Xiaomi 12 Pro review: genieten van korte duur  

De eerste indruk die we van het Chinese Xiaomi krijgen met de Xiaomi 12 Pro is niet min. Het merk duikt op in bundels van verschillende Vlaamse telecomproviders en dat blijkt een slimme zet te zijn.

De plek die Huawei in Westerse landen nalaat, proberen verschillende merken naarstig op te vullen. Het eveneens Chinese merk Xiaomi nam de plaats van Huawei in in verschillende bundels van Vlaamse telecomproviders. Het merk is bekend, al blijft het voor het grootste deel van Vlaanderen onduidelijk hoe de merknaam precies uit te spreken valt. Voor de nieuwsgierigen: het is “sjauwmi„, niet “ksijawomi„.

De Belgische telecomproviders zullen best een reden hebben om het vrijgekomen plaatsje zo snel weg te geven aan een voor ons nog relatief onbekend merk. Het doet ons dan ook groot plezier zelf te mogen ondervinden wat de fabrikant te bieden heeft met zijn nieuwste vlaggenschip, de Xiaomi 12 Pro. Aan dat toestel hangt een prijskaartje van 1.099 euro (incl. btw).

Opvallend camera-eiland

Het toestel kenmerkt zich door een opvallend camera-eiland dat uit de achterzijde van het toestel omhoogsteekt. De camera`s zijn door fijne lijntjes in verschillende rechthoeken verdeeld, maar vormen wel één eiland.  

De voorzijde van de Xiaomi 12 Pro heeft een gebogen scherm dat net niet doorloopt in de achterzijde van het toestel. Dat is mogelijk door de slankheid van de smartphone. Er is slechts een dunne zijbalk waarin de knoppen voor het geluid te regelen en de aan-uit-knop te vinden zijn. Deze knoppen plaats Xiaomi aan één kant waardoor de volumeknop net als bij de Motorola Edge 30 Pro boven de aan-uit-knop te vinden is. Om screenshots te nemen is deze keuze niet het meest intuïtief, aangezien je dan met twee handen moet prutsen.

lees ook

Motorola Edge 30 Pro review: pro-model met beperkt pro-gevoel

Door de slankheid is het bijna onmogelijk het toestel vast te houden zonder enkele vingers op de zijkant van het scherm te laten rusten. Je zou denken dat de Xiaomi 12 Pro hierdoor regelmatig bewegingen oppikt aan de zijkanten van het scherm. Dat is niets om je zorgen over te maken, want Xiaomi is erin geslaagd het scherm niet overgevoelig te maken voor ongewenste bewegingen aan de zijkant.

Het scherm meet 6,7 inch en heeft een WQHD+ 120 Hz AMOLED-display. Ga daarvoor wel even kijken bij de instellingen want standaard staat de lagere HDR+-resolutie ingeschakeld. De maximale schermhelderheid ligt op een nette 450 cd/m². Buiten de smartphone gebruiken op een zonnige dag is daardoor geen enkel probleem.

Op vlak van gewicht komt de Xiaomi Pro 12 net boven de 200 gram uit, terwijl de meeste concurrerende modellen net onder die grens blijven.

Persoonlijke Xiaomi-toets in Android-schil

De Xiaomi 12 Pro werkt in bediening weer anders dan andere telefoonmerken. Het toestel draait dan wel op Android, maar Xiaomi creëerde een eigen persoonlijkheid voor zijn besturingssysteem. Hoe het besturingssysteem vorm krijgt op het toestel, bepaalt de gebruiker een beetje zelf. Bij de eerste ingebruikname is er namelijk de mogelijkheid om een nieuwe manier in te stellen om naar de instellingen te navigeren. In dat systeem kom je in de instellingen door aan de rechterkant naar beneden te swipen. Herhaal de beweging op de linkerzijde van het scherm en je krijgt appmeldingen te zien.

Xiaomi laat de gebruiker vrij om te kiezen voor dit nieuwe systeem of te blijven bij het tweemaal naar beneden swipen om bij de instellingen uit te komen. Het is slechts een kleine vrijheid, maar die mag zeker blijven.

Het MIUI-besturingssysteem is niet alleen vrijheid, want het is vrij opdringerig in appkeuzes. Het toestel ziet er in de fabrieksinstellingen al uit alsof het al maanden gebruikt wordt. Tiktok, Netflix, Spotify, Facebook en Amazon staan allemaal al vooraf geïnstalleerd. Voor een vlaggenschiptelefoon met een prijskaartje van boven de 1.000 euro is de uitgebreide aanwezigheid van die bloatware zeer teleurstellend.

Na verder experimenteren, weten we het MIUI-systeem wel te appreciëren. Het zal er ongetwijfeld mee te maken hebben dat de Android-schil van Xiaomi veel weg heeft van de ColorOs-schil van concurrent Oppo, die ondergetekende in het dagelijks leven gebruikt. De gelijkenissen zijn bijvoorbeeld op te merken in de personalisatiemogelijkheden van het always-on scherm. In beide systemen is er de keuze om de randen te laten oplichten, verschillende klokstijlen in te stellen en een animatie boven de digitale klok te kiezen.

Snel aan de slag

Voor de beveiliging heeft Xiaomi de standaardopties: een code, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Het viel ons alleen op dat de vingerafdruksensor erg hoog in het scherm ligt vanaf de onderste rand van het toestel gezien. Dat maakt het ontgrendelen bijna onmogelijk met één hand en verhoogt in onze ogen het risico dat je het toestel laat vallen. 

Onze voorkeur ging dan ook naar de gezichtsherkenning. Deze optie werkt bij normaal licht heel goed en snel. Soms zelfs te snel zodat we de kans niet kregen om de tijd te bekijken voor het toestel zichzelf al ontgrendelde.

Veilige chipkeuze

Aan de binnenzijde van de Xiaomi 12 Pro is een Snapdragon 8 van de eerste generatie te vinden. Dat is de chip die toptoestellen van concurrenten ook aanbieden in recent verschenen topmodellen van 2022. Bijgestaan door 12 GB aan RAM en een opslagcapaciteit van 256 GB kan het toestel ieder klusje klaren.  

De smartphone speelt hier mee in dezelfde specificatierij als de OnePlus 10 Pro, de Motorola Edge 30 Pro en de Find X5 Pro van Oppo. Alle benoemde toestellen beschikken over dezelfde chip die zich bevindt in toestellen met 12 GB RAM en 256 GB opslag. De resultaten liggen allemaal in dezelfde lijn, al verschillen de prijzen van de toestellen onderling wel. OnePlus en Motorola spelen namelijk onder de grens van 1.000 euro, waardoor de Xiaomi 12 Pro zich op andere vlakken zal moeten afzetten tegen wat de concurrent te bieden heeft.

Grafisch zijn de verschillen tussen de merken ook klein. Het valt alleen op de Adreno 730-GPU op de SoC beter presteert dan de RDNA2-GPU op de Exynos-processor in de Samsung Galaxy S22 Ultra.

Multi-task toestel

Xiaomi weet zelf dat zijn eigen chip prima in staat is om meerdere taken tegelijk uit te voeren en geeft zijn toestel een functie om te werken met zwevende vensters. Dat geeft de mogelijkheid om in een klein venster boven op een geopende app een andere app weer te geven. Dat is bijvoorbeeld handig als je in gesprek bent met iemand in Messenger of Whatsapp terwijl je door sociale media scrollt of als je bankzaken wilt regelen en een rekentoestel nodig hebt.

Het gebruik van de functie vraagt wel enige handigheid en gewenning. Het is bijvoorbeeld een uitdaging om het zwevende venster weer weg te krijgen van je scherm. In de app-geschiedenis is dat wel mogelijk door alle openstaande apps te sluiten, maar het zwevende venster weer wegswipen of anders afsluiten, lukt ons in ieder geval niet.

Slurpt batterij

Volgens de cijfers die Xiaomi zelf publiceert zou het toestel best wat uren aan werktijd doorstaan. Navigeren naar een werkafspraak kan 9 uren aan een stuk en met alleen bellen houdt de telefoon het 19 uren uit. In ons testlab onderzochten we hoelang het toestel het volhoudt bij het afspelen van verschillende soorten video’s. Op 703 minuten klokken we daarbij af. Dat komt in uren ongeveer overeen met een halve dag (11,7 uur), terwijl het merk zelf beweert dat het toestel 15 uur videostreaming volhoudt.

In de test waarin verschillende dagelijkse taken worden getest, neemt het uithoudingsvermogen een duik naar 471 minuten. Dat is minder dan de Motorola Edge 30 Pro waarbij de batterij het al enkele keren opgaf voordat we een oplaadmoment konden vinden. Bij de Xiaomi 12 Pro was dat verhaal dan ook niet anders.

De Xiaomi 12 Pro vertrouwt op een batterij van 4.600 mAh, wat redelijk bescheiden is voor een smartphone van dit formaat. De toestellen van Oppo en OnePlus kregen ter vergelijking een batterij van 5.000 mAh en kunnen veel nettere batterijresultaten neerzetten.

Het opladen gebeurt bij Xiaomi-toestellen gelukkig wel bliksemsnel. In de doos van het toestel vind je een 120W Xiaomi HyperCharge die nodig is om halfvol te laden in slechts 9 minuten. 80 procent opgeladen vraagt slechts 17 minuten laden. Daar steekt Xiaomi de concurrent wel de loef af, al gaat het tegenwoordig nog maar om een paar minuten winst op oplaadtijden die niets meer voorstellen. Bovendien is de snelste laadmodus optioneel, zelfs met de lader van Xiaomi, wat ons doet vrezen voor een mogelijk negatieve impact op het batterijleven op de lange termijn. 

50 MP als basisgedachte

Het camera-eiland dat op de achterkant als een extra berg uit de behuizing springt, geeft de telefoon visueel iets extra. Waar het alleen echt om draait bij camera’s zijn de prestaties. Xiaomi merkt het camera-eiland met het duidelijke opschrift van 50 MP. De aanduiding is het overkoepelende thema van de camera’s, alle lenzen beschikken over 50 MP.

De hoofdcamera maakt duidelijke foto’s waarin veel details worden vastgelegd. Alleen op vlak van groene kleuren hebben de lenzen de neiging wat te enthousiast te reageren.   

Alle lenzen zijn voorzien van 50 MP

Digitaal zoomen kan tot 20 maal, maar op dat niveau boet je in op detail. 5 maal en 10 maal zoomen gaat veel beter. Xiaomi biedt een lens met 2x optische zoom om daarbij te helpen.

De Xiaomi 12 Pro beschikt verder over een breedhoekcamera die de ruimte in een hoek van 115 graden vastlegt. Het valt ons op dat de lens moeite kan hebben objecten aan de randen van de foto in detail vast te leggen. Het 3D-perspectief in de rest van de afbeelding voelt ook een beetje buitenaards aan. De dieptes in de breedhoekcamera netjes vastleggen, lijken andere telefoonmerken beter onder de knie te hebben.

Nachtfoto’s maken bleek tot slot geen probleem te zijn. Het lukt de camera goed om objecten scherp vast te leggen, een punt waar de Motorola Edge 30 Pro wel moeite mee had. Al blijft de Oppo X5 Pro wel realistischere resultaten neerzetten in het weergeven van donkere nachten.

Geduchte concurrent

De Xiaomi 12 Pro bewijst dat het Chinese merk meespeelt op het niveau van de concurrenten. Het is daarmee een waardig Huawei-alternatief, dat vooral op vlak van batterijleven nog ruimte heeft om te groeien.

Aan het binnenwerk van de Xiaomi 12 Pro kunnen we weinig opmerken. Eénzelfde chip is te vinden in de toptoestellen van de concurrenten, waardoor alle toestellen op dat vlak grafisch en prestatiegericht ongeveer even sterk zijn. Dat geeft een gebruiker zekerheid over de snelheid en betrouwbaarheid van de verschillende toestellen.

Om de prijs van 1.099 euro inclusief btw toch acceptabel te maken, speelt het toestel sterk in op mooie fotoresultaten, nog sneller opladen dan de concurrent en een eigen Android-schil. Voor Oppo- en OnePlus-gebruikers zal de overstap naar de Xiaomi-schil redelijk vlot verlopen door de vele gelijkenissen tussen de designs. Alleen zal je er dan wel mee moeten leven dat de batterij krapper is dan deze van het goedkopere OnePlus-model. Foto’s van het nieuwste topmodel van Oppo zal de Xiaomi ook niet evenaren, al is het daar eerder vraag of dat het de moeite waard maakt je smartphonebudget nog eens met 200 euro te verhogen.

.pro’s

  • Halfvol laden in minder dan 10 minuten
  • Sterk binnenwerk
  • Camera behoudt detail bij inzoomen

.contra’s

  • Batterij houdt het maar 1 dag vol
  • Breedhoekcamera geeft bizarre composities
  • Bloatware talrijk aanwezig

De Xiaomi 12 Pro is beschikbaar in de kleuren blauw, paars en grijs. Het Pro-model komt steeds met 12 GB RAM en 256 GB opslag. Aan het toestel hangt een prijskaartje van 1.099 euro inclusief btw.

Android-updatebeleid: De Xiaomi 12 Pro ontvangt gegarandeerd drie grote Android-updates, wat betekent dat Android 15 zeker op de telefoon beschikbaar komt. Verder ontvangt het toestel vier jaar security-updates startend vanaf de lancering van het toestel in maart 2022.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home