De strategie die UiPath onderscheidt van een steeds groter wordende groep concurrenten

robot

Steeds meer bedrijfsprocessen kunnen vandaag de dag geautomatiseerd worden. Vanuit verschillende ondernemingen is er ook aanzienlijk meer interesse om dat werkelijk te doen. UiPath probeert bedrijven die klaar zijn voor automatisering te helpen in het proces. Omdat het bedrijf een plekje wil behouden tussen de toenemende concurrentie, werkt het volgens een duidelijke strategie.

Automatisering neemt bij verschillende industrieën een steeds hogere plaats in op het prioriteitenlijstje. Bedrijven die mee willen gaan met hun tijd krijgen de keuze uit verschillende ondernemingen die allemaal een oplossing in het Robotic Process Automation (RPA)-veld aanbieden.

Het is voor de aanbieders dan ook een kwestie van zich te onderscheiden van de rest. Hoe ze dat doen voor RPA zet de ene onderneming meer aan het denken dan de andere. RPA-specialist UiPath heeft in ieder geval wel een duidelijke strategie, belichtte de CEO op de Forward IV-conferentie.

Automatiseren als volgende stap voor ondernemingen

RPA is een veld waarin veel bedrijven terechtkomen die de ambitie hebben te automatiseren. Door huidige ontwikkelingen komen daar een heel pak van de bedrijven werkelijk terecht. Automatisering is immers geen mogelijkheid meer, maar eerder een noodzaak om bij te blijven in de digitale wereld.

Automatisering is immers geen mogelijkheid meer, maar eerder een noodzaak om bij te blijven in de digitale wereld.

Deze vaststellingen deed UiPath op basis van 15 interviews met Europese CIO’s. De resultaten werden daarnaast ondersteund door een enquête binnen de Cionet-gemeenschap. Het onderzoek besloot dat CIO’s verwachten dat automatisering de volgende grote horde wordt voor ondernemingen. 

Onderscheiden van concurrentie

Enkele grote spelers hebben dat tijdens de coronacrisis ook ingezien. Een handvol belangrijke namen begonnen in te zetten op het RPA-veld. Deze bedrijven integreren hun oplossing in een al reeds grote portefeuille aan merken en applicaties. Daartegenover staat UiPath die de focus legt op RPA.

Om het bedrijf te onderscheiden van de concurrentie heeft de CEO van UiPath een duidelijke strategie uitgedacht. “Je bouwt een visie over de tijd heen. Ik geloof niet in mensen die een klein SaaS-bedrijf opzetten en dan verkondigen dat ze de wereld gaan veranderen. Zo werkt de wereld niet. Je bouwt over de tijd heen en probeert daarbij de klant te begrijpen”, vertelt Daniel Dines, CEO van UiPath.  

We laten onze klanten en onze partners zien dat dit een technologie is die een snellere ‘time-to-value’ geeft, en dat vertaalt zich eigenlijk rechtstreeks in een hoger rendement op de investering.

Daniel Dines, CEO van UiPath

In de strategie die Dines uitzette over de jaren heen draait het om sneller te leveren, zonder in te boeten op kwaliteit. “We laten onze klanten en onze partners zien dat dit een technologie is die een snellere ‘time-to-value’ geeft, en dat vertaalt zich eigenlijk rechtstreeks in een hoger rendement op de investering.”

Drie vragen als leidraad

Om de balans tussen kwaliteit en snelheid gezond te houden, dienen drie vragen als basis. Als eerste wordt een antwoord gezocht op hoe de ontwikkelingstijd kan worden verkort. Daarna wordt bekeken hoe wrijving wordt beperkt. In de laatste vraag zoekt UiPath hoe het ontwikkelde product kan dienen om andere processen te automatiseren.

Volgens Dines zal de concurrentie misschien op dezelfde oplossing komen, maar levert UiPath aan topsnelheid. Vergelijken de klanten de oplossingen zij aan zij, dan stellen zij altijd hetzelfde vast: “Klanten zien dat we hetzelfde proces in de helft van de tijd implementeren, met de helft van de middelen.”

Platform voor bedrijven

Naast de snelheid heeft UiPath sinds dit jaar nog platformfuncties waarmee het kan uitpakken. Daarvoor bood UiPath alleen een los product aan dat slechts één specifiek deel kon automatiseren. Het uitgebrachte UiPath Platform, dat ondernemingen die willen automatiseren ondersteunt, is volgens Dines ook belangrijk voor het bedrijf zelf om meerwaarde te bieden.

Het platform functioneert onafhankelijk en Dines zegt dat UiPath zo een voordeel heeft tegenover de concurrenten. Gebruikers zijn daardoor namelijk niet gebonden aan grote silo’s die applicatieproviders creëren. Alle afdelingen gebruiken dus in andere woorden eenzelfde platform.

Automation Ops vereenvoudigt het beheer van bots, iets waar ondernemingen zelf wel eens mee worstelen. Automation Ops is een cloud- of webgebaseerde toepassing op maat van beheerders. Zij kunnen via de tool beleidsregels uitwerken voor gebruikers van automatiseringsoplossingen maar ook voor ontwikkelaars.

lees ook

UiPath zet in op enterprise en AI met grote update

Bescheiden met een brutale rand

Het is duidelijk dat UiPath beschikt over duidelijke producteigenschappen om zich te onderscheiden. Dines heeft daarvoor een strategie op poten gezet om naar klanten toe op te vallen tussen de anderen. Alleen rest de vraag in welke mate werknemers bereid zijn om de ambities van de CEO uit te dragen.

Daarvoor verwijst Dines naar de bedrijfscultuur die UiPath ook na de beursgang nog heeft kunnen bewaren: “Ik geloofde altijd dat een cultuur het belangrijkste element was om een gezond bedrijf te creëren.”

“We kwamen uit op een set van kernwaarden, waaronder bescheiden zijn. Voor mij is het één van de typische waarden van iedere persoon. Iedereen van ons wil werken met bescheiden mensen, ze staan er veel meer voor open om te luisteren en hun denkwijze te veranderen als dat nodig is. Daarom zeggen we dat je bescheiden moet zijn, maar ook brutaal tegelijk. Dus eigenlijk moet je snel zijn, want de snelste onderneming wint altijd.” 

Automatisering belangrijk voor economie

“De moderne wereld draait rond het idee van continue economische groei. Op het moment dat de groei stopt, stopt de wereld”, merkt Dines op. Volgens UiPath zijn er nog heel wat obstakels die overwonnen moeten worden in de wereld om de economische groei ook in de toekomst te garanderen.

Dines ziet op dat vlak een sterke toekomst voor automatisering: “Automatisering is enorm belangrijk voor de continue groei van het BBP, de motor van ons leven.” Aangezien de vergrijzing zorgt voor minder en minder werkkrachten, zal automatisering ervoor moeten zorgen dat de werking van bedrijven niet in het gedrang komen.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met UiPath. Voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home