The future of work: zo ziet de vergadering van de toekomst eruit

Dave-Shull-Poly

Wat betekent het tegenwoordig nog als je zegt dat je naar je werk gaat? Ruim anderhalf jaar na de wereldwijde uitbraak van COVID-19 in elk geval iets heel anders dan daarvoor. De aard van hoe en waar we werken is voorgoed veranderd. Werk is niet langer een plek, maar wat je doet en hoe je het doet.

Zelfs het vaccinatieproces zal ons niet terugbrengen naar ‘normaal’, want ‘normaal’ was al aan het verdwijnen door de geleidelijke veranderingen in data-infrastructuurmogelijkheden en de digitale transformatie bij bedrijven. COVID-19 was in feite dus niet de veroorzaker van de veranderingen op werkgebied, maar heeft de digitale transformatie die al in gang was gezet wel in een stroomversnelling gebracht.

Online vergaderingen zijn een blijvertje

Data van industrie-analisten onderstreept dat. Zo blijkt uit onderzoek van Gartner dat 74 procent van de bedrijven permanent overstapt naar meer werken op afstand, zoals thuis werken of vanaf een andere locatie dan kantoor. In 2024 verwacht Gartner dat van alle werknemers wereldwijd zo’n 30 procent remote worker is – circa 600 miljoen mensen in totaal.

In 2024 verwacht Gartner dat van alle werknemers wereldwijd zo’n 30 procent remote worker is – circa 600 miljoen mensen in totaal.

Dave Shull, CEO van Poly

Daarnaast suggereert een analyse van Frost & Sullivan dat het aantal remote workers na de pandemie zes tot zeven keer zo groot is als voor de pandemie. Hierdoor ontstaat een enorme, blijvende vraag naar online vergadermogelijkheden.

Tijd voor (gedwongen) verandering

In de branche die samenwerkingstools ontwikkelde en leverde, draaide het voor corona altijd alleen om de technologie die in vergaderingen werd gebruikt. We creëerden elke keer vergaderruimtes die er net zo uitzagen en werkten als de honderden ruimtes die hen voorgingen. Bovendien installeerden we complexe beheertechnologieën waar bijna niemand echt goed mee kon omgaan, en we richtten onze vergaderingen in op basis van de beperkingen van dat ontwerp. En we kunnen nu wel concluderen dat dat voor niemand goed werkte.

De toekomst van het hybride werken dwingt ons om samenwerking op een andere manier te benaderen. We hebben behoefte aan een allesomvattende benadering van de businessinfrastructuur: een combinatie van hardware, software en services die mensen, ruimtes en technologie met elkaar verbindt en zo inspeelt op de toekomst van het werken. Dat betekent ook dat alle deelnemers aan de vergadering – ongeacht hun locatie – op gelijke wijze moeten kunnen deelnemen aan het gesprek.

Een professionele aanpak

Voorheen was het zo dat iedereen die niet op kantoor was, dan maar niet bij de vergadering aansloot. Nu weet iedereen precies hoe het is om vanaf een andere locatie te werken en blijkt het wel degelijk mogelijk om gewoon bij een vergadering aanwezig te zijn – ook op afstand. Maar we zijn dan misschien vergevingsgezinder geworden als het op storende postbodes, huisdieren, grasmaaiers en verkeer aankomt, op ander gebied zijn onze verwachtingen gestegen.

We willen kwalitatieve tools, geen toys: oftewel: we hebben behoefte aan samenwerkingsoplossingen die ons de mogelijkheid bieden om ons te concentreren. Zelfs als de collega aan het bureau naast ons aan het bellen is, of als onze kinderen aan dezelfde eettafel huiswerk moeten maken. Daarnaast verwachten we uitstekende video- en audiokwaliteit. Kort gezegd: we willen altijd en overal professioneel te werk kunnen gaan.

We willen kwalitatieve tools, geen toys. We hebben behoefte aan samenwerkingsoplossingen die ons de mogelijkheid bieden om ons te concentreren.

Dave Shull, CEO van Poly

Dat betekent dat de vergaderruimtes op kantoor op de schop moeten. Analisten schatten dat van de circa 50 miljoen vergaderruimtes in de wereld, minder dan 10 procent niet over videomogelijkheden beschikt. Maar om het grotere aantal remote workers te ondersteunen, zijn vanaf nu video- en deelmogelijkheden nodig in elke vergaderruimte. Het via hybride vergaderingen naadloos in contact brengen van teamgenoten – die zowel thuis als op kantoor werken, en of het nu gaat om informele brainstorms of belangrijke klantgesprekken – is een complexe uitdaging, maar voor veel bedrijven ook een grote kans om de productiviteit te verhogen.

Een stap in de goede richting

De afgelopen jaren zijn er al verschillende technologische en infrastructuurverbeteringen op de markt gekomen die ons helpen om naadloze vergaderingen mogelijk te maken. De toepassing van artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) heeft de ervaring rondom vergaderingen verbeterd en vereenvoudigd. De camera’s zijn nu slim genoeg om beeld van hoge kwaliteit te leveren en alle actie in een ruimte automatisch te volgen. Daarnaast is iedereen in een vergadering – ongeacht zijn of haar locatie – duidelijk in beeld. Bovendien kan hiervoor gebruik worden gemaakt van kleine, stille camera’s van hoge kwaliteit die in de ruimte zelf aanwezig zijn.

Diezelfde AI en ML die automatisch zorgen voor beeld van hoge kwaliteit, voorkomen ook audio-issues. De harde typers, lawaaiige eters en die lawaaierige vrachtwagen die langs komt rijden… al die geluiden worden weg gefilterd terwijl de spreker gewoon goed te verstaan blijft.

De camera’s zijn nu slim genoeg om beeld van hoge kwaliteit te leveren en alle actie in een ruimte automatisch te volgen.

Dave Shull, CEO van Poly

Bovenstaande voordelen zijn slechts twee voorbeelden van hoe vergaderingen tegenwoordig optimaal zijn in te richten. Maar er staan ons nog veel meer mogelijkheden te wachten, zoals het indexen en analyseren van videovergaderingen, automatische transcriptie en highlights, en het meten van het vergaderingsentiment. We zijn dus al een aardig eind op weg naar ‘the future of work’, waarin elke werknemer – of hij nu thuis, op kantoor of ergens anders inlogt – zonder problemen zijn werk kan doen.


Dit is een aangeleverde bijdrage van Dave Shull, CEO van Poly. Voor meer informatie rond hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home