PC-verkoop met 9 procent gedaald in Q3 2023

HP is de grote winnaar die als enige met winst afsluit. Dell en vooral Apple krijgen klappen van 14 tot 24 procent vergeleken met 2022.

In het afgelopen kwartaal werden er 64,3 miljoen pc’s verscheept, een daling van negen procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens Gartner zou de pc-markt stilaan de onderkant hebben bereikt en rekent het voorzichtig op groei in het laatste kwartaal van dit jaar.

De belangrijkste reden is het stockoverschot waarmee de fabrikanten dit jaar worstelen. Sinds de start van de pandemie waren er door het chiptekort te weinig pc’s. Na de pandemie draaiden de pc-merken nog in overdrive, maar de vraag was er niet langer door de economische onzekerheid met de oorlog in Oekraïne.

Volgens Gartner zouden de stockniveaus bij de verkoopkanalen tegen eind 2023 opnieuw op een normaal niveau staan.

HP als enige groeier

Lenovo blijft marktleider in Q3 2023 en vergroot zijn marktaandeel naar 25,1 procent. HP is de sterkste groeier en klokt af op 21 procent marktaandeel. HP is overigens de enige pc-fabrikant die vergeleken met Q2 2022 meer pc’s heeft verscheept. Mogelijk heeft het pc-merk zijn stockvolumes vandaag beter onder controle dan andere fabrikanten.

Dell krijgt klappen door de stagnerende zakelijke markt waar het sterk van afhankelijk is. De grootste verliezer dit kwartaal is Apple dat bijna één vierde minder MacBooks verkocht. Ook Asus krijgt klappen. Acer kan zich beter weren dan het merendeel van de fabrikanten en wint een beetje marktaandeel.

Groei voorspeld in 2024

Gartner benadrukt dat de pc-markt stilaan wakker zal schieten. “Het zakelijke segment maakt zich klaar voor de volgende vervangingscyclus, gedreven door Windows 11-upgrades. Aan de consumentenkant zullen tegelijk de eerste pc’s worden vervangen die aan het begin van de pandemie werden gekocht.”

Voor 2024 verwacht het analysebureau dat de pc-markt in 2024 met 4,9 procent zal groeien in beide segmenten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home