Samsung heeft sinds de eerste hints van de Galaxy Fold eind vorig jaar de hype stelselmatig opgedreven. Haast niemand mocht het toestel aanraken, pers incluis, maar daar komt nu verandering in. Het toestel ligt vanaf 3 mei in de winkel en Samsung nodigde ons uit voor een preview.
Tien jaar na de allereerste Galaxy S-smartphone is Samsung klaar voor de volgende stap: vouwbare smartphones. De fabrikant spreekt er al langer over en de technologie van flexibele schermen is niet nieuw, maar alles in een toestel combineren dat rijp is voor massaproductie, is een uitdaging. Vanaf 3 mei kan je de Samsung Galaxy Fold kopen voor 2.020 euro. Waanzinnig veel geld voor een smartphone.
Met de nodige scepsis trokken we naar Samsung, maar na de eerste seconden valt dat al meteen weg. Het toestel maakt onmiddellijk indruk. Het ziet er langer uit en is minder dik dan op de foto’s lijkt. Door het smalle ontwerp stoort de extra dikte overigens niet; er is plaats zat in onze broekzak.
Wauw-effect
Het wauw-effect blijft aanwezig gedurende de hele twee uur durende sessie met het toestel. Misschien ligt dat ook wel aan onszelf: smartphones verrassen vandaag niet meer en alles ziet er hetzelfde uit. De vraag naar vernieuwing werd met het jaar sterker en ineens hebben we hier iets volledig nieuw. Toch proberen we door ons enthousiasme door te prikken en naar het totale concept te kijken.
Van zodra je het toestel oppakt, valt meteen op hoe degelijk het toestel gebouwd is. Het scharnier oogt stevig en sterke magneten houden alles degelijk op zijn plaats. De eerste tien keer is het zoeken op welke punten je druk moet zetten om het toestel handig te openen. Eenmaal helemaal opengevouwen, krijg je een deugddoende klik en ligt het scherm helemaal vlak.
Van zodra je het scherm dichtklapt, krijg je opnieuw een stevige klik om te laten weten dat alles vast zit. Voor een allereerste vouwbare smartphone oogt het scharnier en de bouwkwaliteit bijzonder robuust. We hebben geen idee hoe sterk alles nog is wanneer je het toestel laat vallen, maar hetzelfde geldt eigenlijk voor elke smartphone.
Centrale vouw
Vooraan valt onmiddellijk op hoe klein het amoledscherm is, ondanks de grootte van 4,6 inch (840 x 1.960 pixels). Dat komt voornamelijk door de bijzonder lange 21:9-schermverhouding. Het scherm is smal en biedt bijgevolg niet het beste typcomfort voor mensen met grotere handen. Het oogt bovendien ook heel vreemd om boven- en onderaan nog zoveel zwartruimte te hebben. Meer dan een snel WhatsApp-bericht beantwoorden of een telefoontje opnemen zien we mensen niet doen op het kleine scherm.
Het grote opengeklapte scherm steelt vanzelfsprekend de show bij de Samsung Galaxy Fold. Het 7,2 inch amoledscherm (1.536 x 2.152 pixels) oogt heel degelijk in onze korte previewsessie. Wat wel onmiddellijk opvalt, is de vouw in het midden. Waarom? De standaard achtergrond van Samsung is een vlinder met een zwarte achtergrond, wat direct de vouw duidelijk maakt. In gebruik verdwijnt echter het storende effect en zien we er amper iets van.
Wanneer je erop let, voel je de vouw centraal. Na een paar minuten vervaagt de vouw zowel qua gevoel als zicht. Het valt ons zelfs op dat je regelmatig het toestel vast hebt met een lichte plooiing in het midden, alsof je een boek vasthoudt. We vermoeden dat het continu open vouwen ooit wel went, maar wij bleven het met plezier meer dan 100 keer doen.
Slimme software
De software om het vouwconcept te ondersteunen, is verrassend robuust. Compatibele apps kan je vooraan op het kleine scherm openen en daarna blijven gebruiken op het grote scherm. Wanneer Google dit native in de volgende Android-versie inbouwt, is deze eigen aanpak vermoedelijk niet meer nodig. Tot dan heeft Samsung alvast stabiele software geïnstalleerd op de Galaxy Fold.
Je moet trouwens niet wachten bij het openvouwen tot het scherm actief is. Van zodra je de vouwbeweging start, staat het scherm al klaar voor je. Op dat ogenblik schakelt het kleine scherm aan de buitenkant zich uit. Beide tegelijk gebruiken is niet mogelijk.
In de software heeft Samsung ook een handig systeem ingebakken om met meerdere vensters te werken. Om de extra ruimte te benutten, hoef je enkel aan de rechterrand naar binnen te swipen om een app te kiezen. Die sleep je naar binnen en plaats je over een schermhelft of apart als venster dat je vrij kan slepen waar je wil. Een tik op het kleine streepje bovenaan geeft je de optie om het venster te verkleinen, vergroten of af te sluiten. Het voelt allemaal heel intuïtief aan.
Galaxy S10-broer
Verder heeft de Samsung Galaxy Fold eigenlijk alles aan boord van dat ander vlaggenschip: de Samsung Galaxy S10. Het enige wat verschilt, is de chip. In de Galaxy Fold zit een Snapdragon 855, in tegenstelling tot Samsungs eigen Exynos-chip die wel in de Galaxy S10 zit. Qua prestaties is er een minimaal verschil. Enkel de grafische prestaties krijgen een boost met de chip.
De Samsung Galaxy Fold heeft zes camera’s aan boord. Vijf ervan zijn identiek aan de Galaxy S10+. Aan de achterkant is er plaats voor een breedhoeklens, optische zoom en een standaardlens. Opengevouwen is er de 10 MP selfiecamera met een extra lens ernaast voor meer diepte-informatie. Dichtgeklapt is er nog eens dezelfde selfiecamera, zonder extra lens. Zo zou je potentieel kunnen blijven videobellen wanneer je het toestel open- of dichtklapt.
Het enige wat wel moest verdwijnen, is de hoofdtelefoonaansluiting. Draadloos laden kan wel nog altijd. De 4.380 mAh-batterij is behoorlijk flink voor het kleine scherm vooraan, maar eerder mager voor het grote scherm centraal. Het valt af te wachten wat de batterijduur is in dagelijks gebruik.
Het flexibele paneel bestaat uit vijf verschillende lagen. De onderlaag is het flexibele amoledpaneel. Daarboven zit een flexibele laag en een extreem dunne polarisatiefilter. Daarboven zit een schokabsorberende film en een zogenaamde ‘Cover Window’ om het scherm af te werken.
Schermproblemen
Onze eerste indruk van de Samsung Galaxy Fold is alvast opvallend positief . Het toestel weet ons te verbazen qua bouwkwaliteit en software. Nu valt alleen af te wachten hoe duurzaam het scherm zelf is. Volgens Samsung is het getest op 200.000 sluitingen, maar het blijft spitstechnologie en een eerste generatieproduct. Online circuleren er foto’s en filmpjes van testexemplaren die na enkele dagen al kapot waren, maar volgens Samsung zou het hier om preproductie-exemplaren gaan.
Een aantal testers dachten overigens dat de ‘Cover Window’ een screenprotector was en hebben het scherm stuk gemaakt door het eraf te trekken. Klinkt dom, maar tijdens onze sessie snappen we het misverstand wel. Het lijkt heel sterk op een screenprotector. Samsung had op het toestel een waarschuwing moeten plakken dat ze die folie er niet af mogen trekken. Mogelijk zullen ze nog snel een sticker op de verpakking toevoegen om iedereen erop te wijzen de folie niet los te trekken.
Voor wie?
Voor wie is de Samsung Galaxy Fold bedoeld? Allereerst voor wie geld op overschot heeft liggen. 2.020 euro voor een eerste generatietoestel neerleggen is bijzonder veel. Potentiële eigenaars van een Galaxy Fold zijn mensen die willen uitpakken met hun toestel. We zien het op korte termijn uitgroeien tot een statussymbool. Je valt op tussen de massa van ‘klassieke’ smartphones met dit toestel. Dat alleen al kan genoeg zijn voor wie daar naar snakt.
De Samsung Galaxy Fold is ontzettend complex om te maken, wat ons doet vermoeden dat er geen grote volumes beschikbaar zullen zijn.
Ons advies luidt voorlopig: wacht af tot het toestel in de winkel ligt en volg het nieuws op de voet om te zien hoe fragiel het flexibel scherm nu echt is. Anderzijds: wie wacht, loopt het risico om op een lange wachtlijst te komen. Het toestel is ontzettend complex om te maken, wat ons doet vermoeden dat er geen grote volumes naar België en Nederland zullen komen. Keuzes, keuzes…
De Samsung Galaxy Fold is vanaf 3 mei beschikbaar bij Proximus en via de webshop van Samsung. Vooraf bestellen kan vanaf 26 april. Als tijdelijke promo worden draadloze oortjes (Galaxy Buds) en een kevlar beschermhoes gratis meegeleverd.
Gerelateerd: Samsung Galaxy S10+ review: compromisloze blauwdruk