Automatisering tot in de puntjes: UiPath maakt de testfase efficiënter en aangenamer

Aan het testen van automatiseringsprocessen blijken nog te veel bedrijven hun voeten te vegen. Wordt de testfase toch doorlopen, dan neemt dat proces weer onnodig veel tijd in beslag. Met Test Suite van UiPath wordt het testen van automatiseringsmogelijkheden en applicaties een fluitje van een cent, volgens het bedrijf zelf.

Als onderdeel van digitale bedrijfstransformatie zijn al heel wat bedrijven gestuit op het begrip automatisering. Om in de toekomst verder te transformeren, wordt bijvoorbeeld automatisatie aangeraden, bijvoorbeeld via RPA. Door de oplossingen worden repetitieve taken overgedragen aan robots, waardoor werknemers ontlast worden. Momenteel staat automatisering in veel Europese bedrijven nog in de kinderschoenen, maar de eerste stappen worden wel degelijk gezet.

Wie aan het hoofdstuk automatisering wil beginnen en op zoek gaat naar RPA-oplossingen zal zeker UiPath tegen het lijf lopen. Het bedrijf specialiseert zich in alles wat met automatisering te maken heeft en is sinds de pandemie zijn klantenportfolio stevig aan het uitbreiden.

Testfase nog te vaak vergeten

Volop genieten van alle mogelijkheden van automatisatie, is mogelijk door één simpel gegeven in het achterhoofd te houden: test het proces vooraf. Op die manier komen bedrijven niet voor onaangename verrassingen te staan eens de automatisatie inwerking treedt. Op dat moment moet namelijk alles soepel verlopen, zodat de productie en de service er niet onder lijdt.  

De Senior Vice President van productbeheer bij UiPath, Gerd Weishaar, stond dan ook perplex van het lage aantal bedrijven dat de oplossingen test. “We namen een survey af bij 1.500 mensen en 27 procent vertelde dat er helemaal niet aan testen werd gedaan in hun bedrijf. RPA is bedrijfskritische software die in de productieomgeving draait, en dus moet er getest worden.”

We namen een survey af bij 1.500 mensen en 27 procent vertelde dat er helemaal niet aan testen werd gedaan in hun bedrijf.

Gerd Weishaar, Senior Vice President van productbeheer bij UiPath

Volgens het onderzoek volgt het grootste deel van de bedrijven de logica van Weishaar gelukkig wel. Alleen kwam er nog een verrassend resultaat uit de bus: de meeste testprocedures worden handmatig uitgevoerd. Het geautomatiseerde deel van een bedrijf wordt dus niet nog een stap verder geautomatiseerd door ook het testen niet langer manueel uit te voeren. Daarmee lijkt het dat deze bedrijven wel degelijk op de trein van RPA zijn gestapt, maar zich wel met paard en kar naar het station verplaatsen.

Test Suite

Test Suite is een platform dat UiPath ontwikkelde om ook de testfase eenvoudiger te maken. Het is namelijk een mooi gegeven om bedrijfsprocessen te automatiseren zodat repetitieve taken niet langer tot het takenpakket van werknemers behoren. Zolang het testen niet geautomatiseerd wordt, blijven ontwikkelaars wel belast. Meer processen automatiseren, staat in dat geval in feite gelijk aan meer werkdruk op het testteam.

Op die manier wordt het probleem natuurlijk alleen maar verschoven. Daarom bedacht UiPath een oplossing, die het automatiseren nog een stapje verder brengt. “Als er een return on investment is om een proces te automatiseren, dan moet er ook een ROI zijn wanneer je kan verifiëren dat alles werkt voordat het in productie gaat”, vult Matt Holitza, VP en algemeen manager van Cloud Elements bij UiPath, aan.

Volgens Weishaar geeft een geautomatiseerde test de mogelijkheid om onderdelen opnieuw te gebruiken in het volgende project dat een bedrijf geautomatiseerd wil zien.  Holitza geeft bij dat verhaal de concrete cijfers: “Sommige gebruikers van de Test Suite van UiPath hebben al belangrijke mijlpalen bereikt, waaronder het instellen van test- en RPA-teams en het bouwen van herbruikbare bibliotheken die sneller testen mogelijk maken door hergebruik van ongeveer 70 procent van eerder ontwikkelde componenten.”

Perspectief voor testers

De testmarkt heeft jarenlang stilgestaan. Als gevolg daarvan heeft testen een saai en oubollig karakter gekregen, waar ontwikkelaars zich niet graag mee bezighouden. Op die manier ervaarde Weishaar het zelf ook, geeft hij toe: “Toen ik een ontwikkelaar was, keek ik altijd op tegen testen. Daarom was het automatiseren van de testfase ook het eerste project waar ik mezelf op smeet.”

Toen ik een ontwikkelaar was, keek ik altijd op tegen testen. Daarom was het automatiseren van de testfase ook het eerste project waar ik mezelf op smeet.

Gerd Weishaar, Senior Vice President van productbeheer bij UiPath

Weishaar vertelt dat het platform zelfs de carrièremogelijkheden voor testers zal vergroten. “Met het platform willen we de markt nieuwe mogelijkheden bieden en testteams sterker wapenen. Als er wordt getest, dan testen de meesten nog het hele proces. Door enkel te focussen op wat verandert, verhoogt de kwaliteit en efficiëntie van testen.” In de uitgespaarde tijd kunnen testers zich focussen op andere zaken en zichzelf daarin ontwikkelen.

UiPath Platform

De hoofdfocus van het platform van UiPath ligt op het vereenvoudigen van automatisering en alles wat daarbij komt kijken. Voor ondernemingen betekent dat een degelijke ondersteuning bij het automatisering en eenvoud, terwijl UiPath zelf met het platform kan uitpakken als iets unieks wat de concurrentie niet aanbiedt.

Onlangs voerde UiPath nog heel wat vernieuwingen door op zijn platform. De updates zorgen voornamelijk voor een eenvoudiger ontwikkelingsproces. Daarnaast zijn er ook kleine aanpassingen gemaakt om automatisering eenvoudiger in het bedrijfsproces te brengen en te beheren.

lees ook

Nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelen van bots toegevoegd aan het UiPath Platform

Door de mogelijkheden van het platform wordt automatisering een aangenaam proces voor iedereen, verwacht UiPath. Aan werknemers enerzijds wordt niet langer opgedragen hersendodende taken uit te voeren. Anderzijds krijgen ontwikkelaars en testteams de juiste tools aangeboden om alles vlotjes in juiste banen te leiden.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met UiPath. Voor meer informatie over hun Test Suite kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home