VMware focust al langer niet enkel op on-premises hardware in samenwerking met fabrikanten. Het richt zijn pijlen resoluut op de hyperscalers, maar verleidt tegelijk serviceproviders (waaronder telecomproviders) die een steeds belangrijkere rol zullen spelen de komende jaren.
Op de Europese versie van VMware Explore krijgen we een herhaling van het Amerikaanse hoofdevent begin september, met hier en daar een nieuwe aankondiging. In onze eerdere analyse legden we de nadruk op de het totale portfolio van de virtualisatiespecialist en hoe het klaarheid probeert te scheppen met onder andere de aankondiging van Aria.
Nu we effectief op de beursvloer rondwandelden en met de mensen van VMware konden spreken, zien we dat VMware evolueert. Je herkent het al direct aan de ‘Diamond’-sponsors van het event. Dat zijn de grootste geldschieters die een Europese editie mogelijk maakten: AWS, Microsoft en Google tekenen present. Wie dat vijf jaar geleden had gezegd, zouden we gek hebben verklaard.
Weg met de traditionele hoofdsponsors
VMware teert al jaar en dag op samenwerkingen met hardwarefabrikanten zoals Dell, HPE of Lenovo. Zij pronkten ook steevast elke keer bovenaan de lijst van sponsors. Beide hadden elkaar nodig om business te genereren. Dat geldt vandaag ook nog, maar het is niet langer de belangrijkste levenslijn van VMware.
Overal op VMware Explore is multicloud het sleutelwoord. Tijdens zijn keynote wijst CEO Raghu Raghuram naar de clouduitdagingen van bedrijven wereldwijd. “Initieel waren CEO’s enthousiast over de cloud en moest elk project cloud-first zijn. Binnen de enterprisewereld noemen we de afgelopen jaren de great deep platforming.”
“De laatste drie jaar komen er steeds meer CEO’s klagen dat het allemaal niet snel genoeg gaat. Met alle dagelijkse technologie-uitdagingen geraakt niemand nog ergens.” Met die uitdaging ging VMware twee jaar geleden aan de slag. Het resultaat zie je nu in al de communicatie met één woord: multicloud. Volgens VMware de enige manier om uit de huidige cloudchaos te geraken. Die visie deelt VMware met concurrent Nutanix, die trouwens heimelijk reclame maakte op borden strategisch geplaatst rond het VMware-event.
Silo’s in de cloud
In plaats van dat bedrijven (en VMware) worstelen met de grote hyperscalers van deze wereld, ligt er een duidelijke opportuniteit om uniformiteit tussen alle omgevingen te realiseren. Grote kmo’s en de enterprisewereld omarmen vandaag meer dan één cloud, wat voor versnippering zorgt volgens VMware CTO Kit Colbert. Met Aria speelt VMware daarop in, maar ook andere producten binnen het portfolio worden die richting uit geduwd.
“Er is vandaag een architectuurprobleem. Elke cloud wordt een silo, wat alles hopeloos vertraagt.” In zijn pleidooi noemt hij het verzamelwoord VMware Cross Cloud Services. Daarin ziet hij naast Aria ook Tanzu, NSX en Carbon Black een hoofdrol spelen.
VMware wil overal in elke public cloud aanwezig zijn, en liefst zo diep mogelijk om dat overzicht te scheppen. Het wil de drempel verlagen om meer te diversifiëren tussen de hyperscalers. Niet moeilijk dat de grote drie zich als ‘Diamond’-sponsor melden en de traditionele hardwarefabrikanten een niveau lager duwen: hoe lager die drempel, hoe meer kans om klanten verder te verdiepen binnen een public cloudoplossing.
Mocht je twijfelen: Dell staat nog wel vrolijk mee in dat rijtje van belangrijkste sponsors. Michael Dell kan als suikeroom moeilijk zich laten kennen en wil beter doen vergeleken met andere fabrikanten.
Soevereine cloud
Hyperscalers zijn belangrijk voor de groei van VMware, maar tegelijk krijgt ook de soevereine cloud heel wat focus op Het Explore-event in Barcelona. Laurent Allard, Sovereign Cloud-verantwoordelijke in Europa voor VMware, wijst naar de unieke positie van VMware. “Een soevereine cloud is geen one size fits all, je moet compliant zijn afhankelijk van het confidentialiteitsniveau.”
Hij wijst naar de steeds groter wordende vraag naar het delen van confidentiële data in de cloud. “Er moet een raamwerk zijn met focus op regulering en databescherming. We zijn er ons bewust dat heel wat aanbieders hiermee schermen, maar onze propositie is klaar en draait vandaag al bij 25 partners wereldwijd.”
Tijdens het event wordt overigens daarrond een belangrijke samenwerking aangekondigd met Equinix om de dekkingsgraad gevoelig aan te dikken wereldwijd. Binnen België is er vandaag nog geen soevereine cloud compatibel met VMware, in Nederland wel op drie locaties: Amsterdam, Enschede en Zwolle. Eerder dit jaar kondigde Microsoft al wel aan een soevereine Azure-locatie in België te openen in samenwerking met Proximus.
Grenzen vervagen
Door de historiek van VMware en de evolutie van de public cloud ziet Joe Beguley, CTO bij VMware EMEA, een belangrijke opportuniteit waar het merk op de eerste rij zit. “We zaten al in de cloudbusiness nog voor de cloud een ding was. We werkten al samen met 4.500 serviceproviders (waaronder telecomproviders) wereldwijd voor de eerste hyperscaler een feit was. Net daarom staan we al veel verder met soevereine clouds.”
Hij gaat zelfs een stap verder door cloudproviders en telecomproviders over één kam te scheren. “Vandaag is er nog een duidelijk verschil tussen de twee, maar vergeet niet dat de telco’s steeds meer software defined werken. De komende tien jaar zullen beide naar elkaar convergeren. Er zijn vandaag pakweg 100 telco’s wereldwijd waar wij al aanwezig zijn”, zegt hij grinnikend.
Het traject van VMware tot waar het nu staat is een logische evolutie waar het voor heeft moeten vechten. De alomtegenwoordigheid van het merk door die evolutie zorgt ervoor dat het goed gepositioneerd is om de komende jaren in de spits te zitten. De ambities zijn duidelijk, afwachten in hoeverre de overname door Broadcom die strategie versterkt of fnuikt.