Vlaamse financiële professionals sceptisch over AI 

Een recent onderzoek van Visma toont aan dat Vlaamse financiële professionals terughoudend zijn in het volledig vertrouwen op AI voor financiële processen. 

Uit een onderzoek van Visma onder 255 financiële professionals in Vlaanderen blijkt dat er nog veel terughoudendheid bestaat over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de financiële sector. Hoewel een meerderheid de potentie van AI erkent, zijn er bedenkingen over de betrouwbaarheid van AI-generaties en wordt het volledige vertrouwen in AI voor het beheer van financiële processen niet breed gedragen. 

Kennis en vertrouwen

De resultaten tonen aan dat 37 procent van de ondervraagden gelooft dat AI algemeen kan bijdragen aan de automatisering van financiële processen binnen hun organisaties. Een gebrek aan kennis over AI lijkt een grote rol te spelen in deze terughoudendheid: 29 procent vindt dat er voldoende kennis over AI binnen hun organisatie is. Daarnaast heeft meer dan zestig procent van de financiële professionals weinig vertrouwen in het volledig toevertrouwen van financiële processen aan AI. 

lees ook

Hoe Vlamingen AI (al dan niet) omarmen  

Desondanks erkennen de professionals de voordelen van AI, zoals het automatiseren van repetitieve taken en het verbeteren van voorspellingen en besluitvorming. De toegankelijkheid en actualiteit van data blijven uitdagingen, meer specifiek in boekhouding en financiële rapportage. 

Verdieping in AI

Heiko Bonenkamp, Business Area Director bij Visma, benadrukt het belang van betere voorlichting over AI. Volgens hem is er nood aan meer kennis en experimenten met AI-tools om de financiële processen te vereenvoudigen en de betrouwbaarheid van AI in de financiële sector te vergroten. 

Het onderzoek, uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van Visma, onderstreept de noodzaak voor een breder begrip en acceptatie van AI binnen de financiële sector om de voordelen volledig te benutten. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home