VMware schept (een beetje) duidelijkheid op Explore 2022

Tijdens zijn Explore 2022-conferentie is de belangrijkste aankondiging van VMware misschien wel ééntje die al bij al niet zoveel nieuwigheden om het lijf heeft. Het bedrijf injecteert broodnodige structuur in zijn aanbod, maar heeft nog een weg af te leggen.

VMware is een virtualisatiespecialist. Dat is geen nieuws. Het bedrijf probeert echter al geruime tijd veel meer te zijn dan dat. Met succes overigens, vanuit een technologisch standpunt. De oplossingen van VMware inzake virtualisatie en hypervisor, containers, multicloud-beheer en VDI zijn stuk voor stuk knap, maar het vergt een expert om door de bomen het bos nog te zien.

164 producten (zonder Aria)

Surfen we op het moment van schrijven naar de product-overzichtspagina van VMware, dan vinden we daar maar liefst 164 producten. Een zoektocht op Aria levert verrassend genoeg geen resultaten op. Aria is nochtans een grote stap in de goede richting voor het bedrijf.

VMware weet immers dat multicloud de toekomst is. “Vroeger, maar eigenlijk ook vandaag nog, hoor je veel bedrijven Cloud First aanhalen als hun strategie”, zei Frederiek Van Hoornick, Manager Solution Engineering BeLux bij VMware, eerder nog. “Eigenlijk is cloud smart veel interessanter. Iedere industrie, iedere workload en ieder data-element heeft zijn eigen kenmerken en vereisten. Je moet telkens kijken welke locatie het best geschikt is. Het kan best zijn dat een bepaalde toepassing beter on-prem blijft, en het voor een andere interessanter is om ze in de cloud te plaatsen.”

lees ook

Sloop geen silo’s om er nieuwe te bouwen: de gevaren van multicloud

Dat is een aanzienlijk genuanceerder verhaal dan wat we van cloudproviders horen. Die hebben natuurlijk maar al te graag dat je de hele digitale inboedel naar hun cloudplatform verhuist. In een goede multicloud-aanpak draait iedere workload op de meest geschikte plaats, staan er geen muren tussen de verschillende (cloud)locaties en behoudt IT het overzicht. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De juiste tools

VMware heeft de tools in huis om daarbij te helpen. VMware-producten zijn best platform-agnostisch en de provider heeft goede relaties met de grote cloudproviders. VMware is goed geplaatst om een softwarelaag te voorzien die on-premises en multicloud samenbindt tot één geheel. Sterker nog: eigenlijk doet VMware dat al een tijdje.

Je moet het maar weten natuurlijk. Om inzicht te krijgen in netwerk, applicaties, prestaties en kosten mocht je werken met een allegaartje van oplossingen onder de merknamen vRealize, Cloudhealth, Tanzu en meer. Hoe kan je een verhaal van eenvoud vertellen als er een masterclass nodig is om het relevante productportfolio uit te leggen?

Aria schept duidelijkheid

Niet echt, en dat beseft VMware op Explore 2022. Daarom mogen we VMware Aria verwelkomen. Onder die nieuwe merknaam bundelt VMware zijn capaciteiten voor het centrale beheer van complexe multicloud-omgevingen. Relevante oplossingen krijgen een nieuwe naam en klikken voortaan netjes in de VMware Aria Hub. Met Aria Graph komt daar nog een graph-gebaseerde verzameling van datapunten bij die als single source of truth voor de hele omgeving dient.

VMware heeft met andere woorden eenvoud en consolidatie in een deel van zijn portfolio gebracht. Dat is een goede start voor een organisatie die eenvoud en consolidatie in het beheer van je hybride multicloud-omgeving wil brengen. “Van Cloud Chaos naar Cloud Smart”, zegt CEO Raghu Raghuram op het event. “Van Product Chaos naar Product Overzicht” vinden wij minstens even interessant.

Geen uniek probleem

VMware is niet de enige die met dit probleem kampt. Consolidatie van het beheer van complexe omgevingen is een moeilijke en gefragmenteerde taak die onvermijdelijk tot een wildgroei van producten lijdt. Nutanix heeft een gelijkaardige visie op de IT-omgeving van de toekomst en zag bijgevolg ook een explosieve groei van het aantal producten.

lees ook

Nutanix vereenvoudigt portfolio op basis van vijf overzichtelijke pijlers

Het bedrijf komt niet echt in de buurt van wat VMware vandaag aanbiedt in termen van productvolume, maar ondernam wel stappen. Sinds het begin van dit jaar werd het portfolio (Cloud Platform voor de vrienden) herwerkt tot een centraal platform met vijf componenten: overzicht en eenvoud voor producten die overzicht en eenvoud moeten brengen.

Oneindige categorieën en subcategorieën

VMware heeft hier nog wat werk voor de boeg. VMware hanteert wel een achttal hoofdcategorieën voor zijn producten, maar daaronder zit dan weer een hele berg van subfamilies waardoor de structuur dode letter blijft. Aria is een goed idee. Aria heeft één doel (multicloud-beheer) en alle producten eronder hebben Aria in de naam. Duidelijk.

Het moderne applicatie-aanbod komt in de buurt. Moderne applicaties, dat zijn containers en dus Tanzu: opnieuw een sterk merk met enkele edities die nog enigszins beheersbaar blijven.

Voor Data Center en Cloud Platform wordt het complexer; Daar vind je een hele berg aan producten rond vSphere, NSX, vSAN en zelfs vCenter, dat als merk ook in andere categorieën zijn opwachting maakt. Hier regeert complexiteit. Iedere functie krijgt zijn eigen product, waar een platformaanpak misschien toch meer duidelijkheid zou verschaffen. Dat probeert VMware met zijn suites, maar op het einde van de rit is het toch allemaal nog complexer dan het zou moeten zijn.

Op goede weg

Dat gezegd zijnde timmert VMware wel naarstig aan de weg naar de toekomst, zeker vanuit een technologisch standpunt. Zo springt vSphere 8 in het oog met zijn ondersteuning voor SmartNICS en DPU’s. De automatiseringen in het Workspace-aanbod zullen menig IT-beheerder eveneens doen watertanden. Helaas mist zeker in die tak van het aanbod nog steeds wat structuur. Hopelijk is Aria een eerste stap richting een vereenvoudiging die wat ons betreft best ver mag gaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home