Nvidia is grote winnaar van AI-gekte met miljardenwinst

nvidia

Zes miljard dollar winst in één kwartaal: Nvidia boert beter dan ooit tevoren. Dankzij de AI-gekte gaan de GPU’s van het bedrijf over de toonbank als zoete broodjes.

Nvidia heeft gisterenavond de kwartaalresultaten bekend gemaakt. Ga eerst even zitten vooraleer je de persaankondiging opent, want er wordt gestrooid met duizelingwekkende cijfers. Eerst de omzet: die bedroeg 13,5 miljard dollar. Daar houdt Nvidia 6,2 miljard dollar netto-inkomen aan over volgens de GAAP-normen. De winst is bijna even hoog als het totale inkomen dat Nvidia exact een jaar geleden rapporteerde (6,7 miljard).

Een diepere analyse van de cijfers leert ons dat één divisie er met kop en schouders bovenuit steekt: de AI- en datacentertak. Die was met 10,3 dollar goed voor het leeuwendeel van het totale inkomen. In vergelijking met een jaar geleden bedraagt de stijging maar liefst 171 procent en zelfs in vergelijking met het vorige kwartaal spreken we over een groei van 141 procent.

Koning van de hype

Je kan zonder verpinken stellen dat Nvidia de grote winnaar van de AI-hype is. Iedereen wil vandaag de dag iets doen met AI, het liefst van al nog generatieve AI. Maar artificiële intelligentie vereist stevige GPU’s en daar heeft Nvidia een quasi-monopolie in. AMD probeert dat wel te breken maar wie vandaag GPU’s nodig heeft, klopt eerst aan bij Nvidia.

Nvidia levert bij die grafische chips ook nog eens op maat gemaakte software en applicaties. Die kunnen het moeilijker maken voor bedrijven om naar een andere leverancier over te stappen. Hierdoor kan Nvidia hoge marges halen op zijn producten: op de H100-accelerators bijvoorbeeld pakt het tienduizenden euro’s winst per verkochte unit. Zo kom je al snel aan miljardenwinsten.

Hoe de AI-hype zal evolueren is moeilijk te voorspellen. Gartner voorspelt dat de AI-koorts wel stilaan zijn hoogtepunt aan het bereiken is. Nadien zou de markt dan stilaan richting een status-quo toegroeien, waar investeringen een constanter peil bereiken. Bij Nvidia hopen ze dat de gekte nog even blijft aanhouden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home