VMware stopt Tanzu en Aria in soevereine cloud en breidt die verder uit

VMware verdubbelt het aantal soevereine cloudproviders naar 25 partners wereldwijd en kondigt Tanzu en Aria Operations Compliance aan op dit type cloud.

Wanneer veiligheid en compliance centraal staan, loeren soevereine cloudregio’s al snel om de hoek. Om een brede beschikbaarheid van zo’n service te garanderen, heb je veel lokale partners nodig. Tijdens VMware Explore in Barcelona kondigt de fabrikant een verdubbeling van het aantal partners naar 25 wereldwijd.

Bij ons is het voorlopig onduidelijk of er een lokale partner aan de slag gaat met VMware. Het initiatief ligt in lijn met Gaia-X, het Europese cloudproject en wordt door VMware ook zo ondersteund.

VMware is niet de enige die de route van de souvereine cloud bewandelt. Eerder dit jaar kondigde Microsoft nog aan dat het in samenwerking met Proximus een soevereine Azure-regio beschikbaar stelt bij ons. Ook Oracle kijkt naar lokale partners wereldwijd voor zijn cloud-oplossing.

Zo’n soevereine cloud is een belangrijke oplossing voor bijvoorbeeld overheidsinstellingen die zich aan nationale en Europese regels moeten houden. Denk daarbij aan gezondheidsdata van inwoners of andere strategische of privacygevoelige data.

VMware Tanzu en Aria

Naast een uitbreiding van het aantal soevereine cloudregio’s wereldwijd kondigt VMware ook de beschikbaarheid van Tanzu aan. Hiermee kan je strategische moderne applicaties draaien met een extra laag veiligheid. Je krijgt geen Tanzu-light in deze opstelling: zowel het applicatieplatform, Mission Control, als Kubernetes Grid zit erin.

VMware Aria Operations maakt ook zijn opwachting binnen de soevereine cloud. Aria werd eind augustus aangekondigd als een nieuwe merknaam voor centraal multicloud-beheer. VMware stelt binnen Aria het Operations Compliance-pakket aan om continu compliance te monitoren, rapporteren en remediëren.

Open ecosysteem met partners

Tot slot wil VMware zijn soevereine cloud meer openstellen. Het werkt daarom met partners aan een open ecosysteem en werkt vandaag al samen met Cloudian, Veeam en Fortanix. Zulke diensten zitten nauw verweven met de VMware Cloud Director binnen een multi-tenant uitrol voor een naadloze gebruikerservaring.

Tijdens het Explore-event laat VMware weten dat risico- en compliancemanagement voortaan een nieuwe beschikbare dienst is binnen de soevereine cloud voor partners, net als Data Lakehouse-as-a-Service.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home