Gartner benoemt vier trends in cloud, datacenters en edge-infrastructuur

Eerder deze week kwamen op Gartner’s eigen conferentie in Sidney vier belangrijke trends naar voor op gebied van cloud, datacenter en edge-infrastructuur.

Onderzoeks- en adviesbureau Gartner hield deze week in Sidney zijn eigen conferentie rond IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies. Tijdens die tweedaagse werden vier belangrijke trends genoemd inzake cloud, datacenters en edge-infrastructuur.

Trend 1 – cloudteams gaan hun infrastructuur optimaliseren en herstructureren

Cloudgebruik is intussen bijna een universeel gegeven, maar het wordt nog te vaak haastig en ad hoc ingezet. I&O-teams (infrastructuur en operations) hebben dit jaar de kans om gammele cloudinfrastructuur te verstevigen en efficiënter te maken.

De belangrijkste reden voor die herstructureringen is financieel. Cloudgebruik moet meer kosteneffectief worden. Overbodige en slecht gebouwde cloud moet eruit. De infrastructuur wordt best gebruikt om problemen in de productieketen aan te pakken en bedrijven te moderniseren.

lees ook

EU broedt op plan om cloud-data in Europa te houden

Trend 2 – app-ontwikkelaars gaan nieuwe vormen van infrastructuur eisen

I&O-teams worden constant geconfronteerd met uitdagingen om te voldoen aan de vraag naar nieuwe types van infrastructuur: edge-infrastructuur voor data-intensief werk, non-86x-infrastructuur voor heel specifieke taken, serverless edge-infrastructuur of 5G-service.

Het is belangrijk voor I&O-teams om zorgvuldig alternatieven te evalueren. Met de focus op de mogelijkheid om ze te managen, integreren en transformeren in een beperkt tijdskader en met gelimiteerde middelen.

Trend 3 – datacenters gaan eigen cloudprincipes gebruiken

Datacenters krimpen in en verhuizen naar providerplatformen met meerdere gebruikers. Gecombineerd met nieuwe servicemodellen voor de fysieke infrastructuren kan dit zorgen voor cloudachtige modellen ter plaatse; zowel economisch als service gecentreerd.

Volgens Gartner gaan datacenters veel meer vanuit een cloudbasis worden opgevolgd in de nabije toekomst. I&O-teams moeten zich dit jaar concentreren op cloudstructuur binnenin de datacenters om activiteiten van eigen faciliteiten te verhuizen naar die met meerdere gebruikers of naar de edge. Een andere optie is fysieke infrastructuur te omarmen als as-a-service-model.

lees ook

‘75 procent bedrijven omarmt duurzaamheid in datacenters tegen 2027’

Trend 4 – succesvolle organisaties gaan de groei van vaardigheden prioritair maken

Een gebrek aan vaardigheden blijft de grootste barrière wanneer het gaat over initiatieven om te moderniseren. Veel organisaties slagen er niet in om de nodige talenten aan te trekken. IT-bedrijven kunenn niet slagen als ze geen prioriteit maken van het aantrekken van personeel met de vaardigheden die ze zoeken.

Managers van I&O-teams moeten van de groei van de talentenpoel in hun eigen organisatie hun belangrijkste doel maken. Teamleden moeten ook worden aangemoedigd om een andere rol aan te nemen binnen teams van ontwikkelaars en meer zakelijke teams.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home