Containers: hoog tijd om ermee te beginnen

Containers

De laatste jaren zagen we hoe containertechnologie alsmaar populairder werd. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van containers blijft groeien en de technologie wordt steeds beter en toegankelijker. Toch worden containers op dit moment nog niet zoveel gebruikt als virtual machines. De vraag is echter niet óf daar verandering in gaat komen, maar wanneer dat zal gebeuren. 

Hoe werken containers?

Containers maken het mogelijk om een applicatie samen te verpakken met zijn dependencies (zoals bibliotheken en configuratiebestanden). Hierdoor draait de applicatie snel en betrouwbaar, ook wanneer een developer ze verplaatst naar een andere computeromgeving. Omdat een app geen hele virtuele machine nodig heeft, kunnen containers zorgen voor kleinere en flexibelere toepassingen. Dat verlaagt de hardwarevereisten en stelt teams in staat sneller code in productie te stellen.

Containers delen een gemeenschappelijk en erg licht Linux OS en houden verschillende delen die uniek zijn voor de applicatie binnen de container. Hierdoor is de draagbaarheid van containers een stuk hoger dan die van virtual machines. Wanneer je containers combineert met een orkestratie systeem, zoals Kubernetes, kun je dezelfde container op elk Linux besturingssysteem draaien.

 Lees ook: Wat je moet weten voordat je begint met container networking

Stel, je ontwikkelt een applicatie en verplaatst deze van je desktop naar een private cloud on-premises. Dankzij containers kan dit zonder dat je grote veranderingen in de code hoeft te maken. Hoewel containers tegenwoordig nog niet volledig draagbaar zijn, kun je de afhankelijkheden van virtuele machines drastisch verminderen door over te stappen naar een containerstrategie. 

Nu organisaties er actief aan werken om de draagbaarheid van hun applicaties te verhogen, zijn containers de volgende logische stap in de transformatiestrategie. Veel bedrijven werken er actief aan om de flexibiliteit van hun applicaties te verbeteren

Containertechnologie wint aan populariteit

Volgens Forbes groeit de adoptie van containers binnen organisaties aanzienlijk en zelfs veel sneller dan verwacht. Analysebureau Gartner sluit zich aan bij deze constateringen. Volgens Gartner zal tegen 2022 maar liefst 75% van de wereldwijde organisaties containers in productie draaien. Op dit moment is dat nog slechts 30%. 

Waar momenteel nog 5% van alle toepassingen gebaseerd is op containers, zal dat in 2024 naar verwachting groeien naar 15%. Het grootste knelpunt dat de verwachte groei van containers kan tegenhouden is het tempo waarmee bedrijven hun toepassingen in containers gieten. 

Draagbaarheid is de belangrijkste drijver achter de groei in gebruik van containertechnologie. In de wereld van hybride cloud waarin we momenteel leven is deze portabiliteit belangrijker dan ooit. Dankzij containers kunnen ontwikkelaars hun applicaties sneller en makkelijker van de ene omgeving naar de andere verplaatsen. 

Tegen 2022 draait 75% van de wereldwijde organisaties containers in productie

Nog een voordeel van het gebruik van containertechnologie is de efficiëntie van microservices. Met containers kunnen developers applicaties creëren door kleinere diensten te gebruiken in plaats een monolithische architectuur. Door deze benadering kunnen ze gemakkelijk een kleine aanpassing maken aan een applicatie en deze meteen doorvoeren zonder andere microservices aan te tasten. Bedrijven kunnen hun applicaties hierdoor sneller creëren en aanpassen, waardoor ze beter kunnen inspelen op marktvragen.

Lees ook: Kubernetes: wat is het en waarom verovert het in snel tempo de wereld?

Wanneer je het over containers hebt, kan het niet anders dan dat je Kubernetes moet benoemen. Deze opensource container orchestration tool is de laatste jaren enorm gegroeid en draagt voor een deel ook bij aan de algehele populariteit van containers. Kubernetes maakt het mogelijk om containers op de juiste plaats te zetten, ze te beheren en ze weer te sluiten wanneer ze niet goed werken. 

Hoe begin je met het implementeren van containers?

Met alle voordelen die containers bieden vergeleken met virtual machines en de enorme groei die voorspeld wordt, is het voor bedrijven een goed moment om te overwegen om gebruik te gaan maken van containertechnologie. Met zicht op het idee dat containers binnen nu en twee jaar de populariteit van virtuele machines gaan overstijgen is het slim om nu alvast de nodige veranderingen door te voeren. 

Er kunnen wat haken en ogen zitten aan de overstap van virtuele machines naar containers. Vaak is de overstap naar containertechnologie ingewikkeld vanwege de bedrijfscultuur. Om de technologie goed toe te kunnen passen moeten de verschillende afdelingen binnen het bedrijf goed op elkaar zijn afgestemd en moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. 

Word bekend met Kubernetes

De eerste stap om containers te implementeren binnen het bedrijf is het leren kennen van Kubernetes. De kans is groot dat developers al bekend zijn met Kubernetes en het zelfs al gebruiken. Het is zaak om deze kennis binnen het bedrijf te vinden en centraal te stellen. 

Om gebruik te gaan maken van containertechnologie, heb je een team nodig dat zich hier specifiek op richt. Ga op zoek naar developers binnen het bedrijf die geloven in de containerstrategie en er graag meer over willen leren. Geef hen vervolgens de nodige resources om zich verder te verdiepen in containertechnologie, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. In het begin kan dit best een klein team zijn dat los staat van de andere werkzaamheden binnen het bedrijf. Dit geeft hen de mogelijkheid om te leren in een low-risk omgeving. 

Breng je applicaties in kaart

Zorg dat je een goed beeld hebt van je huidige applicaties en het type omgevingen waarvoor ze het meest geschikt zijn voordat je een containerstrategie implementeert. Op basis hiervan kun je beslissen of je applicaties opnieuw bouwt of de broncode herstructureert. Kijk bij het herstructureren van workloads naar exemplaren die op zichzelf staan en geen andere applicaties nodig hebben om te draaien. Dit zijn de beste kandidaten om te herstructureren naar een container omgeving. 

Inzicht in je vereisten voor data-persistency

Het allerbelangrijkste om rekening mee te houden bij het bouwen van een containerstrategie is dat je inzicht krijgt in je vereisten voor data-persistency. Wanneer je applicaties met stateful dataverbindingen wilt omzetten naar containers, heb je bijvoorbeeld een andere benadering nodig dan bij stateless verbindingen. Dat zijn veelal legacy applicaties die niet zijn geschreven voor containers. Voor deze applicaties heb je een on-premises oplossing nodig die dataverbindingen op een andere manier behandelt dan traditionele Kubernetes containers. Je hebt hiervoor een platform nodig dat stateful en stateless verbindingen tegelijk kan behandelen. 

Lees ook: Alle wegen leiden naar Red Hat

Verre van alle applicaties zijn ontworpen en geschreven voor de nieuwe cloud-native architecturen. Dit maakt de overstap naar containers net wat ingewikkeld en is iets waar je je bewust van moet zijn wanneer je wilt gaan werken met containertechnologie. 

Is dit het omslagpunt voor containertechnologie?

Containers zijn de toekomst en als organisatie ontkom je er niet aan om vroeg of laat de overstap te maken naar containertechnologie. We durven met overtuiging te zeggen dat containers de nieuwe standaard worden voor de ontwikkeling van applicaties. 

Door nu de overstap naar containers te maken, voorkom je dat je de boot mist.

De toepassing van containers en microservices transformeert de manier waarop bedrijven hun IT-infrastructuur vormgeven. Waar virtual machines op dit moment nog net wat meer worden gebruikt dan containers, zal dat niet lang meer duren. We hebben het kantelpunt van containertechnologie bereikt. Het is tijd voor bedrijven over de hele wereld om te starten met een containerstrategie. Door nu al te beginnen met de overstap, zorg je dat je op tijd bent voordat containers de nieuwe norm worden en voorkom je dat je de boot mist.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home