Aruba toont tijdens Atmosphere dat SD-WAN en SASE meer dan ooit de plak zwaaien

De tandem HPE Aruba wordt elk jaar sterker en dankzij recente overnames focust Aruba nog meer op SD-WAN en SASE.

Tijdens de Belgische editie van Aruba Atmosphere in Brussel worden de stevige beats door de luidsprekers gepompt terwijl we een hip filmpje zien van iemand die oranje sportschoenen aantrekt en een andere dimensie ontdekt. Het spreekt voor zich dat Aruba die dimensie biedt, maar helaas geen sportschoenen in de goodiebag na afloop.

Wat Aruba wel levert, is Country Manager Jerry Garcia op het podium. Hij wijst in zijn keynote naar de toekomst. “We moeten klaarstaan voor wat er gaat komen. Na covid is er nu de gedeeltelijke terugkeer naar kantoor, NIS2 komt eraan, het wordt veel.”

Twee belangrijke overnames in 2023

In zijn relaas heeft hij het over drie belangrijke pilaren: security, beheer van omgeving en flexibiliteit richting partners. Security spreekt voor zich en dat is altijd al een prioriteit geweest voor Aruba, maar de nadruk wordt daar nu nog meer op gelegd dankzij recente overnames. Met omgevingsbeheer verwijst hij naar Aruba Central en de volledig vernieuwde interface. Wat betreft flexibiliteit reikt hij de hand uit naar alle aanwezige partners dat Aruba ook inzetbaar is als NaaS, Network-as-a-Service.

“Centraal in dit allemaal zit duurzaamheid. Wat bij ons binnenkomt, zetten we terug in de markt. We willen onze klanten en partners deze investering geven in de toekomst. Deze aanpak wordt cruciaal voor onze generatie.”

Hij wijst in zijn keynote ook kort naar twee belangrijke overnames, Athonet voor Private 5G en Axis voor SASE. Daarover straks meer.

HPE als unieke tandem

Aruba is HPE, en andersom. Stephane Lahaye, MD Belux van HPE, wijst op de unieke troef die beide merken hebben: elkaar. NaaS loopt via HPE Greenlake, net als Aruba Networking Central, en hun motto luidt vandaag niet voor niets ‘edge to cloud’. HPE Aruba kan projecten opleveren met een synergie die de concurrentie niet haalt.

“We willen jouw edge connecteren en reageren op de data die overal worden gegenereerd met snellere inzichten en acties. Vorm een hybride cloud en vorm een naadloze toegang tot al die data.” Hij wijst hier naar datasoevereiniteit, maar ook naar compliance en governance. “Tot slot moet je die data ook beschermen via een zerotrust-aanpak.”

In zijn keynote wijst Lahaye trots op een project met AG Insurance waarbij ze hebben geholpen om 75 miljoen lijnen Cobalt-code van een mainframe naar een open systeem te migreren. “Dat zijn de uitdagingen waar we vandaag voor staan.”

Private 5G

We focussen terug op Aruba, HPE heeft zijn Discover-event later dit jaar in Barcelona waar het zelf in de spotlight mag staan. Doorheen alle andere keynotes en sessies merk je dat Aruba in 2023 een belangrijke stap voorwaarts heeft gezet dankzij twee overnames: Athonet en Axis Security.

De overname van Athonet moet HPE in staat stellen om private 5G-netwerken een onderdeel te maken van zijn GreenLake-aanbod. Daarmee aast HPE op zowel enterprises als op telecomproviders als klant. Athonet brengt expertise en ervaring mee inzake de uitrol van kernnetwerken ter ondersteuning van zo’n aanbod.

Athonet weet wat het doet. Het bedrijf is al vijftien jaar actief en rolde in die tijd netwerken uit bij meer dan 450 klanten in diverse sectoren. IDC voorspelt dat de markt voor private 5G de komende jaren nog sterk zal aandikken met 1,6 miljard dollar tegen 2026. Door Athonet in te lijven, wil HPE zijn positie versterken om daar graantjes van mee te pikken.

“Private 5G wordt een belangrijke troef binnen ons portfolio. Complexe omgevingen zoals havens kunnen met onze technologie naadloos wisselen van 5G naar wifi6, en omgekeerd. Voor Aruba was dit een kritische stap om het portfolio te vervolledigen.”

SASE, maar zonder traditionele PoP’s

Axis Security brengt een uitgebreide SASE-beveiligingsoplossing met zich mee. De overname werd in maart 2023 afgerond en hun technologie zit vandaag al in alle technologie van HPE Aruba. Jaye Tillson, Field CTO bij Aruba, is de enige keynote-spreker die met dezelfde flashy oranje sportschoenen het podium oploopt als het introfilmpje. Ze zien er comfortabel uit… maar daarvoor zijn we hier niet.

Hij wijst erop dat HPE zeker niet de eerste was die SASE (lees hier wat SASE is) introduceerde, maar dat geeft niet volgens hem. HTC was ook eerst, maar het was de iPhone die de wereld veroverde. Volgens Gartner overwegen 45 procent van de klanten SASE in Europa de komende 12 tot 18 maanden. Daarom heeft Aruba vandaag SSE.

Aruba SSE is volledig agentless, je hoeft niets te installeren.

Jaye Tillson, Field CTO bij Aruba

In tegenstelling tot andere SASE-aanbieders die met PoP’s werken, maakt Aruba gebruik van de ruggengraat van de huidige hyperscalers. “We gebruiken de kracht van de infrastructuur van hyperscalers zoals AWS, Microsoft Azure of Google Cloud Platform. Per agent kan je naar vier verschillende PoP’s. Niemand anders doet dat op deze manier.”

“Het handige is dat Aruba SSE volledig agentless is, je hoeft niets te installeren.” Tillson wijst er wel op dat SASE een visie is, maar je moet dat niet met een big bang installeren. “

Stap voor stap, geen big bang

We kunnen nog veel schrijven over Aruba SSE en hun unieke manier, maar dat volgt later in een diepgaand artikel. Het belangrijkste volgens Tillson is dat je alles stap voor stap doorvoert, en niet alles in één keer.

“Start met de evolutie van een MPLS-netwerk naar SD-WAN zodat hybride werkers veilig kunnen connecteren. Stop SD-WAN altijd in een breder raamwerk. SASE en zerotrust zijn journeys. Wij bieden de elementen aan, maar jij kiest het beginpunt. Of dat een MPLS-migratie is, het schrappen van de VPN, of iets anders.”

Wij bieden de elementen aan, maar jij kiest het beginpunt.

Waar we vorig jaar na het Atmosphere-event nog schreven dat Aruba het netwerk van de toekomst vormgeeft, staat het dit jaar veel verder dan het toen had gedacht. Aruba Central Next Generation klopt op de deur als heel toegankelijke en rijke webinterface en met de overnames dit jaar zijn SASE en Private 5G opeens een feit. Dat in tandem met de duizendpoot die HPE is, zorgt voor een interessante combinatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home