Gartner: ‘AI-chipinkomsten in 2023 goed voor 53 miljard dollar’

Gartner verwacht dat chipfabrikanten in 2023 tot 53,4 miljard dollar aan inkomsten mogen opschrijven, een stijging van 20,9 procent vergeleken met 2022.

Door de hype rond generatieve AI en de boost in AI-gebaseerde applicaties in datacenters, edge-infrastructuur en endpoint-toestellen duwt de vraag naar GPU’s naar nieuwe records. Volgens analistenbureau Gartner zouden de inkomsten voor AI-chipmakers dit jaar stijgen naar 53,4 miljard dollar, ruim 20,9 procent meer dan in 2022.

Gartner kijkt ook naar 2024 en ziet daar nog een veel sterkere groei naar 67,1 miljard dollar, een stijging van 25,6 procent. Tegen 2027 zou de AI-chipmarkt verdubbelen in waarde vergeleken met 2023 naar een indrukwekkende 119,4 miljard dollar.

De nood naar efficiënte en geoptimaliseerde chipdesigns zullen de kosten verlagen voor AI-workloads. Gartner ziet daarom de komende jaren een flinke opmars van AI-chips die specifiek worden ontwikkeld voor een bepaald doel. Vandaag gebeurt dat nagenoeg altijd met GPU’s, waarbij Nvidia garen spint. Het maakt naar verluidt tienduizenden euro’s winst per H100-GPU, de snelste en meest populaire chip binnen het gamma.  

Tot slot wijst Gartner ook naar de impact van generatieve AI op HPC-systemen. Heel wat fabrikanten die focussen op GPU-gebaseerde systemen zien enorm veel voordelen op korte termijn. Op lange termijn kunnen hyperscalers een uitweg bieden naar efficiëntere en goedkopere manieren om AI-applicaties te draaien. Deze hyperscalers zullen een belangrijke rol spelen in de implementatie van specifiek ontwikkelde AI-chips in de toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home