Generatieve AI-hype bereikt hoogtepunt, volgens Gartner

ai

In de productlevenscyclus van Gartner zit generatieve AI op het punt waar de verwachtingen van gebruikers het hoogst zijn. Maar wat volgt er na de hype voor AI?

De cyclus van Gartner bestaat uit vijf fasen. Elke nieuwe technologie heeft een triggermoment nodig dat ervoor zorgt dat er wordt gesproken over de technologie. Volgens vele experten zal dat bij generatieve AI de publieke lancering van ChatGPT eind 2022 zijn geweest. Ondertussen zijn we weer enkele maanden verder en hebben we fase twee bereikt, door Gartner als ‘de inflatie van verwachtingen.’

In deze fase waar we nu dus inzitten, heerst er een onvervalste hype rond een technologie. Bijna dagelijks komen bedrijven uit de sector op de proppen met nieuwe generatieve AI-functies voor hun platformen, de ene al wat baanbrekender en nuttiger dan de andere. ‘Elke vendor wil laten zien dat generatieve AI ingebakken zit in de producten’, bevestigt een Gartner-analist aan VentureBeat.

Desillusie

Na elke piek volgt een dal en dat is ook in de cyclus van Gartner het geval. Eens het nieuwe af een technologie is, volgt vaak de desillusie. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang de hype rond generatieve AI zal aanhouden, maar toch ziet het analysebureau al eerste sporen van teleurstelling terug bij gebruikers, omdat generatieve AI nog niet helemaal voor de productiviteitsrevolutie heeft gezorgd die voorspeld was.

Dat heeft volgens Gartner te maken met misvattingen rond wat generatieve AI wel en niet kan. Generatieve AI wordt vaak gelijkgesteld met ‘algemene artificiële intelligentie’, het punt waarbij het intellectuele vermogen van AI gelijk staat aan dat van de mens. Het is de droom van bedrijven zoals OpenAI om dat punt ooit te bereiken, maar zo ver zijn we nog lang niet.

lees ook

ChatGPT maakt OpenAI verlieslatend

Eens gebruikers de desillusie hebben verwerkt, zal de markt normaal gezien naar een verzadigd punt toegroeien waarbij er een volwassen aanbod beschikbaar is maar de winst in productiviteit ‘plafonneert’. Het zal de komende maanden of misschien zelfs jaren moeten blijken hoe generatieve AI deze cyclus zal doorlopen. Wie weet is AI dan toch die magische technologie die de wetten van Gartner kan breken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home