HP wil volgend jaar AI op pc’s laten draaien in plaats van de cloud

Vandaag draait AI voornamelijk in de cloud. Als het van HP afhangt, is dat vanaf volgend jaar niet altijd meer nodig met nieuwe pc’s.

HP CEO Enrique Lores is duidelijk wanneer hij spreekt op het Imagine-event van het merk in oktober: “AI zal de pc transformeren.” Ietwat voorspelbaar, waar zien we AI niet vandaag de dag?

“Er zullen nieuwe pc’s en ervaringen komen. Tot op vandaag gebeurt alles rond AI in de cloud. Dat verandert volgend jaar wanneer we deze mogelijkheden op onze pc’s zullen zien”, verduidelijkte de HP-baas toen. Lores herhaalt zijn ambities nogmaals in de, eerder teleurstellende, kwartaalcijfers die HP vandaag publiceerde. De CEO verwacht dat AI weer voor dubbele groeicijfers zal zorgen in de PC-industrie. Dat is voorlopig nog eerder wishful thinking.

lees ook

Trekt AI de pc-industrie uit het slop?

AI in je pc

Hij wijst naar drie voordelen van een lokale aanpak:

  • Lokale AI is 80 procent goedkoper
  • De latency ligt gevoelig lager voor applicaties
  • Data- en privacybescherming want de data moeten niet langer naar de cloud

Hoe HP dat wil in de praktijk wil aanpakken, blijft nog eerder onduidelijk. We vermoeden dat door de integratie van Windows Copilot heel wat zaken op het toestel kunnen gebeuren in plaats van richting de cloud voor Windows-functies. In theorie kan dat wat ons betreft ook al prima via de CPU of geïntegreerde GPU vandaag. Tenzij HP denkt aan een kleine, aparte AI-accelerator in sommige toestellen?

Anderzijds heeft Intel met Meteor Lake een chip met een volledig nieuwe architectuur in het verschiet dat vanaf 14 december 2023 beschikbaar is voor pc-fabrikanten. De chip bestaat uit verschillende modules en kan misschien op die manier efficiënt AI-taken op zich nemen. Deze trend verspreidt zich ook naar andere marktsegmenten: de nieuwe Pixel 8-telefoons van Google zijn uitgerust met een specifieke TPU op een eigen Google Tensor-chip die AI-modellen lokaal kan draaien. HP zal pc’s met het Intel Meteor Lake-label echter niet in de markt zetten als ‘AI-pc’s’, zegt Lores zelf.

lees ook

Google Pixel 8 Pro review: steengoed, maar ook koppig

Hoe dan ook moeten we afwachten hoe de beloftes van de CEO naar de praktijk worden omgezet. Lores verwacht dat de eerste AI-pc’s die naam waardig vanaf de tweede helft van 2024 op de markt zullen verschijnen. CES 2024, traditioneel dé plaats om nieuwe laptops aan te kondigen, belooft nu al een bijzondere editie te worden.

Op hetzelfde Imagine-event kondigde HP eerder de Envy Move aan, een AIO-pc met een handvat en een batterij om overal te gebruiken. Het iconische pc-merk stelde recent ook zijn eerste vouwbare laptop voor, de Spectre Fold. Die kost met een prijskaartje van 5.000 dollar wel meer dan een arm en een been.


Dit artikel verscheen origineel op 06/10. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home