Europees cloud-alternatief voor AWS en Azure officieel gelanceerd

europese cloud

De Duitse en Franse ministers van Economie, Peter Altmaier en Bruno Le Maire, hebben het startschot gegeven voor Gaia-X, een Europese cloudinfrastructuur als antwoord op AWS, Microsoft Azure, Google Cloud en Alibaba.

Gaia-X werd afgelopen oktober reeds als concept gepresenteerd door de Duitse minister van Economie, Peter Altmaier, met de steun van Frankrijk. Het initiatief krijgt de vorm van een non-profitorganisatie, met hoofdzetel in België, die de regels definieert waarmee cloudserviceprovicers kunnen opereren binnen de EU-regelgeving.

Europese datastrategie

Het opzet is om de soevereiniteit, beschikbaarheid, interoperabiliteit en portabiliteit van data te garanderen, alsook transparantie en eerlijke deelname te waarborgen, zo schrijft The Register. Kortom, het is een poging om een veilige cloudomgeving te definiëren, onafhankelijk van Amerikaanse en Chinese giganten, en past binnen de bredere European Data Strategy.

Europese cloudbedrijven zijn vandaag nergens te bespeuren in statistieken over de cloudmarkt, die voor het grootste deel wordt verdeeld tussen Amazon en Microsoft.

“De digitale infrastructuur van Europa ligt momenteel in handen van een klein aantal grote niet-Europese bedrijven. Europa heeft geen notabele ontwikkelaars van besturingssystemen, geen relevante zoekmachines, geen wereldwijd sociaal netwerk en geen concurrerende cloudinfrastructuur”, wordt opgemerkt in de projectdocumentatie van Gaia-X.

Prototype

Een groep van 22 Duitse en Franse bedrijven nemen reeds deel aan het project als stichtende leden. Denk daarbij aan telecomoperatoren als Deutsche Telekom en Orange, fabrikanten als Bosch, BMW en Siemens, en cloudleveranciers als Atos en OVHcloud.

Een technisch prototype van het Gaia-X-platform moet tegen het einde van dit jaar gereed zijn. Het ecosysteem bestaat uit Nodes (rekenmiddelen), Services (cloudserviceproviders), Service Instances (bestaande uit één of meer Nodes) en Data Assets (gevoelige informatie). Het platform omvat identity en trust management, service discovery en description, standaarden voor interoperabiliteit, beleidshandhaving, contractuele opties, en monitoring en metering.

“We zijn er van harte van overtuigd dat het uiteindelijke succes van deze digitale moonshot cruciaal zal zijn voor Duitsland, Frankrijk en Europa wat betreft onze economische kracht, ons concurrentievermogen en onze soevereiniteit”, besloot Altmaier tijdens de aankondiging van Gaia-X afgelopen week.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home