Poly Voyager 80 UC review: helemaal thuis op kantoor

poly voyager surround U80

Met de Voyager 80 UC levert Poly wederom een hoofdtelefoon af die zich helemaal thuis voelt in een kantooromgeving. Daarbuiten heeft de hoofdtelefoon het net iets moeilijker om zijn hoog prijskaartje te rechtvaardigen.

Het merk Poly staat vandaag voor een allegaartje aan bedrijfsnamen. Poly is het resultaat van een samensmelting tussen Plantronics en Polycom en behoort sinds begin dit jaar tot het portfolio van HP. Die overnames en naamsveranderingen hebben de missie van het bedrijf niet al te veel veranderd: Poly blinkt uit in kantoorapparatuur en wil de audiokoning van de zakelijke markt zijn. De Voyager 80 UC (299 euro excl. btw) is dan ook gemaakt voor wie vaak moet bellen tijdens de kantooruren, al hoopt Poly dat je deze hoofdtelefoon ook in je vrije tijd gaat gebruiken.

De branding van Poly-producten durft wel eens verwarrend te zijn, maar deze keer houdt de fabrikant het simpel. Je ziet enkel het Poly-logo op de verpakking en de hoofdtelefoon. Die wordt netjes geleverd in een draagzak met alle benodigde kabels mee in. Poly lijkt eindelijk bereid zijn vorige naam Plantronics los te laten en HP voelt voorlopig nog niet de drang om zijn naam en logo op de producten te plakken. De merknaam Poly zal dus nog niet meteen verdwijnen onder de nieuwe structuur, voor wie daarvoor vreesde.

Vlekken

Verwacht geen tierlantijntjes van een zakelijke hoofdtelefoon. De Poly Voyager 80 UC kleurt neutraal zwart om het een professionele uitstraling te geven. De band is vlot verstelbaar en de hoofdtelefoon zit stabiel en comfortabel op je hoofd, ook wanneer je beweegt en rondwandelt. De kleppen bedekken je oren volledig, dus na lange telefoongesprekken kan het geen kwaad je oren af en toe eens te laten verluchten.

De actieknoppen zitten aan je rechteroor. Je hebt de aan/uit-knop en een rode knop om tussen de ruisonderdrukkingsniveaus te wisselen, daarover later meer. Een rood lampje licht op om te laten zien aan je collega’s dat je in gesprek bent. Over het design valt verder weinig te zeggen, al is er nog wel één ding dat ons opvalt, helaas niet in positieve zin.

poly voyager 80 uc

Op het frame van de hoofdband en de oorkleppen zijn vlekken waar te nemen, die niet te wijten zijn aan onzorgvuldig gebruik. Als je goed kijkt, zie je die vlekken ook op het promotiemateriaal van Poly. Dit oogt zeer slordig en zijn we niet gewend van de fabrikant. Een tweede designkeuze die we graag anders hadden gezien is dat je de hoofdtelefoon niet kan opplooien. Hierdoor is het soms een strijd om hem weer in de draagzak te krijgen, die ook best veel ruimte inneemt in je rugzak.

Klaar en duidelijk

De Poly Voyager 80 UC blinkt uit tijdens video- en telefoongesprekken. De kwaliteit van de microfoon is haarscherp. Dat is best indrukwekkend, gezien het feit dat het model geen uitklapbare microfoon heeft. In de oorkleppen zitten zes geïntegreerde microfoons om je stem op te vangen en nog eens vier om storende achtergrondgeluiden weg te filteren. Hieronder kan je naar twee opnames luisteren om de kwaliteit zelf te beoordelen, één met en een zonder achtergrondgeluid.  

Opname 1:

Opname 2:

Je hoeft jezelf dus niet telkens af te zonderen in een afgesloten ruimte als je in een gesprek moet zijn. Bellen kan perfect terwijl je collega’s naast je zitten te werken of als je onderweg bent. Dat maakt de hoofdtelefoon een plezier voor wiens gemiddelde werkdag uit veel telefoongesprekken bestaat. De microfoon is een domein waarin Poly zich steevast weet te onderscheiden.

De Voyager 80 UC is ook de eerste hoofdtelefoon van het merk die met trots het Microsoft Teams-certificaat mag dragen. Dat betekent uiteraard niet dat je exclusief gebonden bent aan het platform van Microsoft, de hoofdtelefoon doet ook zijn ding tijdens Zoom- of Google Meet-gesprekken.

In een bubbel

Het is fijn als je gesprekspartners tijdens een gesprek niets horen van wat er rondom jou gebeurt, maar nog beter als ook jij daarvan bespaard blijft. Even nood aan een momentje voor jezelf op kantoor? Zet de hoofdtelefoon op, een muziekje naar keuze en je voelt jezelf in een bubbel. We merken wel dat sommige geluiden zoals luid getyp of de wind door de ruisonderdrukking kunnen geraken.

Je kiest natuurlijk zelf hoever je wilt gaan in het afsluiten van de buitenwereld. Via de eerder genoemde rode knop kan je schakelen tussen verschillende niveaus. Er is een modus om (beperkte) omgevingsgeluiden, zoals verkeersgeluiden, te horen en een andere voor stemmen. Die werken ook zoals het moet, je kan perfect een gesprek voeren met een collega terwijl je de hoofdtelefoon ophebt. Het zou wel handig zijn moest de hoofdtelefoon je tijdens het wisselen even feedback geven welke modus nu precies aanstaat.

Fletse tonen

Het belangrijkste wat een hoofdtelefoon moet kunnen, hebben we nog niet besproken: geluid afspelen. Poly stopt drivers van 40 mm in elke oorklep. Tijdens vergaderingen zal je gesprekspartner even helder klinken als jij voor hen. Ook muzikale noten klinken helder, maar een beetje braaf. De standaardinstelling krijgt de naam flat en diepere tonen kunnen wat kruiding gebruiken.

Het is aangeraden de Poly Lens-app te installeren op je pc of smartphone. Daarmee kan je wat meer pit toevoegen aan je muziek, al kan de hoofdtelefoon niet maskeren dat hij in de eerste plaats bestemd is voor telefoongesprekken. Voor een muzikale ervaring op topniveau dien je eerder bij de specialisten op dat vlak te kijken, denk aan Bose en Sony.

In de app kan je ook nog enkele extra functionaliteiten aanzetten, zoals audiolimieten en draagdetectie. Die eerste zorgt ervoor dat je hoofdtelefoon niet tot volumeniveaus kan gaan die schadelijk zouden zijn voor je gehoorkanalen. Draagdetectie pauzeert en hervat muziek automatisch als je je hoofdtelefoon af- en weer opzet. Deze functie kan wel eens een Gobelijn-momentje hebben en al muziek afspelen zodra je de hoofdtelefoon oppakt van tafel.

Heb je geen nood aan extra instellingen, dan kan je de hoofdtelefoon perfect ook zonder de app gebruiken. Het volume regelen en nummers doorspoelen doe je evengoed met de rechteroorklep. Zoals bij elke hoofdtelefoon vraagt het wel wat oefening om alle gebaarcontroles onder de knie te krijgen.

Onvermoeibaar

Poly beweert dat je met een volle batterij 21 uur aan een stuk zou kunnen bellen. We betwijfelen dat je ooit een vergadering zal hebben die zo lang duurt, maar onze ervaring staaft dat je meerdere vergaderingen kan overbruggen zonder opnieuw te moeten bijladen. Gebruik je de hoofdtelefoon enkel om te luisteren, zingt de batterij het ongeveer een etmaal uit.

Batterij bijna leeg? Geen probleem, want je laadt de hoofdtelefoon snel weer op met de meegeleverde USB-C-aansluitingen. Je krijgt er ook een USB-A-dongle bij, moest je laptop nog niet mee zijn met zijn tijd. Een volledige oplaadbeurt duurt iets meer dan twee uur, maar een uurtje of minder laden is vaak al meer dan genoeg om even verder te kunnen. Tijdens het laden kan je de hoofdtelefoon ook gewoon verder gebruiken, moest de batterij even op een ongelegen moment leeglopen.

Thuis op kantoor

Dat Poly steengoed is in het maken van zakelijke hoofdtelefoons, wisten we al en de fabrikant laat dat wederom zien met de Voyager 80 UC (299 euro excl. btw). De microfoonkwaliteit is onberispelijk. Poly mikt met dit model niet enkel op kantoorgebruik, maar ook op ontspanning en entertainment. Net omdat de hoofdtelefoon alles moet kunnen, is het nergens echt de beste in. Het is een goede hoofdtelefoon om te (video)bellen, maar er bestaan nog meer gespecialiseerde oplossingen. Het is eveneens een goede hoofdtelefoon om muziek mee te beluisteren, maar de doorwinterde muziekliefhebber zal net een beetje meer willen.

lees ook

Poly Voyager Free 60+ review: draadloze oortjes in een uniek doosje

De horde waar we finaal over struikelen, is de hoge vraagprijs. Het blijft nog altijd veel geld voor een hoofdtelefoon. Voor die prijs mag je het beste van het beste eisen, en daar valt de Poly Voyager 80 UC volgens onze mening net onder.

.pro’s

  • Haarscherpe microfoon
  • Eenvoudig in gebruik
  • Adaptieve ANC
  • 21 uur bellen op volle batterij

.contra’s

  • Duur
  • Muziek klinkt een beetje flets
  • Vlekken op het frame

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home