Datacenter-as-a-Service: hoe een slim consumptiemodel zowel portemonnee als milieu spaart

Dat we omzichtig moeten omspringen met de grondstoffen die we hebben, is een realiteit die ook in de IT-sector doordringt. Wie milieudoelstellingen wil halen, hoeft daarvoor niet altijd extra te investeren, integendeel. De aarde en je bottom line delen dezelfde smaak.

Grote datacenters uitgerust om piekmomenten te bolwerken, overgeprovisioneerd tot tegen het dak en met een stroomrekening om u tegen te zeggen: niet bepaald economisch en al zeker niet ecologisch. “Toch is dat vaak de vorm die een on-premises datacenter aanneemt”, vertelt Patrick Leoni van HPE Financial Services. Hij is expert over alles wat HPE Greenlake is en ziet hoe een consumptiemodel voor datacenters niet alleen voordeliger is, maar ook perfect in een ecologisch plaatje past.

Consumptiemodel

HPE Greenlake is een consumptiemodel waarbij HPE je on-premises datacenter onderhoudt en uitbouwt. De fabrikant blijft eigenaar van de servers, zorgt ervoor dat het datacenter precies op maat is van wat je nodig hebt en jij betaalt op basis van de rekenkracht die je effectief verbruikt. HPE pionierde het ‘Datacenter-as-a-Service’-model een vijftal jaar geleden en kreeg intussen navolging.

 

“Omdat we eigenaar blijven van de hardware, kunnen we servers bijplaatsen bij een klant tijdens piekmomenten, maar kunnen we die ook weer wegnemen wanneer ze niet meer nodig zijn.”

 

“Omdat we eigenaar blijven van de hardware, kunnen we servers bijplaatsen bij een klant tijdens piekmomenten, maar kunnen we die ook weer wegnemen wanneer ze niet meer nodig zijn”, verduidelijkt Leoni de voordelen van het model. “Vervolgens kunnen we diezelfde servers inzetten op een andere locatie waar piekcapaciteit nodig is.”

Circulaire economie

HPE tekent met die aanpak enthousiast in op de circulaire economie. “Die berust op drie pijlers”, schetst Leoni. “Eerst is er het design van het product, de componenten die er inzitten en de grondstoffen die daarvoor gebruikt worden. Vervolgens speelt de levensduur van een product mee en tot slot is een wereldwijde aanpak voor de bescherming van waardevolle grondstoffen van tel. Als IT-bedrijf kan je vooral het verschil maken in de eerste twee pijlers.”

Met Greenlake focust HPE met name op de levensduur. Leoni: “Recycleren van hardware moet altijd de laatste optie zijn. Het is veel beter om een product te hergebruiken.” Daartoe heeft HPE twee ‘Renewal Centers’, één in de VS en één in Europa, nabij het Schotse Glasgow. “Via die centra proberen we hardware zo goed mogelijk opnieuw in te zetten.” Daarbij gaat het niet enkel om Greenlake-servers, maar ook om client-hardware, zoals bijvoorbeeld pc’s en zelfs telefoons.

Veiligheid prioritair

HPE blijft natuurlijk een hardwarespecialist voor de zakelijke markt en dat brengt specifieke uitdagingen met zich mee. “Beveiliging staat altijd centraal. Toestellen die binnenkomen voor hergebruik, gaan allereerst naar de beveiligingsafdeling waar ze gewist worden volgens de meest veeleisende standaarden. Lukt het niet om alle data te wissen, dan is hergebruik geen optie.”

Vervolgens probeert HPE zoals gezegd om hardware intact terug in te zetten op andere plaatsen. “In het geval van Greenlake-servers is dat in eerste instantie bij klanten die piekcapaciteit nodig hebben. Zijn de servers daar niet meer voor geschikt, dan is er een erg grote tweedehandsmarkt”, weet Leoni. “Voor veel serviceproviders maakt het niet zoveel uit dat een server drie jaar oud is. Zij willen vooral betrouwbare gestandaardiseerde hardware en als ze die voordeliger kunnen kopen, is dat voor hen mooi meegenomen.”

 

“Voor veel serviceproviders maakt het niet zoveel uit dat een server drie jaar oud is.”

 

Ook na gebruik in het tweedehandscircuit komt de hardware opnieuw naar HPE. Uiteindelijk bereikt een product een leeftijd waarop hergebruik onrealistisch wordt. “Dan pas gaan we over tot recyclage.” 89 procent van de hardware die binnenkomt in een renewal center wordt momenteel opnieuw gebruikt, 11 procent wordt gerecycleerd. “Het is onze ambitie om dat cijfer de komende jaren nog naar beneden te krijgen.”

Kpi’s en rapportage

Volgens Leoni is het potentieel groot. Aanvankelijk won Greenlake aan populariteit omwille van het efficiënte betalingsmodel, waarbij overprovisoning geen probleem meer was. “Vandaag zien we dat steeds meer bedrijven inzetten op sustainability. De laatste twee jaar is het aantal organisaties met duurzaamheids-kpi’s enorm gestegen”, weet Leoni uit ervaring. “Bovendien is duurzaamheid sinds kort steevast een onderdeel van vrijwel iedere tender.”

HPE is dan ook gestart met een rapportage van de ecologische besparingen die met Greenlake gepaard gaan. Als hardware van een klant wordt teruggenomen, krijgt die een rapport waarin hij ziet hoeveel er herbestemd is geraakt en wat de uiteindelijke winst voor het milieu is geweest. “Wat ecologisch interessant is, is al geruime tijd ook een goede keuze voor de bottom line.”

Het Greenlake-verhaal toont aan dat je geen wereldverbeteraar hoeft te zijn om een impact te maken: kiezen voor wat efficiënt is voor je onderneming, is vaak ook een goed idee voor het milieu.

HPE wil van zijn kant nog meer inzetten op de circulaire economie. “We zetten steeds meer in op de tweedehandsmarkt.” Het hergebruik dat daarmee gepaard gaat, opnieuw met economie in de plaats van ecologie als katalysator bij de eindklant, heeft immers een grote impact op de totale voetafdruk van de datacenter-business.

HPE organiseert op 7 mei in Brussel het Discover More-event. Wie graag meer info wil of zich last-minute nog wil registeren, kan hier terecht.

 

Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met HPE. Via deze link vind je meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home