HP overtreft kwartaalverwachtingen dankzij laptops en Chromebooks

HP zet een sterk kwartaal neer met resultaten die de voorspellingen van analisten overtreffen. Ook voor het volgende kwartaal is de pc-specialist optimistisch.

HP Inc. haalde het afgelopen kwartaal een omzet van 15,26 miljard binnen. Dat is één procent minder dan dezelfde periode vorig jaar, maar een stuk meer dan de 14,71 miljard voorspeld door analisten van Wall Street. Investeerders zijn blij met de resultaten voor Q4 van fiscaal 2020 en dat weerspiegelt zich in de aandelenkoers, die prompt met 5,6 procent de hoogte in schoot.

Laptops

De grootste drijfveer achter de resultaten is de verkoop van laptops. De omzet daarvan ligt met 7,4 miljard dollar zo’n 18 procent hoger dan een jaar geleden. Vergeleken met het vorige kwartaal ziet HP een bescheiden stijging van één procent. Met thuiswerk als norm tijdens de pandemie is het weinig verrassend dat de verkoop van desktop en workstations het minder goed doet. Daar daalde de omzet met 28 procent en 45 procent. Samengeteld bedroeg de omzet voor de Personal Systems-tak zo 10,43 miljard, wat gelijkaardig is aan vorig jaar.

CEO Enrique Lores geeft aan dat vooral premium-toestellen in het consumenten-segment vlot over de toonbank gingen de afgelopen maanden. De verkoop steeg met 29 procent. De omzet van Chromebooks verdubbelde dan weer.

Printing en de toekomst

Zoals verwacht doet het printing-segment het iets minder goed. Vergeleken met vorig jaar daalt de omzet uit priting met drie procent naar 4,8 miljard. HP ziet wel een flinke stijging ten opzichte van het vorige kwartaal.

lees ook

HP breidt kmo-portfolio uit met computers, schermen en nieuwe dienst

Voor de toekomst voorspelt HP een opbrengst per aandeel van 64 dollarcent tot 70 dollarcent, wat opnieuw meer is dan analisten voorspelden. Wall Street hield het op 57 cent.

HP merkt wel op dat tekorten in de toevoer van laptopcomponenten de totale omzet zullen drukken. HP kampt net als andere laptopbouwers met een backlog aan bestellingen en die zal niet meteen verdwijnen. De CEO verwacht dat onderdelentekorten nog tot de tweede helft van 2021 een impact zullen hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home