5 tips naar een digitaal volwassen bedrijf

In een steeds snellere en digitale wereld wordt de concurrentie moordend. Wil je die voorblijven? Dan moet je als manager blijven inzetten op digitalisering.

De meeste bedrijfsleiders hebben dit intussen wel begrepen. Maar velen onder hen denken dat hun bedrijf gedigitaliseerd is van zodra ze enkele IT-oplossingen hebben geïmplementeerd. Wie zijn organisatie naar digitale volwassenheid wil helpen, moet echter ook werken aan een algemene mindset binnen het hele bedrijf.

Met deze 5 tips laat jij je digitale transformatie binnen je organisatie slagen en kom je bovenaan de digitaliseringsladder te staan.

Investeer in technologie

Eenvoudig gesteld is digitaliseren het vereenvoudigen en stroomlijnen van werkprocessen binnen je organisatie, aan de hand van IT-oplossingen. En in die oplossingen moet je durven investeren. Door nieuwe manieren te creëren om je producten en diensten te leveren, maak je het verschil en haal je het van de concurrentie.

Zo hoeven in een volledig digitale wereld gebruikers of klanten zich niet bezig te houden met processen of moeten ze hun gegevens niet registreren, maar ontvangen ze automatisch diensten naargelang hun behoeften en verbruik. Op die manier verbetert digitale technologie de gebruikerservaring.

Zorg voor een groot uitvoerend vermogen

Waarden en een sterke visie zijn mooi, maar je hebt er niets aan als je ze niet kan implementeren. Zorg er dus voor dat je plannen ook in realiteit worden omgezet. Alleen een proces digitaliseren zonder de werkprocessen zelf te veranderen, is zoals water naar de zee dragen. Het heeft geen positieve invloed op je overlevingskansen als bedrijf. En op langere termijn voldoet het niet aan de verwachtingen van de klant.

Waarden en een sterke visie zijn mooi, maar je hebt er niets aan als je ze niet kan implementeren.

Kjetil Svingen-Austestad, Product Development Director BeNeLux bij Visma

Haal de juiste digitale kennis in huis

Indien je als manager niet over de juiste digitale skills beschikt, is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die verstand hebben van strategisch IT. Elk bedrijf heeft mensen met de juiste vaardigheden nodig die kunnen helpen met het bijhouden van de technologische trends.

De rol van de IT-manager is de laatste jaren erg veranderd. Tegenwoordig is zakelijk inzicht net zo belangrijk als IT-expertise. En elke bedrijfsleider zou ook de technologie en de mogelijkheden ervan moeten begrijpen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Wil je het hele bedrijf digitaal transformeren? Neem als bedrijfsleider dan het voortouw. Laat zien dat IT en IT-security bovenaan de agenda van het management staan. Laat de IT-manager deel uitmaken van het topmanagement en betrek hem nauw bij de besluitvormingsprocessen. IT is een strategisch belangrijk element geworden binnen elk bedrijf. Het is een vakgebied dat door de hele organisatie moet worden verspreid. Laat zien dat je hier prioriteit aan geeft.

Maak verandering deel van je cultuur

Indien je wil dat mensen bereid zijn om te veranderen, dien je ook een verandercultuur binnen je bedrijf te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je bedrijf klaar is om snel te transformeren en zich aan te passen. Wie wil overleven moet kunnen innoveren en anders kunnen denken. Gebruik je al digitale oplossingen? Ga dan nog een stapje verder. Anders denken is best moeilijk.

Het belangrijkste is dat je de kansen grijpt die digitalisering biedt. Bekijk of je efficiënter kan werken met digitale tools, of je nieuwe producten kan creëren dankzij digitalisering en of je door middel van apps of sociale media je klanten beter kan bedienen.

Het belangrijkste is dat je de kansen grijpt die digitalisering biedt.

Kjetil Svingen-Austestad, Product Development Director BeNeLux bij Visma

Wil je als bedrijf echt het verschil maken? Dan moet je de digitale transformatie zo snel mogelijk omarmen. De wereld evolueert razendsnel, net als het gedrag van de consumenten. Door in te zetten op digitalisering kan je meer flexibiliteit aan de dag leggen, je klanten beter bedienen en innovatieve producten creëren.


Dit is een aangeleverde bijdrage van Kjetil Svingen-Austestad, Product Development Director BeNeLux bij Visma. Voor meer informatie rond Visma en zijn bedrijfssoftware, IT-gerelateerde ontwikkeling en consultancy, klik hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home