Fujitsu’s LifeBook U939X is een ultralichte magnesium ultrabook met een aantal uitstekende kwaliteiten. Op papier is de laptop een topper, al hebben we na intens gebruik wel enkele puntjes van kritiek.
Fujitsu focust zich als laptopmerk volledig op de zakelijke markt. Toestellen van de fabrikant blijven voor het brede publiek vaak onder de radar vliegen en deze LifeBook U939X (1.699 euro exclusief btw) bewijst waarom dat jammer is. Fujitu’s laptop is net als de Elite Dragonfly van HP een lichtgewicht met een chassis van magnesium. Wij zijn fan van de knalrode versie van ons testmodel. Magnesium voelt helaas niet zo high-end aan als het eigenlijk is, en doet in eerste instantie aan goedkoper plastic denken.
Met 1.033 gram op onze weegschaal is de LifeBook bovendien nauwelijks zwaarder dan de 1.014 gram wegende HP. Waar die laatste zijn Dragonfly lanceert met het gewicht van een internationale marketingmachine daarachter, houdt Fujitsu het beslist meer low-key met een toestel dat nochtans trots mag meespelen in dezelfde categorie.
Prestaties
Binnenin ons testmodel stopt Fujitsu een Intel Core i7-8665U: een multi-threaded quadcoreprocessor met een theoretische basiskloksnelheid van 1,9 GHz en een maximale boostfrequentie van 4,8 GHz. Die wordt bijgestaan door 16 GB aan RAM en 512 GB aan SSD-opslag. Die configuratie moet in theorie best goed presteren, maar wie al eens een ultrabook onder handen nam, weet dat de werkelijkheid genuanceerder is.
Om te beginnen gaat het hier om een chip van de achtste generatie. Dat is jammer, maar niet de fout van Fujitsu. Net als Dynabook, HP en Lenovo is de fabrikant door de te lage productie van 10 nm Ice Lake-processors door Intel veroordeeld tot een capabele maar ietwat verouderde chip. De 14 nm-cpu genereert echter meer warmte dan 10 nm-equivalenten en het chassis van Fujitsu biedt dankzij de ultrabook-vormfactor onvoldoende ruimte om die hitte af te voeren.
Dat betekent dat de cpu moet throttlen. In onze tests zien we dat de processor zelden boven de 2,8 GHz uitkomt en onder zware belasting vrij snel terugvalt naar 1,9 GHz. Het resultaat: de chip kan zijn benen niet strekken en doet het op onze tests steevast slechter dan de Core i5-8365U in de HP Dragonfly en de X1 Carbon en X1 Yoga van Lenovo. Dat zien we niet alleen in de artificiële tests, zoals Cinebench, maar ook in PCMark 10, dat peilt naar de prestaties in een werkcontext. De score is gebaseerd op tests van onder andere spreadsheets, lichte foto- en videobewerking, rendering, browsen en algemene responsiviteit.
Let wel: de Fujitsu LifeBook U939X presteert niet slecht. Het toestel doet het echter niet beter dan de concurrentie met een in theorie zwakkere en zeker goedkopere processor aan boord. Met de 10 nm-chip in de Dell XPS 13 is er geen vergelijk: die blaast alle andere laptops omver.
Uithoudingsvermogen
Daar komt nog bij dat een Core i7 in de regel dorstiger is, en dus meer van de batterij eist. Dat valt in onze tests gelukkig redelijk mee. De laptop doet aan degelijk energiebeheer en gaat bij gemiddeld gebruik meer dan zeven uur mee op de batterij. Dat is iets beter dan de Dynabook Portégé X30, ongeveer evenveel als de HP Elite Dragonfly maar minder dan Lenovo’s X1-laptops.
Het valt ons op dat Fujitsu’s laptop het met een zwaardere chip bijna even goed doet dan die van HP, en dat aan een bijna identiek gewicht. Dat is knap gedaan van de Japanners. Opnieuw is een vergelijking met kampioen Dell XPS 13 bijna oneerlijk. Ook die laptop heeft een Core i7 aan boord (Core i7-1065G7), maar het positieve effect van de kleinere transistors op het verbruik is niet te evenaren met 14 nm-cpu’s.
Opladen gaat dan weer redelijk snel. Op een halfuurtje is de batterij halfvol, op 80 procent raak je op 50 minuten al. Geen enkele door ons geteste ultrabook doet beter.
Scherm en toetsenbord
Het 13,3 inch full HD-aanraakscherm (1.920 x 1.080) is adequaat, maar oogt net iets meer afgewassen dan de andere ultrabooks die we recent onder handen namen. Ook ligt het erg diep. Dat oogt niet mooi en is vooral vervelend voor wie nauwkeurig met een pennetje en Windows Ink wil werken. Bovendien zijn de schermranden van Fujitsu iets groter dan die van de 13,3 inch Dragonfly, zodat het toestel groter uitvalt. De schermrand bovenaan is helemaal aan de logge kant en de inwerking van de Windows Hello-camera en de webcam kon mooier. Een extra webcam boven het toetsenbord laat je toe om foto’s te nemen met de Fujitsu in tabletmodus, moest dat iets zijn waar je naar uitkijkt.
Het toetsenbord zelf volgt het verhaal van het scherm. Slecht is het niet, maar er zijn veel betere opties in deze categorie. De feedback is best degelijk en we typen er liever op dan op dat van de XPS 13, maar in vergelijking met de Dragonfly en de Lenovo’s is de typervaring sponzig. Vreemd genoeg onbreekt ook de backlight. Het touchpad is responsief, maar naar onze mening wat te klein. Onder het touchpad vinden we twee fysieke knoppen voor linker- en rechtermuistoets. Wij zien die liever verwerkt in een groter exemplaar, maar voorkeur is hier de belangrijkste factor.
Zowel langs binnen als langs buiten moet de Fujitsu LifeBook U939X op het eerste zicht net onderdoen voor andere ultrabooks in deze categorie. Fujitsu heeft echter nog enkele troeven achter de hand.
Unieke aansluitingen
Zo is deze laptop voorzien van een fantastische verzameling aansluitingen. Twee USB-C-poorten worden vergezeld door twee klassieke USB-A-poorten en een HDMI-aansluiting. Fujitsu slaagt er via een uniek mechanisme in om een fysieke ethernetaansluiting te voorzien. Die poort is in principe te dik voor een laptop van dit kaliber, maar de poort klapt open uit het chassis zodat je toch nog met een kabel overweg kan zonder vervelende dongle. Tot slot slaagt de fabrikant er ondanks de beperkte voetafdruk van het toestel toch in om een smartcard-reader in de laptop te verwerken. Het allegaartje aan mogelijkheden maakt van de LifeBook een op en top praktisch toestel. Wat ons betreft compenseert Fujitsu hiermee minstens deels de tekortkomingen op andere vlakken.
Daar houdt het niet op. In de plaats van een vingerafdruklezer krijg je op dit toestel een ‘Palmsecure’-scanner mee. Die scant het aderpatroon in je hand, wat niet alleen veiliger is, maar doorgaans ook vlotter werkt dan een vingerafdruk. De feature maakt het toestel functioneel uniek en dat is een zeldzaamheid dezer dagen.
Nichekeuze
Fujitsu probeert HP en Lenovo achterna te gaan met een stijlvol toestel, maar schiet net tekort in de afwerking. We gaan aan de slag met een mooi toestel, dat ons desalniettemin een ‘ja, maar’-gevoel bezorgt. De Core i7 in ons testmodel is bovendien een ronduit slechte keuze. Dat de Core i5-variant bij ons eenvoudiger terug te vinden is online, is helemaal terecht.
Toch presteert de laptop naar behoren en bovendien doet de batterij het lang niet slecht. De adviesprijs van 1.699 euro exclusief btw is bovendien marktconform. Zoek je de ultieme ultrabook en heb je weinig specifieke vereisten, dan zouden we voor een andere laptop gaan. Heb je echter wel enkele functionaliteitsvereisten, dan biedt Fujitsu drie unieke opties in dit segment. Een ingebouwde ethernetaansluiting, een smartcard-reader en de Palmsecure-sensor vind je simpelweg in geen enkel ander toestel van dit kaliber, en dat volstaat om een keuze voor deze laptop te rechtvaardigen. Overweeg in ieder geval ook de Core i5-versie, aangezien die niet veel minder zal presteren, wel iets minder kost en in theorie op z’n minst een beter batterijleven zal hebben.
Geteste configuratie: Fujitsu Lifebook U939X S26391-K492-V200: Intel Core i7-8665U, 16 GB DDR4-RAM, 512 GB SSD, 13,3 inch IPS-aanraakscherm (1.920 x 1.080), Windows 10 Pro – 1.699 euro exclusief btw.
Lees ook: Hoe testen we laptops en desktops op de redactie van Techzine, en ontdek welke testprocedure er schuil gaat achter de resultaten.
.pro’s
- Ethernetpoort
- Smartcardlezer
- Vormgeving buitenkant
- Laag gewicht
.contra’s
- Matige prestaties
- Ondergemiddelde schermkwaliteit
- Soms slordige afwerking
- ‘Sponzig’ toetsenbord