Trekt AI de pc-industrie uit het slop?

ai chip pc

IDC gelooft dat AI de ommekeer kan inluiden voor pc-fabrikanten om weer meer nieuwe computers te verkopen. Ook fabrikanten uiten zich optimistisch. Maar is dat wel terecht?

Je kon het vanochtend al lezen: in het derde kwartaal van 2023 zakte de pc-verkoop opnieuw met negen procent. HP kende nog wel een goed kwartaal met een groei van zes procent, de rest (met Apple voorop) deelde in de klappen. De pc-industrie zit na de hoogconjunctuur van de coronajaren in een aanhoudende dip, al is er wel enig voorzichtig optimisme.

Er wordt hoopvol in de richting gekeken van generatieve AI, de technologiehype van het jaar. Niet alleen vanuit het kamp van fabrikanten, maar ook analisten. IDC-analist Linn Huang noemt generatieve AI zonder aarzelen het keerpunt voor de industrie in zijn analyse van de marktcijfers.

AI als reddingsboei?

Waarom is de doorbraak van generatieve AI nu zo significant voor pc-fabrikanten? Artificiële intelligentie vraagt stevig binnenwerk. De nieuwe generatie Intel Meteor Lake-chips heeft een volledig nieuwe architectuur met verschillende ‘tegels’ om zware workloads efficiënter te behandelen. HP wil het mogelijk maken om zware AI-modellen uit de cloud te halen en lokaal op je pc te draaien.

Voorlopig kan zelfs de meest krachtige zakelijke workstation dat nog niet aan. Er wordt dus gerekend op het vermoeden dat de vraag naar generatieve AI dusdanig hoog blijft dat wanneer nieuwe pc’s op de markt verschijnen die gebouwd zijn voor AI, die onmiddellijk zullen verkocht worden. De fabrikanten zouden zo mee liften op de miljardenwinsten die Nvidia als grootste GPU-fabrikant maakt.

Dat klinkt allemaal nog heel voorbarig en die nuance moet ook Huang maken. Op dit moment zijn er nog te weinig concrete use cases om aan te tonen waarom een krachtige (en dure) AI-chip in jouw pc zou moeten zitten. Generatieve AI-producten leveren voorlopig ook nog niet de verhoopte inkomsten voor de softwareleveranciers, wat het enthousiasme op termijn zou kunnen drukken.

lees ook

Generatieve AI kost Microsoft meer geld dan het oplevert

Op naar Windows 11 (en 12?)

Een reddingsboei die meer houvast lijkt te bieden, komt vanuit Windows. Microsoft begint vanaf volgend jaar de ondersteuning voor Windows 10 stelselmatig af te bouwen, al stopt die pas definitief in oktober 2025. Veel bedrijven zullen stilaan moeten beginnen uitkijken of hun pc’s compatibel zijn met Windows 11 en indien niet, nieuwe pc’s moeten aankopen.

Dan zijn er natuurlijk ook nog de sterker wordende geruchten over de lancering van Windows 12. Microsoft houdt de lippen voorlopig stijf op elkaar, maar Intel lijkt meer te weten. De ‘opfrissing’ van Windows zou in het teken van artificiële intelligentie staan, wat op zijn beurt de vraag naar pc’s met AI-chips wel degelijk een boost zou kunnen geven.

Langzaam pad naar herstel

Er zijn dus redenen om optimistisch naar de toekomst van de pc-industrie te kijken. Het zou niet de eerste keer zijn dat die herrijst nadat ze voor dood verklaard werd. IDC-analist Jitesh Ubrani zegt dat de fabrikanten eerst nog even op hun tanden moeten bijten:

“De pc-industrie bevindt zich op een langzaam pad naar herstel nu een vernieuwingscyclus voor apparaten en het einde van de ondersteuning voor Windows 10 de verkoop in de tweede helft van 2024 en daarna zal stimuleren. In de tussentijd zal de pc-industrie helaas meer pijn ervaren.” Ubrani adviseert fabrikanten ook om van deze periode gebruik te maken om hun productieprocessen te evalueren en specifiek ‘opties’ buiten China te onderzoeken. HP heeft dat advies alvast opgevolgd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home