HP trekt deel van pc-productie terug uit China

hp inc

De Amerikaanse pc-gigant HP heeft bekendgemaakt dat het nog dit jaar een deel van zijn pc-productie van China naar Mexico en Thailand en later ook nog naar Vietnam verhuist.

Een deel van de pc-productie van HP zou nog dit jaar van China naar Mexico en Thailand verhuizen. Volgend jaar wil de Amerikaanse pc-producent daar ook nog Vietnam aan toevoegen. Dat meldt Nikkei Azië.

Over de grens

Momenteel is HP in onderhandeling met verschillende leveranciers om die verhuis mogelijk te maken. Het zou gaan om de productie van zowel zakelijke notebooks (Mexico) als commerciële laptops (Thailand). Volgend jaar zou er dan ook een deel van de laptopproductie naar Vietnam verhuizen. Het is de eerste significante stap die HP zet om zijn productie te diversifiëren buiten de Chinese grenzen.

In de globale ranglijst van pc-producenten staat HP op de tweede, na Lenovo uit China. De productie buiten dat land zou volgens HP om twee tot vijf miljoen units gaan. Dat is nog geen tien procent van de ruim 55 miljoen stuks die het bedrijf vorig jaar verscheepte. Bij de meer recente laptops van HP zien we onder andere de Dragonfly G4 en de Spectre x360 16.

Er zijn specifieke voordelen aan beide nieuwe locaties. In Thailand bevinden zich al gelijkaardige producenten en dat zou de overgang makkelijk maken voor HP. Mexico is dan weer een handige uitvalsbasis voor de Noord-Amerikaanse markt. Het bedrijf benadrukt in een statement aan Nikkei wel het blijvende belang van zijn Chinese productiefaciliteiten.

lees ook

HP Wolf Security for Business review: goed gerief, goed verstopt

De beslissing van HP komt in de nasleep van andere tech-giganten als Apple en Dell, die beiden veel harder de Vietnamese kaart trekken. Dat brengt ook met zich mee dat de twee bedrijven China veel meer de rug toekeren dan HP voorlopig, dat meer op de vlakte blijft over zijn verhuisplannen.

Er zijn verschillende factoren die meespelen in deze beslissingen:

  • De geopolitieke situatie in (Zuid-Oost-)Azië
  • Stijgende productiekosten in China
  • Moeilijkere rekruteringen
  • Stijgende arbeidskosten
  • Politieke spanningen tussen de VS en China

HP zit al decennia in China en heeft dus een connectie met het land, maar volgens insiders zijn er heel wat gesprekken met Vietnamese producenten van elektronische componenten over die productieverhuis naar Thailand. Dat HP maar een markaandeel van 7,5 procent heeft in China, speelt ongetwijfeld ook mee.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home