Voor de 12T Pro pakt Xiaomi uit met enkele indrukwekkende specificaties, waaronder een 200 MP-hoofdcameralens. Het toestel doet veel dingen goed, maar laat toch ook enkele steekjes vallen.
Xiaomi lanceerde de 12T-reeks begin oktober bestaande uit de 12T en de 12T Pro. Het nieuwe toestel begeeft zich niet in het topsegment, want dit is al voorbehouden voor de Xiaomi 12-reeks die in het voorjaar lanceerde, maar moet eerder wedijveren met onder andere de Oppo Reno 8 Pro en de OnePlus 10T. Dat betekent niet dat Xiaomi het toestel stiefmoederlijk behandelt.
lees ook
Xiaomi 12 Pro review: genieten van korte duur
Met de nieuwste generatie Snapdragon-processor, een 200 MP-lens in de hoofdcamera en 120 watt snelladen heeft de Xiaomi 12T Pro op papier enkele mooie troefkaarten in handen. En dat aan een veel scherper prijspeil dan de Xiaomi 12 Pro (799 euro vs 1099 euro, incl. btw). Maar weet het toestel die ook goed uit te spelen?
(Bijna) identieke tweeling
Xiaomi staat gekend om zijn experimentele smartphonedesigns, en het meest opvallende aan de 12T Pro is hoe onopvallend die is. Het design is bijna identiek gebleven aan dat van de 12 Pro. De 12T Pro heeft dus ook het uit het oog springende camera-eiland met grote hoofdlens. Die telt nog enkele megapixels meer dan zijn voorganger waardoor hij nog net iets meer uit de rug uitsteekt. Dat merk je wanneer je de smartphone op een tafel legt; het toestel wiebelt lichtjes op de hoofdcamera.
Verder heeft Xiaomi wel moeten besparen in de afwerking. Zo is het frame gemaakt uit plastic. Echter is het frame van de smartphone zo dun dat je het plastic enkel zal moeten aanraken als je de aan/uit-knop of de volumeknop zoekt, die alle twee aan dezelfde zijde zitten. Mede door het dunne frame ligt de smartphone goed in je hand en zijn alle aanraakpunten in het display vlot bereikbaar.
De voorkant is gemaakt uit stevig Gorilla Glass, de achterzijde uit gewoon glas dat snel sporen van vingerafdrukken vertoont. Je doet dus best een beschermende hoes rond de smartphone.
CrystalRes
Het display meet 6,67 inch, waarmee de 12T Pro een centimetertje kleiner is dan de 12 Pro. Het scherm is plat en heeft niet meer de gebogen randen. De vingerafdrukscanner zit vrij laag in het scherm verwerkt, waardoor we een onnatuurlijke houding moesten aannemen om onze duim erop te krijgen. Voor het ontgrendelen van het toestel gaat onze voorkeur dus uit naar de gezichtsscanner, die goed en snel werkt.
In de beeldspecificaties goochelt Xiaomi met de hip klinkende term ‘CrystalRes’. Die term betekent gewoon dat er meer pixels in het scherm zitten dan bij Full HD-schermen ; 1220 x 2712 om precies te zijn. Dit verschil zal je niet met het blote oog waarnemen, maar je ziet wel duidelijk hoe scherp en gedetailleerd het beeld is.
De verversingsgraad is adaptief; afhankelijk van de toepassing stelt de software dit automatisch bij tussen 30 en 120 Hz. Zo heb je altijd vlot bewegende beelden. In de instellingen kan je opteren om altijd de hoogste verversingsgraad aan te zetten, maar weet dat dit veel inspanning vergt van je batterij.
De geadverteerde maximale helderheid is met 500 nits lager dan bij concurrerende toestellen, maar we konden vaststellen dat het scherm goed leesbaar blijft in zonlicht. Je mag de helderheid dan wel niet op het laagste niveau zetten om batterij te besparen. Ook bij andere toestellen is de leesbaarheid dan een pak minder, maar het display van dit toestel wordt helemaal onzichtbaar.
Sterk binnenwerk
Xiaomi heeft de 12T Pro uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, de nieuwste versie van Qualcomm’s beste processor. Volgens Qualcomm levert die een CPU-prestatieverbetering van tien procent op, en zou de processor ook dertig procent energiezuiniger moeten werken.
Vergelijken we de benchmarkscores van de meest recente smartphonemodellen die we getest hebben, dan lijkt die bewering van Qualcomm ook te kloppen. Xiaomi 12T Pro zet mooie resultaten neer die op het niveau van de Motorola Edge 30 Ultra zitten (die dezelfde processor heeft), door ons uitgeroepen als keuze van de redactie. De 12T zet zelfs de 12 Pro in zijn hemd, die nog de oudere Snapdragon 8 Gen 1-processor aan boord heeft.
Ook op grafisch gebied scoort de Xiaomi 12T Pro goed dankzij de Adreno 730 GPU van Qualcomm, en laat het opnieuw een betere score optekenen dan zijn duurdere neef. Enkel de Motorola Edge 30 Ultra en de OnePlus 10T die eveneens uitgerust zijn met de allernieuwste chipset kunnen aanklampen.
Een krachtige processor gekoppeld aan 8 of 12 GB RAM-geheugen staat garant voor solide en constante prestaties. Apps draaien vlot en starten snel op, en je kan moeiteloos meerdere apps over elkaar gebruiken.
Kies je voor de gewone 12T, dan draait deze op een MediaTek Dimensity 8100 Ultra-chipset, die vooral op het grafische aspect minder goed scoort. Al zal ook dit toestel voor de gemiddelde gebruiker een vlotte ervaring bieden.
Camera: meer pixels is niet altijd beter
Op het cameraeiland pakt Xiaomi uit met een 200 MP-hoofdcamera. Achter die lens schuilt een flink uit de kluiten gewassen (1/1.22) sensor ontworpen door Samsung die we ook al terugzagen bij de Motorola Edge 30 Ultra. Met die grote sensor kan je veel op je plaatje krijgen zonder dat details verloren gaan. Ingebouwde beelstabilisatie helpt bij het fotograferen van bewegende objecten.
Standaard schiet de hoofdlens foto’s aan een resolutie van 12,5 MP omdat de sensor zestien pixels samenvoegt tot één grotere pixel. Deze techniek heeft als voordeel dat alle informatie uit de verschillende pixels wordt opgevangen, het samenvoegen van die pixels leidt tot betere belichting. De sensor is ook in staat om een bokeh-effect te creëren waarbij de achtergrond vervaagt, zonder de portretmodus aan te hoeven zetten.
Zoals je op de foto’s kan zien, hadden we enorm veel geluk met de weersomstandigheden. Hierdoor konden we de algoritmen in de camera’s nauwelijks aan het werk zetten, al lijkt het op de foto’s nog net iets zonniger dan het daadwerkelijk was. Maar ook in minder goed verlichte ruimtes (bv. een tunnel) weet de hoofdcamera zijn oog voor detail te bewaren. ’s Nachts heeft de hoofdlens de hulp van de nachtmodus zelfs niet nodig.
Wil je de volledige capaciteiten van de hoofdcamera op de proef nemen, dan heb je de keuze om ook in 50 MP of 200 MP foto’s te schieten. Meer megapixels leidt niet tot scherpere foto’s, en het inschakelen van deze modus heeft dan ook weinig meerwaarde. Bij slechte belichting schakelt de camera overigens automatisch terug op de standaardresolutie.
De hoofdlens heeft ook wel zichtbare beperkingen. Zo laat het ontbreken van een telelens zich voelen wanneer je wil inzoomen.
Xiaomi lijkt ook wel alles te hebben ingezet op de hoofdcamera, want de breedhoekcamera (8 MP) en macrocamera (2 MP) presteren veel minder goed. De breedhoekcamera kan mits de juiste natuurlijke belichting nog wel redelijk scherpe beelden maken, en het kwaliteitsverlies aan de randen blijft dan ook beperkt. Bij minder optimale omstandigheden zal de lens de handdoek echter snel in de ring gooien, de nachtmodus kan in het donker wel een en ander compenseren.
De macrocamera slaat de bal helaas voortdurend mis. De minimaalste bewegingen, bijvoorbeeld een bloem die wiebelt in de wind, zorgt ervoor dat de lens niet meer weer waarop die moet focussen. Maar ook een welwillend object zal in beperkt detail weergeven worden. Van een 2 MP-lens kan je helaas ook niet meer verwachten.
Tenslotte heb je nog een selfiecamera van 20 MP. De selfies zien er zeker niet verkeerd uit, als we onszelf dat compliment mogen geven, maar het resultaat is ook weer niet overweldigend. Het bokeh-effect durft in de portretmodus wel eens te overdrijven. Alles in totaal presteert elke camera zoals je het op basis van de specificaties zou mogen verwachten, met wisselvallige foto’s tot gevolg.
Slechte conditie
Een van onze grootste verwijten richting de Xiaomi 12 Pro was dat het toestel batterij slurpte. Helaas lijkt dat nog niet helemaal te zijn opgelost, ondanks dat de Xiaomi 12T Pro een grotere batterij van 5.000 mAh heeft. In onze uithoudingsproeven doet de 12T Pro het al beter dan de 12 Pro, maar veel minder goed dan de concurrentie.
In onze videotest was het afgelopen na 765 minuten, ofwel 12,75 uur. De Motorola Edge 30 Ultra bijvoorbeeld wist het hier 1191 minuten vol te houden. Op de prestatietest zette de smartphone een tijd van 678 minuten neer, opnieuw een stuk minder dan Motorola (793 minuten). Misschien moet Xiaomi toch eens oefeningen vragen aan Motorola om aan de batterijconditie te werken.
Nu zijn onze tests wel gemaakt om de batterij tot het uiterste te drijven. Bij normaal gebruik zal je moeiteloos een volledige dag tot 1,5 dag verder kunnen op een oplaadbeurt.
Is snelladen nog wel snel?
De mindere batterijduur probeert Xiaomi te compenseren met zijn snellaadcapaciteiten. In de doos treffen we een 120 W oplader aan. Steek de smartphone in en je ziet de batterijprocenten omhoog gaan. Na amper acht minuten zit je al aan vijftig procent, na zestien minuten staat de teller op tachtig procent.
Snelladen is geen onderscheidend kenmerk meer, het is de norm.
Dat klinkt indrukwekkend, maar eigenlijk is het dat niet als we kijken naar hoe snel de concurrentie kan laden. Ook de OnePlus 10T en Oppo Reno 8 kunnen in minder dan twintig minuten naar tachtig procent opladen. Snelladen is geen onderscheidend kenmerk meer, het is de norm geworden.
Android met een eigen sausje
Xiaomi doet de dingen graag op zijn eigen manier en met MIUI heeft het misschien wel de meest eigenzinnige software die je kan vinden. De software wijkt ver af van de pure Android-ervaring, wat zijn voor- en nadelen heeft. Laat je ten eerste niet bedotten door de naam MIUI 13: deze softwareschil is nog gebaseerd op Android 12.
Als je de tijd neemt om MIUI te leren kennen, dan kan je leuke dingen doen met de software. Zo krijg je veel visuele features ter beschikking om je smartphone naar eigen smaak in te richten. Maar omdat MIU zo anders dan dat je gewend bent, moet je wel veel meer tijd uitrekenen om je smartphone in te stellen, en het vraagt in het begin gewenning om door de software te navigeren.
Het overaanbod aan bloatware schopt ons pas echt tegen de schenen. Apps zoals Facebook, TikTok, Spotify en Amazon staan allemaal al ongevraagd bij aankoop op je smartphone.
Op vlak van updates kan je rekenen op drie grote software-updates, waarvan één spoedig naar Android 13, en vier jaar beveiligingsupdates. Dit is naar behoren voor een Android-toestel en in deze prijscategorie verwachten we ook niet minder.
Conclusie: goed, maar net niet top
De Xiaomi 12T Pro heeft ons zeker weten te charmeren. Het toestel biedt solide prestaties en weet uit te pakken met zijn indrukwekkende hoofdcamera. De 12T Pro biedt voor ons een meer dan waardig alternatief voor wie het prijskaartje van de 12 Pro te hoog vindt.
Desondanks lijdt de 12T Pro aan dezelfde kwalen als het vlaggenschip. De batterijduur is beduidend minder dan andere toestellen binnen dezelfde prijsklasse, er is onvoldoende balans tussen de camera’s en wie niet overweg kan met MIUI, zal het toestel snel links laten liggen.
.pro’s
- Hoge beeldresolutie
- Uitstekende CPU- en GPU-prestaties
- Haarscherpe hoofdcameralens
- 120 watt snelladen
- Vier jaar ondersteuning
.contra’s
- Behuizing gevoelig voor vingerafdrukken
- Overige camera’s zijn matig
- Batterij is vrij snel leeg
- MIUI is unieke, maar wispelturige software