MSI wil de strijd aangaan met de zakelijke laptops van HP, Lenovo en Dell. De Summit-reeks moet de EliteBooks en Thinkpads doen zweten. Wij gaan met een testmodel van de knappe Summit E13 Flip aan de slag om te ontdekken of MSI een waardige uitdager is.
In september vorig jaar kondigde MSI aan dat het zich op de zakelijke markt zou storten. De laptopbouwer verdiende al zijn strepen als één van de voornaamste bouwers van gaminghardware en ook voor creatieve pro’s heeft MSI al een tijdje toestellen in de rekken staan. Grafische kracht was de rode draad door het hele portfolio. Dat verandert met de introductie van de Summit-reeks: MSI wil voortaan ook kantoorlaptops en ultrabooks maken.
De MSI Summit E13 Flip is MSI’s antwoord op onder andere de Dell XPS 13 en de HP EliteBook x360. Het toestel is officieel nog niet beschikbaar, maar wij mochten twee weken een preproductiemodel van de laptop als dagelijks werktoestel in gebruik nemen om een idee te krijgen van de capaciteiten van MSI. Kan de fabrikant zijn gaming-expertise vertalen naar een capabel en begeerlijk zakelijk toestel?
Zwart met een randje
De eerste indruk is alvast positief. Ons zwarte testtoestel is afgewerkt met een koperen rand langsheen het hele toestel en het touchpad. Het resultaat oogt duur maar toch klassevol. De kleurencombinatie kan al snel kitch schreeuwen, maar dat is in onze ogen absoluut niet het geval bij deze laptop.
De MSI Summit E13 Flip oogt duur maar toch klassevol.
Het uiterlijk is extra belangrijk voor deze Summit E13 Flip. MSI moet toekomstige klanten ervan overtuigen dat ze een rasecht zakelijk toestel kopen en geen omgevormde gaminglaptop. Dat lukt, mede met dank aan het nieuwe logo. Op de achterzijde van dit toestel vind je geen draken, wel gestileerde letters. Ze zijn misschien nog iets te stoer, al kunnen we dat ook zien als een referentie naar het DNA van MSI.
Typen en klikken
De bouwkwaliteit van de laptop is nagenoeg perfect. Het aluminium chassis voelt heel stevig aan, al mocht het toetsenbord misschien nog iets meer rigide zijn. De toetsen zelf zijn ruim en geven een aangename hoeveelheid feedback om mee te typen. Lenovo moet zijn kroon niet afstaan, maar de typervaring is op een gelijkaardig niveau als HP en beter dan die van Dell.
Het touchpad verdient speciale vermelding: het is ruim, responsief en geeft exact op de juiste manier mee bij het klikken. MSI kiest er verder wijselijk voor om een bliksemsnelle vingerafdruk nagenoeg onzichtbaar in het chassis te integreren en niet in het touchpad, zoals sommige andere fabrikanten in een vlaag van zinsverbijstering wel doen.
Schermkwaliteit
Op naar het scharnier dan: de MSI Summit E13 Flip heeft een omklapbaar aanraakscherm met een uitstekend gebalanceerd scharnier dat je toelaat de laptop met één vinger te openen. Dergelijke details tonen aan dat het niet MSI’s eerste poging is om een premium-laptop te bouwen. De fabrikant weet hoe een kwaliteitsvol systeem eruitziet en past die kennis nu toe in een zakelijke context.
Het Full HD-scherm heeft een 13,4 inch-schermdiagonaal in een 16:10-verhouding. Dat het paneel helder is en mooie kleuren toont, hoeft niet te verwonderen van een fabrikant die uit de gamingsector komt. We werken er graag op maar vinden het omwille van de schermverhouding minder geschikt voor multimedia. De meeste video’s verschijnen immers met een zwarte band boven- en onderaan.
Wat ons betreft maakt MSI hier de juiste keuze door iets meer ruimte te bieden dan 16:9-toestellen zonder andere fabrikanten mee terug naar de jaren ’80 te volgen met 4:3-schermen, al zijn de meningen daarover ook op deze redactie verdeeld. Tijdens onze test vonden een winterse streep zon en kunnen zo bevestigen dat het scherm zelfs in direct zonlicht erg leesbaar blijft.
Onzekere witbalans
Aanvankelijk is het liefde op het eerste gezicht voor deze laptop. Het toestel is beslist zwaarder dan bijvoorbeeld de HP Elite Dragonfly maar doorstaat de vergelijking met de Dell XPS 13 prima. Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn?
Aanvankelijk is het liefde op het eerste gezicht voor deze laptop.
Dat nu ook weer niet. De grootste minpunten komen tevoorschijn tijdens het videobellen. De webcam heeft weliswaar een uitstekende resolutie maar de software probeert zo wanhopig de perfecte helderheid en witbalans te vinden dat een waarschuwing voor epilepsiepatiënten bijna een goed idee wordt.
Daarbij merken we wel op dat deze laptop niet het finale productiemodel is, en MSI de kans heeft om de software nog extra aan te passen. De basis zit in ieder geval goed. Als de camera rust heeft gevonden, is het beeld beter dan dat van de EliteBooks van HP en de veel te donkere Dell XPS 13.
Dat kan luider
Geluid is een tweede euvel. MSI stopt extra microfoons in de Summit E13 Flip en die zorgen voor uitstekende onderdrukking van omgevingsgeluid. Het probleem is voorlopig dat het geluid te stil doorkomt. In een videovergadering moeten we ons volume consequent naar bijna 100 procent bijstellen.
De luidsprekers maken dat probleem alleen maar groter en zijn het grootste minpunt van deze laptop. MSI kiest vorm boven functie en stopt de luidsprekers weg in het chassis zonder roostertje bovenaan. In de plaats daarvan staan de speakers naar omlaag gericht. Het resultaat is eigenlijk te stil en bovendien van een niet al te beste kwaliteit. We merken bovendien dat de speakers snel overstuurd raken wanneer we het volume noodgedwongen opendraaien. Dat lijkt ons echter een foutje in ons specifieke preproductiemodel. Zelfs wanneer we dat aspect negeren vallen de luidsprekers nog steeds op als de achilleshiel van dit anders uitstekende toestel.
Prestaties
Op het binnenwerk van de laptop gaan we nog niet te veel in, aangezien het om een preproductietoestel gaat. We verklappen al wel dat de Intel Core i7-1185G7 naar behoren presteert en dat de koeling zelden heel hoorbaar wordt tijdens ons werk. De laptop is responsief en we merken geen problemen op. Voor een verdere analyse wachten we op een finaal model waarop we benchmarks kunnen draaien.
Ook over de batterij hebben we niet te klagen. Hoe lang die meegaat hangt van je schermhelderheid af, maar een werkdag is haalbaar wanneer je er niet mee inzit om het scherm ietsje donkerder te zetten. Met het scherm wel op hoge helderheid en de zon die af en toe komt meespelen, merken we dat we het einde van de dag net niet halen.
Software
Langs de softwarekant voegt MSI het MSI Center for Business and Productivity toe aan de laptop. Zakelijker dan een toepassing met zo’n naam wordt het niet, denken we dan. Het MSI-center is een traditioneel controlepaneel waar je onder andere de energie-instellingen van de laptop kan aanpassen. De interessantste instelling betreft het laden. Zit je toestel bijna altijd in het stopcontact, dan is het interessant om de batterij tussen de 40 en de 60 procent capaciteit te houden. MSI heeft een functie voorzien waarmee toestel daar rekening mee houdt.
Ons testtoestel komt met Norton Security voorgeïnstalleerd en daar zijn we dan weer niet enthousiast over. Bij consumententoestellen vinden we het al een slecht idee, maar zeker bij een zakelijk toestel is het niet aan de OEM om bloatware op de laptop te plaatsen. En vergis je niet: een trial van twee maanden voor commerciële antivirussoftware waar je als klant niet voor kiest, dat is bloatware en reclame.
Voor wie?
Op het einde van de rit blijven we desalniettemin achter met een positief gevoel. De MSI Summit E13 Flip is een laptop die niet moet onderdoen voor het ultrabookgeweld van de concurrenten. MSI slaagt er bovendien in om een uniek toestel te maken zonder vast te klampen aan zijn gaming-geschiedenis. De Summit E13 Flip is een op en top zakelijke ultrabook, maar zeker en vast geen kopie van bestaande toestellen.
lees ook
MSI werpt zich op zakelijke markt met splinternieuw business-portfolio
Voor wie is dit toestel dan? MSI geeft zelf aan zich in eerste instantie te richten op kmo’s en laat grote tenders aanvankelijk links liggen. We zien deze laptop dan vooral interesse opwekken bij iets jongere kmo’s waar de IT-specialist het merk misschien uit zijn eigen vrije tijd kent. Het zakelijke maar toch iets stoerdere design geeft een jongere en meer dynamische uitstraling vergeleken met de gevestigde laptopfabrikanten en dat is een troef.
Voor ondernemingen actief in de grafische sector kunnen de MSI-laptops dan weer een laptopvloot met Prestige-toestellen voor creatieve pro’s vervolledigen. Dat geldt ook voor organisaties waar heel wat ontwikkelaars actief zijn, die misschien zelf iets energieker willen. Ons gevoel zegt dat MSI hier een goed evenwicht vindt tussen zakelijke degelijkheid en X-factor. We zijn benieuwd wat de toekomst brengt.