Focus op wat telt: verbeter de productiviteit van professionele ontwikkelaars

code programmeren rust

De cultuur in applicatieontwikkeling verandert snel. Technologie verandert snel, de concurrentie neemt toe en dat zorgt er weer voor dat time-to-market steeds belangrijker wordt als concurrentievoordeel. Bedrijven verwachten dat apps binnen enkele weken klaar zijn om op de markt gebracht te worden. Dat is een uitdaging, omdat app-ontwikkeling (met alle verschillende fases, van onderzoek en ontwerp tot uitvoerig testen) van oudsher een langdurig project is. Deze snelheid legt extra druk op ontwikkelaars, omdat zij snel apps van consumentenkwaliteit moeten bouwen zonder verdere kosten en vertragingen.

Slepen en klikken

De afgelopen periode is er dan ook een hype ontstaan rondom low-code platformen; populaire hulpmiddelen om snel apps te bouwen. Low-code brengt de belofte met zich mee dat zakelijke gebruikers kunnen beschikken over de tools van professionele ontwikkelaar, waardoor apps sneller kunnen worden geleverd. Daarnaast hebben functionaliteiten als point-and-click and drag-and-drop het proces vereenvoudigd, waardoor gebruikers met basiskennis van codering aan de slag kunnen met coderen.

Dit lijkt de ideale oplossing, maar de realiteit blijkt weerbarstiger. Het vereenvoudigen van applicatieontwikkeling en het betrekken van zakelijke gebruikers in het applicatie ontwikkelingsproces kan er namelijk toe leiden dat medewerkers niet in staat zijn om op beide vlakken te presteren; zij verliezen dan hun productiviteit binnen de business en/of op gebied van coderen.

De valkuilen van low-code

Bij een low-code aanpak komen verschillende valkuilen kijken waarmee organisaties rekening moeten houden:

  • Apps ontwikkelen is operationeel, niet strategisch

Terwijl de applicatie zelf strategisch van aard kan zijn, is het proces van bouwen dat niet. Zakelijke gebruikers hebben wellicht behoefte aan apps en hebben zelfs al ideeën en business cases om deze behoefte te staven. Ze zijn echter niet bereid de uren te investeren die nodig zijn om – scherm voor scherm – de app van hun dromen te creëren. In dergelijke gevallen kunnen apps nooit gerealiseerd worden of is het eindresultaat een eenvoudige of onvolledige versie van de droomapplicatie.

  • Beschouw snelheid niet als vanzelfsprekend

Snelheid is de belangrijkste drijfveer voor de beweging naar low-code, maar dat betekent niet dat de inzet van power-users van ontwikkelingstools voor snelheid zorgt. Dit is hetzelfde als een architect een bijl geven en hopen dat hij daarmee een huis in de helft van de tijd kan bouwen ten opzichte van een bouwvakker.

  • Het bouwen van een prototype is eenvoudig, het bouwen van een bedrijfsapp is dat niet

De low-code platformen richten zich op drag-and-drop functies voor UI-elementen. Maar dat is slechts 30 procent van het probleem. De andere 70 procent bevindt zich namelijk in de back-end. En om dit te kunnen configureren is voldoende expertise een vereiste. Denk bijvoorbeeld aan flinke uitdagingen op het gebied van authenticatie, schaal, betrokkenheid en notificaties. Deze vallen allemaal buiten het bereik van een gemiddelde power-user.

  • No-code en No-ops zijn geen sinecure

De mogelijkheden van no-code worden nog verleidelijker met de toevoeging van ‘no-ops’ in de cloud. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zaken als servers, berekeningen, schaal en snelheid. Dat klinkt als een sprookje, toch? En ook hierin blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Het gaat hier namelijk om een andere vaardigheid die niet eenvoudig aan te leren is aan een power-gebruiker.

High-productivity platformen

De sleutel tot het sneller bouwen van top-performance apps ligt in het verhogen van de productiviteit van professionele ontwikkelaars. Dit bereik je door middel van high-productivity platformen. Deze platformen bieden ontwikkelaars volledige controle over het proces, waardoor ze hun bestaande vaardigheden kunnen maximaliseren.

In tegenstelling tot de meeste oplossingen met low-code, bieden platformen met high-productivity native ondersteuning en kunnen ontwikkelaars snel multi-channel applicaties op consumentenniveau leveren. Ze kunnen hun code hergebruiken, en coderen in de programmeertaal van hun keuze, wat leidt tot nog meer tijd en kostenefficiëntie.

 

Ontwikkelaars kunnen hun code hergebruiken, en coderen in de programmeertaal van hun keuze.

 

Dit elimineert de noodzaak om nieuwe prioritaire methoden te leren, wat tijd kost en kan leiden tot bugs in het systeem. In het app-ontwikkelingsproces moeten ontwikkelaars ervoor zorgen dat hun apps toekomst-proof zijn. Infrastructure-as-a-service (IaaS) no-ops moeten bijvoorbeeld worden gelaagd met een team dat de ops kan verwerken op een manier waarbij er efficiëntie en schaalgrootte in het systeem is ingebouwd; niet alleen voor de huidige situatie, maar ook met het oog op de toekomst.

Integratie

Goede high-productivity platformen bieden meerdere componenten om van te lenen. Vaker wel dan niet moeten apps geïntegreerd worden met applicaties en diensten van derden. Oplossingen met low-code hebben hierin maar beperkte mogelijkheden. Het zijn dus high-productivity platformen die dit gat kunnen opvullen.

Als het aankomt op app-ontwikkeling moeten bedrijven een eenduidige benadering kiezen die niet alleen snelheid vooropstelt, maar ook rekening houdt met tools en methodologieën die ontwikkelaars nodig hebben om hun beste werk te leveren. High-productivity platformen kunnen een game-changer zijn in het benutten van het talent van ontwikkelaars en om apps te bouwen die zich onderscheiden van de massa.

Dit is een ingezonden bijdrage van Abhishek Tandon, Global Manager Data Science Solutions bij Progress. Via deze link vind je meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home