteraard is de capaciteit wel gigantisch als je het vergelijkt met een enkele enterpriseklant. 

Serververkopen in verschillende segmenten

Zoals we in het verleden al vaker zagen, draaiden de middelste lagen in het serverlandschap het tweede kwartaal niet zo goed als de onderste en bovenste lagen. Voor volume-servers, waar een systeem vaak niet meer dan $25.000,- kost zagen we een omzetstijging van 22,1procent. In dat segment valt het grootste gedeelte van de markt. 

Het middensegment voor servers neemt al lange tijd af vergeleken met andere segmenten.

Het middensegment, waaronder systemen tussen de $25.000 en $250.000 vallen, zag juist een daling van 0,4 procent. Hoewel dit nog altijd een belangrijke markt is, vooral voor klanten die RISC en soms mainframes als mission critical gebruiken, neemt het segment al lange tijd af vergeleken met andere segmenten. 

De high-end markt bevat NUMA servers gebaseerd of Xeon en System Z maakte een stijging door van 44,1 procent. 

Welke leveranciers verkochten de meeste servers?

Waar de algehele server markt een mooie groei doormaakte in Q2, was dat zeker niet het geval voor alle serveraanbieders. We zien grote verschillen in de kwartaalcijfers tussen verschillende bedrijven. 

Server omzet voor verschillende leveranciers
Bron: www.nextplatform.com

Hewlett Packard Enterprise maakte met 3,06 miljard euro aan sales de hoogste omzet, maar maakte daarmee alsnog een daling door ten opzichte van een jaar geleden. De koppositie van HPE is onder andere te danken aan de overname van supercomputer producent Cray. Dell komt op de tweede positie, met een omzet van 2,85 miljard dollar. Ook Dell maakte een daling door ten opzichte van een jaar geleden. 

Chinese servergigant Inspur wordt steeds groter en groeide zijn omzet met 77% naar 2,16 miljard dollar in Q2 van 2020. De gigantische groei van Inspur is goed voor een significant deel van de totale stijging in verkoop van servercapaciteit. Zonder Inspur, zou de groei in vraag naar serverruimte slechts 15,4 procent bedragen in plaats van de huidige 18,4 procent. 

De ODM-leveranciers behaalden met 5,91 miljard euro hun hoogste gecombineerde omzet ooit. Hiermee maakten ze een groei van 63,4 procent door vergeleken met een jaar ervoor. We kunnen stellen dat de groei in verkoop door ODM-leverancier een belangrijke factor is in de gesteven verkoop van servercapaciteiten. 

Onevenredige groei in uitgaven aan servercapaciteit

Het afgelopen kwartaal is de vraag naar servercapaciteit sterk gestegen vergeleken met een jaar eerder. We verbruiken met zijn allen meer serverruimte dan ooit tevoren. Deze groei in vraag kan voor een deel verklaard worden door het coronavirus. De stijging in verkopen van serverruimte is echter niet overal terug te zien. Zo zien we dat sommige sectoren sterk gebukt gaan onder de gevolgen van de pandemie en dat de stijging in verkopen vooral bij ODM-leveranciers en het Chinese Inspur te zien zijn. 

Met het aanhouden van de pandemie, kunnen we verwachten dat de huidige golf aan servergebruik nog wel even voortvloeit. De huidige cijfers zeggen echter niets over de toekomst. De tijden zijn te onzeker om een conclusie te trekken over hoe het landschap er over een half jaar of een jaar uit gaat zien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home