Server- en opslagverkoop keldert

De verkoop van servers gaat er in het eerste kwartaal van 2020 sterk op achteruit en ook de opslagmarkt krimpt.

De omzet van de serververkoop daalde in het eerste kwartaal van 2020 met een stevige zes procent. De totale verkoop ging iets minder achteruit volgens analysebureau IDC, met een daling van 5.000 verkochte toestellen. Die verhouding is hoegenaamd niet positief voor de grote fabrikanten.

De grootste onder hen is nog steeds Dell, zowel op het vlak van omzet als op gebied van verkochte servers. De fabrikant krijgt weliswaar klappen, maar niet meer dan nummer twee HPE. Integendeel: HPE zag zijn marktaandeel met 2,5 procent krimpen.

Lenovo lijkt de prijskaart actief te trekken. De Chinese uitdager verkocht meer servers aan het begin van dit jaar, maar kampt desalniettemin met een voelbare omzetdaling. Zo raakt de fabrikant niet voorbij het eveneens Chinese Inspur, dat op de derde plaats staat.

IBM doet het goed

IBM sluit de top vijf af en is de enige partij moet goede resultaten. Hoewel het aantal verscheepte servers ook hier lichtjes daalt, ziet IBM zijn omzet stijgen. De OEM zet niet in op x86 maar kiest ervoor om zijn eigen architectuur naar voren te schuiven en de cijfers tonen aan dat die strategie werkt

Volgens IDC is de krimp van de markt niet noodzakelijk aan het coronavirus te wijden. De analisten wijzen vooral naar problemen met de toevoer en een dalende vraag als gevolg van bredere macro-economische trends.

Opslag

Het virus komt wel naar de voorgrond als verantwoordelijke bij de analyse van de opslagmarkt. Ook die krimpt, en wel met acht procent. NetApp en HPE zijn het zwaarst getroffen met een daling in omzet van respectievelijk 20 procent en 17 procent vergeleken met vorig jaar. Dell blijft zo marktleider ondanks de krimp van 8,2 procent. IBM staat opnieuw onderaan de top 5 (na Hitachi) en is de enige groeier (3,8 procent).

IDC verwacht dat de opslagmarkt het komende kwartaal veel vraag van hyperscalers mag verwerken, aangezien bedrijven blijven inzetten op werk op afstand. Cloudtools zijn daarbij belangrijk en daar hoort opslagcapaciteit bij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home