Vijf technologieën gaan de bedrijfswereld veranderen – welke is geschikt voor jou?

Onderzoeks- en analysebureau Gartner heeft op zijn afgelopen congres vijf technologieën benoemd die een digitale transformatie gaan betekenen voor de bedrijfswereld.

Gisteren eindigde de Australische editie van Gartner’s eigen driedaagse congres IT Symposium/Xpo 2023 (in november komt dit event nog naar Barcelona). Het onderzoeks- en analysebureau definieerde daar vijf technologieën die voor bedrijven een digitale transformatie gaan veroorzaken.

1 – Communicatie via satelliet

Met de commercialisering van de ruimte (we gaan het nog niet democratisering noemen, zoals Gartner doet), is het niet onlogisch dat die plaats een grotere zakelijke rol gaat spelen in de nabije toekomst. Er wordt dan vooral gekeken naar satellieten die zich in een LEO of low earth orbit bevinden.

Dat betekent dat een object in 128 minuten of minder een trip rond de aarde doet. Het acroniem wordt ook gebruikt om alles binnen een hoogte van tweeduizend kilometer aan te geven.

LEO zorgt voor een lage latency, wat interessant is voor verschillende toepassingen:

 • Breedband met wereldwijde dekking
 • Directe satellietverbinding bij kleine IoT-toestellen voor een betaalbare globale dekking zonder simkaart, telecomproviders of roaming
 • Stem- en datadiensten via satelliet naar gewone 4G-telefoons, om verbinding te voorzien in afgelegen gebieden

2- Tiny ambient IoT

Ambient IoT is een digitaal ecosysteem van objecten die met elkaar zijn verbonden in een draadloos sensorisch netwerk. Die objecten hebben bovendien geen batterijkracht nodig, maar halen hun energie uit radiogolven. Elk object kan daar een tag voor krijgen en vervolgens worden gemonitord. Hiermee valt de vaak complexe structuur van toestellen op batterijen ook weg.

Dit biedt volgens Gartner de mogelijkheid om meer informatie te verzamelen, over veel meer zaken, op meer manieren en tegen een lagere prijs. Dit kan leiden tot nieuwe ecosystemen en businessmodellen, gebaseerd op de locatie of het gedrag van objecten; maar ook tot slimmere producten met compleet nieuwe gedragingen. Gartner raadt wel aan om eerst potentiële sociale en wettelijke inschattingen te maken, voor een bedrijf deze technologie gaat inzetten.

3 – Secure computation

Een technologie die volgens Gartner alsmaar belangrijker wordt, omdat alles steeds meer met elkaar verbonden is en ecosystemen veel vaker toegang hebben tot persoonlijke informatie. Dit is vooral handig voor samenwerkingen tussen verschillende partijen.

Met secure computation kan je data gebruiken, zonder dat je je zorgen moet maken over privacy. Deze technologie houdt gegevens namelijk versleuteld tijdens het volledige bewerkingsproces.

Hoewel volgens Gartner veel principes van deze technologie al vastliggen, is implementatie niet eenvoudig, omwille van vier factoren:

 • Hoge kostprijs
 • Beschikbaarheid van technologie
 • Prestaties van de systemen
 • Skills en knowhow van wie ermee moet werken

Daarom raadt het bureau aan om opkomende technologieën in te zetten om secure computation te implementeren, zoals optische acceleratoren.

lees ook

Gartner benoemt vier trends in cloud, datacenters en edge-infrastructuur

4 – Digitale mensen

Deze hoef je natuurlijk niet letterlijk te nemen. Het gaat hier over interactieve, AI-gestuurde, digitale vertegenwoordigingen die tot op zeker hoogte bepaalde menselijke aspecten kunnen imiteren. We hebben het dan over bepaalde karaktertrekken, feitelijke kennis, onderdelen van een persoonlijkheid of een bepaalde ingesteldheid.

Er zijn verschillende voorbeelden die aan die omschrijving beantwoorden. Van fysiek, de humanoïde robots, tot virtueel, zoals digitale influencers. Zulke modellen kunnen net erg menselijk (proberen) zijn en “onze” eigenschappen zo hard mogelijk proberen te benaderen of net het compleet tegenovergestelde, zoals chatbots of digitale assistenten.

Gartner ziet heel wat potentieel in digitale mensen, maar erkent ook de vele uitdagingen en eventuele risico’s:

 • Mogelijke onethische toepassingen
 • Risico op ongepast gedrag
 • Creatie van stereotypen of vooroordelen
 • Gebrek aan reglementering
 • Kans op maatschappelijke kritiek en weerbots
 • Culturele of regionale verschillen

Het bureau raadt ook bij deze overkoepelende technologie aan om die sociale en legale factoren zo correct mogelijk in te schatten.

5 – Adaptieve autonome drones en robots

Hier gaat het over zowel fysieke als op software gebaseerde zelfstandige systemen die niet alleen autonoom taken kunnen uitvoeren, maar zichzelf tijdens dat proces ook kunnen bijsturen. Om robots en gelijkaardige toepassingen zo efficiënt mogelijk in te zetten, wordt dat bijleren en zelfstandig aanpassen essentieel, volgens Gartner.

Net als bij de meeste andere technologieën in deze lijst, plaatst het bureau ook hier enkele kanttekeningen. Net door die autonomie is het namelijk niet altijd even duidelijk wat een robot of ander AI-model wel of niet heeft geleerd. Gartner adviseert om zulke systemen in te zetten in snel veranderende en complexe omgevingen, waar early adoption kan leiden tot wendbare oplossingen en sterke prestaties.

Het mag geen verrassing zijn dat het bureau ook hier aanraadt om de consequenties goed in te schatten; op ethisch, zakelijk en legaal vlak.

Gartner brengt geregeld eigen rapporten, artikels en resultaten van bevragingen uit. De laatste weken alleen al publiceerde het bureau een rapport over de persoonlijke ontwikkeling bij werknemers in cybersecurity, deed het een schatting naar de globale opbrengsten van AI-chips voor dit jaar en bekeek het de evolutie qua populariteit van generatieve AI.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home