HP CEO Belux: ‘Die momenten aan de koffiemachine mis ik nog het hardst’

Voeling houden met collega’s

koffie

Vandaag is thuiswerk de norm en de kans is groot dat hybride werken het nieuwe normaal wordt bij jouw bedrijf na deze pandemie. Bij HP België was die flexibiliteit er al, maar zijn ze nu zoals iedereen overgeschakeld naar 100 procent thuiswerk.

Begin februari 2020 zaten we samen met Koen Van Beneden, de toen kersverse Managing Director van HP Belux. Anderhalve maand later mocht iedereen zijn laptop onder de arm nemen om van thuis te werken. Vandaag is dat nog steeds het geval voor alle werknemers van HP Belux, niemand is welkom op kantoor tenzij door uitzonderlijke omstandigheden.

“In feite waren we thuiswerk al wel gewoon voor de pandemie toesloeg”, benadrukt Van Beneden. “Mensen mochten altijd al kiezen of ze op kantoor kwamen werken of niet. Het is het resultaat dat telt, niet de werktijd of locatie. Dat neemt niet weg dat sommige zaken beter werken op kantoor waar je elkaar ziet. Zaken als creativiteit en strategische debatten zijn moeilijker te voeren over video. Sommige zaken kosten meer moeite, anderen dan weer niet. Het is een balans.”

Voor- en nadelen van thuiswerk

Van Beneden ervaarde bij de start van de eerste lockdown vorig jaar veel weerstand van collega’s om thuis te werken. Het heeft volgens hem een tot twee maanden geduurd voordat ze ook de voordelen zagen. “Denk daarbij aan minder files, vaak een betere focus dan op kantoor, het zijn allemaal verbeteringen die we vandaag koesteren. Daar tegenover staat wel dat er ook lasten zijn gekoppeld aan thuiswerk.

Je kan over Zoom moeilijker aanvoelen wat er speelt bij de mensen. Elk gesprek starten met ‘Hoe gaat het?’ is belangrijk, maar het is niet hetzelfde.

Koen Van Beneden, Managing Director van HP Belux

Zo is het menselijke contact het grootste verlies, naast soms inefficiënte videovergaderingen. Iedereen kijkt er wel naar uit om opnieuw naar kantoor terug te keren. “Ik mis die momenten aan de koffiemachine nog het hardst”, besluit Van Beneden. “Je kan nu moeilijker aanvoelen wat er speelt bij de mensen. Elk gesprek starten met ‘Hoe gaat het?’ is belangrijk, maar het is niet hetzelfde.”

Iedereen een persoonlijk toestel

De pandemie heeft HP een ongeziene boost gegeven. Het overgrote deel van het portfolio was ontzettend gewild. Laptops, thuisprinters, monitoren: voor het eerst is de vraag groter dan wat de fabrieken kunnen leveren. Vooral wat betreft de laptops ondervindt HP net als de rest van de industrie de gevolgen van de wereldwijde chiptekorten. CEO Enrique Lores vertelde eerder op een kwartaalbespreking dat onderdelentekorten nog tot de tweede helft van 2021 een impact kunnen hebben.

Van Beneden merkt op dat HP al langer de trend opmerkt van thuiswerk, nog voor de pandemie, en de huidige line-up is daarop afgestemd. “Vroeger lag de nadruk op prijs en performantie. Sinds 2012 met de opkomst van de tablets werden design en functionaliteit belangrijke factoren. Een flexibele laptop die je als tablet kan gebruiken, werken met een geïntegreerd privacyfilter, een aanraakscherm: het zijn allemaal facetten die meespelen.”

Bedrijven beseffen volgens hem dat one size fits all passé is. Je eigen toestel kiezen is belangrijker dan ooit. Zo wordt er steeds vaker geopteerd voor een verhaal op maat met vijf of meer toestellen waarbij de werknemer kan beslissen wat er belangrijk is voor hem of haar persoonlijk. “Tegelijk moet je nu ook naar de huidige realiteit kijken. Een laptop is niet genoeg om thuis te werken. Je hebt randapparatuur nodig om het maximale uit iedereen te halen.”

Thuiskantoor

Zo komen we naadloos in het Office of the Future 2.0-verhaal waar HP aan werkt, de opvolger van Office of the Future dat in 2019 het levenslicht zag. “Toen al hadden we het over digitaal samenwerken bij een gezonde mix van kantoor en thuis met de juiste services. Klanten die over de vloer kwamen, waren doorgaans razend enthousiast, maar direct investeren was vaak een brug te ver. Ze vonden het vaak iets teveel luxe. Vandaag zitten we uiteraard in een geheel andere situatie.”

De pandemie zorgt ervoor dat veel bedrijven in een digitale wereld moeten werken. “We hebben vorig jaar een kleine steekproef bij 30 CXO’s gedaan om te evalueren hoe klaar bedrijven waren bij de eerste lockdown. De helft was klaar voor thuiswerk met toegang tot bedrijfstools via VPN. De andere helft niet hè. De pandemie geeft tal van bedrijven de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden.”

DaaS kan zelfs voor een cashflowboost zorgen omdat je je hele pc-park kan verkopen.

DaaS (Device as a Service) is daarom vandaag relevanter dan ooit. Veel bedrijven herdenken hoe de werkomgeving eruit moet zien. Grote bestellingen waar bedrijven een paar miljoen euro op tafel leggen om laptops te vervangen, zijn vaak niet meer haalbaar in deze crisissituatie. DaaS kan zelfs voor een cashflowboost zorgen omdat je je hele pc-park kan verkopen. “Daarna kan je met DaaS verder bouwen naar de noden van de klant”, zegt Van Beneden. “Je kan er security in betrekken, printers, monitoren. Alle bouwsteentjes zorgen voor een service op maat voor elke werknemer binnen het bedrijf.”

Productiviteit bij thuiswerk

Productiviteit is een element dat met thuiswerk belangrijk is. Een laptop meegeven met werknemers lijkt initieel genoeg, tot je daar elke dag op moet werken in een allesbehalve ergonomische houding. Daarnaast komt het feit dat de hele dag naar je scherm kijken, acht tot tien uur per dag, nefast is. “In normale omstandigheden heb je tussendoor een vergadering, ga je naar de koffiemachine of neem je een lunchpauze met de collega’s. Er is altijd wel die belangrijke pauze weg van het computerscherm.”

“Nu zitten we de hele dag aan ons scherm gekluisterd omdat het de enige manier is om te werken. Daarom focussen we bijvoorbeeld met onze monitor line-up op modellen die weinig blauw licht stralen. Het biedt meer rust voor de ogen. Ergonomie is ook een belangrijk aspect wanneer je zo lang achter je computerscherm zit. Achter een laptop voorover gebogen zitten is niet gezond over een langere termijn.”

HP OfficeJet Pro 8024

Wat betreft het thuiskantoor refereert Van Beneden naar een onderzoek waarbij amper 38 procent van de mensen een aparte ruimte heeft thuis om te werken. 62 procent moet werken in de keuken of woonkamer. Dat zorgt vaak voor creatieve opstellingen in huis om toch maar efficiënt (en ergonomisch) te werken.

Teveel werken?

Thuiswerk, betekent dat vaak meer werken dan op kantoor? Van Beneden vindt dat een moeilijke vraag om op te antwoorden. “We zijn een bedrijf dat op vertrouwen is gebaseerd. Sinds de jaren ’60 omarmen we al thuiswerk. In de Belux-tak geven we veel beslissingsrecht aan werknemers. Ze runnen in feite hun klein bedrijfje met klanten zelf, wat hen vrij laat hoe hard en hoe veel ze willen werken. De druk ligt hoog door de ongezien hoge vraag, maar iedereen bepaalt voor zichzelf hoeveel hij of zij werkt. Dat is iets dat je moeilijk kan afremmen.”

“Ik merk dat vandaag 20 tot 60 procent van de collega’s 1-4 dagen per week thuis wil blijven werken na de pandemie.

Koen Van Beneden, Managing Director van HP Belux

De grootste uitdaging volgens hem is het heruitvinden en ontwikkelen van mensen. De zogenaamde softskills aanscherpen, coaching, dat is heel moeilijk om virtueel te doen. Een goede webcam en audio doet al veel, maar video blijft op dat vlak wel een barrière. Hetzelfde geldt met het aanwerven van nieuwe collega’s. “Sommigen heb ik nog nooit in het echt gezien”, lacht Van Beneden. “Het is wel heel speciaal en niet altijd even ideaal moet ik eerlijk zijn. We gaan ermee om, maar we zien het liever anders.”

Thuiswerk blijft

De terugkeer naar kantoor krijgt geen deadline bij HP wereldwijd. Dat werkt ook het beste, omdat deadlines kunnen schuiven en dat schept teleurstelling. Het bedrijf mikt op groepsimmuniteit in het desbetreffende land als de belangrijkste parameter om terug naar kantoor terug te keren. Het kantoor zoals het ooit was komt sowieso nooit meer terug. Thuiswerk is een blijver, zoals bij HP Belux al het geval was.

“Ik merk dat vandaag 20 tot 60 procent van de collega’s 1-4 dagen per week thuis wil blijven werken na de pandemie”, besluit Van Beneden. “Hoewel iedereen het vroeger al mocht, heeft de situatie vandaag ervoor gezorgd dat mensen het ook omarmen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home