Xiaomi 13 Pro review: waardige uitdager voor de troon

Xiaomi 13 Pro

Met de Xiaomi 13 Pro levert het Chinese merk wellicht zijn meest geavanceerde smartphone tot heden af. Is dat ook voldoende om de Samsung Galaxy S23 Ultra van de troon te stoten?

Het ambitieuze Xiaomi, dat groot is geworden met aantrekkelijk geprijsde toestellen, probeert zich al enkele jaren in het topsegment te moeien. Met gemengd succes, want aan de vlaggenschipmodellen van Xiaomi schort toch altijd net iets waardoor we de concurrentie verkiezen. Zo stoorden we ons bij de Xiaomi 12 Pro aan de matige batterijduur en de rommelige software. We wilden dan ook ontdekken of de 13 Pro, die eind februari voet aan wal zette in Europa, deze mankementen heeft kunnen wegwerken.

Het prijskaartje dat Xiaomi op zijn nieuwste vlaggenschip heeft gezet, verraadt onmiddellijk de ambities die de fabrikant heeft met het toestel. Met een prijs van 1299 euro (incl. btw) is het de eerste smartphone die zich in het vaarwater van de Samsung Galaxy S23 Ultra durft te begeven, door ons uitgeroepen tot ‘keuze van de redactie’. Xiaomi daagt Samsung uit tot een rechtstreeks duel: komt de 13 Pro als winnaar uit de bus?

lees ook

Samsung Galaxy S23 Ultra review: koninklijk totaalpakket

Spiegeltje aan de wand

Geen twee Xiaomi-smartphones zien er het hetzelfde uit, dus is het altijd te moeite om het ontwerp te bespreken. Waar het merk vroeger wel eens experimenteel uit de hoek durfde te komen met vlaggenschepen, is het ontwerp van de Xiaomi 13 Pro redelijk braaf te noemen. Net als de Xiaomi 12 Pro is het rastervormige camera-eiland de meest opvallende eigenschap.

Xiaomi heeft naar onze mening toch enkele ongelukkige keuzes gemaakt bij het ontwerpen van de smartphone. We hoeven maar weinig te hebben van de glimmende achterzijde. Die doet vingerafdrukken veel harder opvallen, althans toch zeker bij de zwarte kleur van ons testtoestel. Ook de gebogen zijranden zijn voer voor discussie. Ze geven weinig grip en dat maakt de smartphone moeilijker met één hand te bedienen, omdat het toestel telkens uit je handen glijdt. Voor een smartphone uit deze prijsklasse zijn dit toch slordigheidjes die niet zouden mogen.

Als we puur op het uiterlijk zouden beoordelen, nemen we liever de Samsung Galaxy S23 Ultra mee naar huis, die in alle facetten het woord ‘vlaggenschip’ uitstraalt. Positief is wel de toevoeging van een IP68-label.

Cinemabeleving

De Xiaomi 13 Pro weet wel te overtuigen met een prachtig display. Het ltpo-amoled-paneel meet 6,7 inch: groot maar niet onhandig groot. De beeldspecificaties vormen het eerste strijdtoneel tussen Xiaomi en Samsung. De piekresolutie ligt voor Xiaomi 13 Pro op 1.440 x 3.200 pixels, net wat meer pixels dan wat de S23 Ultra kan aantikken (1.400 x 3.088). Het is wel aangewezen om de resolutie terug te schalen tot 2.400 x 1.080 pixels om batterij te sparen.

Ook wat de schermhelderheid betreft, wil Xiaomi laten zien dat het beter kan. De fabrikant beweert dat de maximale helderheid tot 1.900 nits kan bedragen, opnieuw meer dan de 1.750 nits van Samsung. Dat zijn verschillen op papier en bovendien zou het scherm gebruiken aan maximale helderheid meer pijn dan goed doen aan je ogen. Standaard meten we bij beide toestellen een helderheid van rond de 400 nits.

De helderheid is bovendien dynamisch aanpasbaar, net als de verversingsgraad (tot 120 Hz). Deze instellingen zijn eveneens nuttig om het batterijverbruik van het scherm in te perken.

Krachtpatser

Nu het spierballengerol dan toch is losgebarsten, nemen we een kijkje onder de motorkap. Daar zien we dat de Xiaomi 13 Pro ook veel heeft om te rollen. De processor is zoals verwacht een Snapdragon 8 Gen 2, die door Qualcomm net als bij de Samsung-vlaggenschepen is geklokt op 3,36 GHz. Op vlak van CPU-prestaties zijn de Xiaomi 12 Pro en de S23 (Ultra) dan ook aan elkaar gewaagd. Het verschil met een Snapdragon 8 Gen 2 die geklokt is op 3,2 GHz is overigens ook niet zo groot, getuige de scores die de OnePlus 11 neerzet.

Ook op grafisch vlak heeft Qualcomm Xiaomi goed bediend met de Adreno 740. Al zien we dat Xiaomi hier toch de duimen moet leggen tegen Samsung (en OnePlus). Dat betekent niet dat de smartphone-gamer hoeft te vrezen dat deze smartphone ongeschikt is voor het verwerken van games. Met nog eens 12 GB RAM- en 256 GB opslaggeheugen heb je een krachtig totaalpakket. Onze testtoestel vertoonde dan ook geen enkele sporen van haperingen.

Batterij: snelle sprinter

Tot dusver is er dus maar weinig dat de Xiaomi 13 Pro en de Samsung Galaxy S23 Ultra van elkaar kan onderscheiden. Wordt de batterij weer de scherpsrechter voor Xiaomi? Met een capaciteit van 4.820 mAh lijkt de batterij beter te zijn uitgerust. Bij licht gebruik gaat het batterijniveau traag omlaag en aan het einde van de dag hielden we soms nog tot tachtig procent over.

Maar als we het uithoudingsvermogen grondiger op de proef stellen, zien we dat de Xiaomi 13 Pro sneller de handdoek in de ring gooit. Er is een duidelijk verschil met het vorige model, maar de concurrentie scoort toch nog steeds beter. Ook de Samsung Galaxy S23, die nochtans een kleinere batterij heeft. In het dagelijkse leven merkten we bij intensiever gebruik dat we ’s avonds of de ochtend nadien even moesten bijtanken.

Opladen gaat gelukkig snel bij Xiaomi-smartphones. Elk jaar weer zetten de vlaggenschepen van het merk het snellaadrecord wat scherper. De 13 Pro is in amper zeven minuten klaar voor een nieuwe dag en in dertien minuten heb je opnieuw honderd procent. Ook draadloos laden kan aan een imposante 50 watt. Ter illustratie: de Samsung Galaxy S23 Ultra heeft met kabel een oplaadcapaciteit van 45 watt.

We dachten dat we de limiet in hoe snel een toestel kan opladen stilaan hadden bereikt, maar Xiaomi bewijst het tegendeel. Als er een aspect is waarin Samsung geen concurrentie vormt, dan is het in oplaadtijden en ook de rest zal flink zijn best moeten doen om hier nog onder te duiken.

Hoofdcamera blinkt uit

Het camera-eiland telt drie sets van lenzen en sensoren: een 50 MP hoofdcamera (f/1.9), 50 MP groothoeklens (f/2.0), en een 50 MP telefotolens (f/2.2). Op papier wil Xiaomi doen uitschijnen dat de drie camera’s op gelijke voet staan, maar dat is niet zo. De hoofdcamera neemt meer ruimte in op de achterkant en is als enige voorzien van een 1 inch-sensor ontworpen door Samsung.

De resultaten die je met deze lens haalt, zijn verbluffend. Standaard schiet de camera dankzij de pixel bining-techniek plaatjes aan 12,5 MP. Je kan de volledige 50 MP-resolutie inschakelen om meer details te kunnen weergeven, maar dit biedt minder meerwaarde dan je zou denken. Verder laat Xiaomi je ook kiezen tussen Leica Vibrant en Leica Authentic, waarbij de eerste modus kleuren iets meer in de verf zet, al zijn die verschillen nauwelijks merkbaar.

In zonnige weersomstandigheden spat het leven en de vreugde van je foto’s, en de Leica Vibrant-modus doet er nog een schepje bovenop zonder dat het te bombastisch wordt. Maar omdat het nu eenmaal niet altijd goed weer is, kan je gelukkig ook bij grijzere lucht vreugdevolle beelden schieten. Ook een gebrek aan licht in een ruimte vangen de sensoren probleemloos op. Bij avondval kan straatverlichting wel een spelbreker zijn, omdat die voor overbelichting van de foto zorgt. Donkere binnenruimtes geven realistische resultaten.

De groothoekcamera en telefotocamera mogen dan wel dezelfde resolutie hebben, in de praktijk zie je dat de scherpte toch minder is. Xiaomi breidt de zoomcapaciteiten van de telefotolens wel uit. Dat levert betere resultaten op wanneer je een ver object in beeld wil brengen, en de zoomlens leent zich ook goed voor het maken van close-ups. ’s Nachts blinken de camera’s veel minder en ben je aangewezen op de hoofdsensor voor de beste beelden. Aan de voorkant heeft Xiaomi een 32 MP-sensor gestopt waar je goede zelfportretten mee kan maken.

Hieronder zie je een verzameling foto’s genomen met de verschillende camera’s van de Xiaomi 13 Pro:

Software: bloatware doet Xiaomi weer de das om

De software is Android 13 met een MIUI 14-sausje over gegoten. MIUI is de vreemde eend in het Android-landschap en dat geeft de software zowel voor- als tegenstanders. Door die vele tierlantijntjes oogt de software soms wat rommelig en het vergt ook even gewenning om de juiste gebaren onder de knie te krijgen. Als je genoeg tijd spendeert met de Xiaomi 13 Pro, volgt dit wel.

Waar we geen genade voor willen tonen, is de overvloed aan bloatware die Xiaomi blijft installeren op je smartphone. Een nieuw toestel oogt vers uit de doos alsof het al jaren in gebruik is. Naast het vaste aanbod Google-apps duwt Xiaomi ook zijn eigen applicaties door, waaronder een browser, videospeler, weerapp etc. Alsof dat niet voldoende is om te beginnen, gaat de fabrikant ervan uit dat iedereen Facebook, LinkedIn, TikTok en Booking.com gaat gebruiken.

Dat zal de fabrikant waarschijnlijk wel wat opleveren, maar laat ons aub zelf kiezen aan welke applicaties we ons geheugen willen uitbesteden. We hebben dit al meermaals aangekaart in reviews van Xiaomi-toestellen en zullen dit ook blijven doen totdat het bedrijf de les wil leren. De overvloed aan bloatware doet alleen maar af van de professionele uitstraling die Xiaomi het vlaggenschip wil geven. Overdaad schaadt wel degelijk.

Conclusie: waardige uitdager, maar (nog) geen kampioen

We durven zonder twijfel stellen dat de Xiaomi 13 Pro de meest performante smartphone is die tot heden onder de merknaam is verschenen. Het nieuwste vlaggenschip is een stap vooruit in vergelijking met de 12 Pro dankzij gerichte verbeteringen aan de processor, batterij en camera’s. Xiaomi toont zich een te duchten concurrent in het premiumsegment.

Toch blijven we spijtig genoeg op dezelfde kleine ergernissen botsen. De batterij zingt het dan wel wat langer uit, andere merken doen op dit vlak nog steeds beter dan Xiaomi. Ook blijft de fabrikant dezelfde fouten met de software maken en zal het design alweer voer voor discussie geven. Dat zijn eigenlijk al te veel minpunten als je bijna 1.300 euro wil vragen voor een smartphone.

We hebben in deze review veelvuldig de vergelijking gemaakt met de Samsung Galaxy S23 Ultra. Waar de Xiaomi 13 Pro zich een waardige uitdager mag noemen, schiet het toestel in zijn geheel toch net iets kort om de kroon te veroveren. Xiaomi komt wel steeds dichterbij en wie weet is het in de komende jaren eens prijs.

De Xiaomi 13 Pro is verkrijgbaar in twee kleuren: wit of zwart. In de Benelux wordt het toestel geleverd met 12 GB RAM en 256 GB opslag, aan 1.299 euro incl. btw.

Android-updatebeleid: Xiaomi garandeert minstens vijf jaar security-updates en drie jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 8 maart 2023 met Android 13.

.pro’s

  • Prachtig amoled-scherm
  • Premium processor
  • Hoofdcamera levert zowel overdag als ’s nachts mooie beelden
  • Ultrasnel laden
  • Langdurige ondersteuning

.contra’s

  • Glanzende en glibberige behuizing
  • Mindere batterijduur
  • Overdaad aan bloatware

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.