MSI Prestige 14 Review: kleine gestalte, grote daden

MSI bouwt met de Prestige 14 een mooie, compacte en lichte ultrabook met een unieke troef in handen: binnenin zit een Nvidia GeForce GTX 1650 verstopt en die brengt heel wat grafische pk’s met zich mee.

Een ultrabook is in de regel een mooi en premium toestel met een kleine voetafdruk, een stevige cpu en een laag gewicht. Grafisch moet je niet veel van de dingen verwachten, aangezien het chassis geen ruimte biedt voor een extra grafische kaart. MSI veegt zijn voeten aan die regel met de Prestige 14. Dat 14 inch-toestel mag je zo naast de Dell XPS 13, HP Elite Dragonfly of Carbon-reeks van Lenovo plaatsen.

De MSI Prestige 14 is iets dikker en zwaarder dan bovengenoemde modellen, maar niet veel. Met 1,27 kg op onze weegschaal weegt de laptop zo’n 200 gram meer dan de meest premium-toestellen die de traditionele merken te bieden hebben. Aan de zijkanten en bovenaan zorgen de extreem dunne schermranden ervoor dat dit in essentie een 14 inch-toestel in een het chassis van een 13,3 inch-notebook is.

MSI Prestige 14 A10SC ( 1.421 euro exclusief btw)

  • Intel Core i7-10710U
  • Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q design
  • 16 GB RAM
  • 1 TB SSD
  • 14 inch 3.840 x 2.160 IPS-scherm
  • Windows 10 Pro

De Prestige 14 kan dus zijn mannetje staan tussen de andere ultrabooks, en dat is voor je weet dat er binnenin een Nvidia GeForce GTX 1650 schuilt. Dat is een degelijke midrange-gpu die hier via een Max Q-integratie geoptimaliseerd is voor de compacte behuizing. Lees: de kaart is iets lager geklokt zodat de laptop niet smelt.

Op het eerste gezicht biedt MSI hier een ultrabook aan die grafische kracht bezit die de concurrentie niet kan bieden. Op papier is dit de ultieme ultrabook voor creatieve professionals. Slaagt MSI erin een balans te vinden, of zit er te veel pk in een te kleine doos?

Design

MSI, dat er niet voor terug schrikt opzichtige gaminglaptops te maken, houdt het sober met dit toestel. De MSI Prestige 14 is vervaardigd uit metaal maar voelt iets minder kwalitatief dan hij is. HP en Fujitsu hebben hetzelfde probleem met hun magnesium-behuizing. Die is licht, mooi en sterk maar voelt een beetje als plastic. Visueel is er echter geen twijfel. Wij testen het donkerblauwe model van de laptop en de afwerking daarvan maakt slim gebruik van het materiaal, onder andere door de erg dunne subtiel glanzende rand aan het laptopdeksel. MSI’s drakenlogo tekent present op de achterzijde, maar de uitvoering in virtueel dezelfde kleur als het deksel maakt dat het niet in het oog springt.

Klap je de laptop open, dan zorgt de onderkant van het deksel ervoor dat het toestel lichtjes omhoog wordt geduwd. Dat zorgt voor een meer ergonomische typhouding maar is vooral interessant voor de koeling, aangezien de Prestige langs de onderzijde heel wat extra warmte probeert weg te blazen. Op de schoot is die rand misschien iets minder comfortabel, maar de laptop is licht genoeg dat het snel went.

De laptop heeft een extra breed touchpad dat nauwkeurig werkt. Links bovenaan zit een ingebouwde vingerafdruksensor en hoewel we die zelf liever apart hadden gezien, is er genoeg ruimte beschikbaar waardoor de sensor eigenlijk nooit echt in de weg komt te zitten. Het enige minpunt voor ons is de feedback tijdens het klikken rechts op het touchpad, waar er een klein beetje speling is voor de eigenlijke klik komt.

Speling vinden we eveneens bij het toetsenbord. Dat kan je net als de rest van het chassis een beetje induwen, wat we bij een laptop in deze prijsklasse liever niet zien. Andere fabrikanten tonen aan dat het perfect mogelijk is om een rigide en lichte behuizing te maken. De toetsen zelf bewegen voldoende om een aangename typ-ervaring te bieden, maar MSI komt hier niet aan het niveau van HP of Lenovo. Net goed genoeg, maar niet meer dan dat.

Verder gebruikt MSI een eerder potsierlijk lettertype dat beter bij een gaminglaptop dan bij een toestel voor creatieve pro’s past, al horen de stoere letters bij het DNA van de laptopbouwer. We vermelden het erbij omdat er meer professioneel ogende alternatieve laptops bestaan voor wie geregeld bij klanten over de vloer komt.

Het valt op dat de MSI Prestige 14 Windows Hello heeft geïntegreerd in de nochtans erg smalle bovenste schermrand van de laptop. Dat beginnen we steeds meer te zien bij ultrabooks waar Dell met de XPS 13 laat zien wat er mogelijk is.

Prestaties

Binnenin de laptop vinden we knappe hardware. De eerder vermelde Nvidia GeForce GTX 1650 werkt in tandem met een 6-core Intel Core i7-10710U. Die cpu heeft een basiskloksnelheid van 1,1 GHz met een potentiële boostsnelheid van 4,7 GHz, waaruit je al meteen kan afleiden dat de koeling van deze laptop erg belangrijk zal zijn voor de effectieve prestaties. De chip is van Intels tiende generatie maar is gebaseerd op de Comet Lake-architectuur.

Lees dit: Hoe Intel je opzettelijk misleidt met nieuwe 10e generatiechips

Je krijgt hier dus een zoveelste iteratie van de 14 nm-cpu’s van de fabrikant, en geen splinternieuwe 10 nm Ice Lake-chip zoals in de Dell XPS 13. MSI stopt verder 16 GB aan RAM-geheugen in de laptop en kiest voor 1 TB aan NVMe-SSD-opslag. In theorie is de Prestige 14 een prestatiemonster.

In de praktijk is het verhaal genuanceerder. MSI voorziet de laptop met zogenaamde Creator Center-software waarmee je de prestaties sterk kan beïnvloeden. Zo is er een gebalanceerde modus, waarin de cpu rond de 2,3 GHz piekt, maar ook een prestatiemodus. Zetten we alle schuivers open, dan piekt de processor rond de 3,5 GHz en houdt hij die snelheid gedurende enkele seconden aan. Redelijk snel throttled de cpu echter terug naar 3,1 GHz. Na ongeveer een minuut neemt de snelheid een verdere duik naar 2,8 GHz, om daar redelijk stabiel te blijven voor enkele minuten, om uiteindelijk op 2,2 GHz te stranden. Je valt met andere woorden terug naar de capaciteiten van de gebalanceerde modus. Let wel: deze resultaten geven je een realistisch beeld van de cpu-prestaties wanneer de gpu niet zwaar werkt, bij bijvoorbeeld traditionele rendering-workloads.

Her verschil tussen de gebalanceerde modus en de prestatiemodus is immens. Voor kortere rendertaken zien we een versnelling van 30 procent of meer. Voor meer alledaagse workloads zorgt de prestatiemodus zelfs voor een boost van bijna 40 procent. Denk daarbij aan taken die minder aanhoudende cpu-kracht vereisen, zoals bewerkingen in zware spreadsheets of de algemene responsiviteit en opstartsnelheid van applicaties. Ook voor 3D-werk en videobewerking is het verschil tussen de prestatiemodus en de gebalanceerde modus heel groot.

Dat is erg belangrijk om te weten, aangezien de MSI Prestige 14 standaard in die gebalanceerde modus verscheept. Wie de begrijpelijke reflex heeft om bloatware van de fabrikant te negeren, en het toestel op ‘betere prestaties’ te zetten via batterijbeheer, misloopt de eigenlijke prestatiemodus en gaat aan de slag met een gekortwiekte laptop. Je kan wisselen van modus met sneltoetsen of via een klein icoontje dat verscholen zit in de system tray.

De impact op de gpu-capaciteiten is klein. Onze tests wijzen uit dat de grafische kaart van Nvidia steeds gelijkaardig presteert. De grafische component is bovendien de allerbelangrijkste reden om voor de Prestige 14 te kiezen in de plaats van een traditionele ultrabook en op dit vlak stelt MSI niet teleur.

We kwamen nog nooit zoveel grafische pk’s in zo’n kleine doos tegen. Voor toepassingen zoals visualisaties die gebruik maken van gpu-kracht is deze laptop ruim dubbel zo krachtig als zelfs de beste concurrent die op ingebouwde graphics vertrouwt en zelfs vier keer krachtiger dan de XPS 13 2-in-1 (10 nm Intel Core i7-1065G7 met ingebouwde graphics) van Dell als je de prestatiemodus nog activeert. In de praktijk kan je gerust een spelletje spelen op deze laptop, zolang je de resolutie niet hoger dan FHD zet en tevreden bent met een gemiddeld niveau van graphics op modernere titels.

We kunnen het toestel gerust vergelijken met de HP Zbook 15 G6 (Intel Core i7-9850H met Nvidia Quadro T2000). Die mobiele workstation is logger en zwaarder, maar MSI’s ultramobiele concurrent kan zijn mannetje staan naast het toestel van HP.

Waarom zou je überhaupt de gebalanceerde modus gebruiken, of nog een stapje verder gaan en de stille modus of batterijmodus activeren? Geluid is één belangrijke reden. In prestatiemodus bokst de ingebouwde cpu met zijn configureerbaar TDP boven zijn gewicht en draait de koeling op overuren. Kies je voor gebalanceerd, dan is de laptop nog steeds capabeler dan de gemiddelde ultrabook en is het toestel al een stuk stiller. Schaal je nog meer terug, dan gaat de autonomie er op vooruit en is je toestel nog stiller, maar mag je je stilaan gaan afvragen waarom je überhaupt in dit toestel investeerde en niet in een traditionelere ultrabook.

Wil je weten hoe we alle laptops en desktops testen op de redactie? Lees ons uitgebreid rapport met alle details.

Batterij

Het uithoudingsvermogen MSI Prestige 14 is sowieso niet fantastisch. Nemen we de gebalanceerde modus als referentie, dan komen we net aan vier uur kantoorwerk op één lading. Kies je voor zwaardere software of wil je zelfs hier en daar een beeld renderen, wordt dat vanzelfsprekend nog minder. De matige score hoeft niet te verbazen: de ingebouwde gpu vraagt nu eenmaal veel van de batterij en MSI kan ook maar zoveel batterij in het compacte chassis proppen. Dat je autonomie opoffert in een laptop met een discrete gpu is een gegeven, maar houdt hier rekening mee. Wil je een toestel waar je een hele werkdag op kan rekenen zonder stopcontact in de buurt, dan zijn er betere alternatieven.

MSI compenseert de beperkte batterijduur deels met een snellaadfunctie. Op 25 minuten is dit toestel alweer half bijgetankt, naar 80 procent laad je in minder dan een uur. Dat is snel, maar niet uitzonderlijk in deze laptopcategorie. Klassieke ultrabooks zoals de Elite Dragonfly van HP of Fujitsu’s LifeBook U939X zetten gelijkaardige cijfers neer. Het valt ons nog op dat de decibels wel erg de hoogte in schieten wanneer het snelladen in deze laptop op dreef komt.

Scherm

MSI’s 4K-paneel vinden we persoonlijk overkill in een 14 inch-vormfactor, al begrijpen we waarom de fabrikant voor de extra pixels heeft gekozen. Het geeft creatieve professionals iets meer ademruimte wanneer ze met belangrijke projecten aan de slag gaan op het scherm van deze laptop. De extra pixels vreten natuurlijk batterij, waardoor wij zelf een full HD-variant verkiezen. We vermoeden dat wanneer iedere pixel telt, een professional deze laptop toch op een groot extern scherm zal aansluiten.

De kwaliteit van het display ligt onbetwistbaar hoog. De MSI Prestige 14 rolt van de fabrieksband gekalibreerd met een 100 procent dekking van het AdobeRGB-spectrum en een gemiddelde delta E-waarde kleiner dan twee. Die claim zijn we tijdens onze tests bevestigd: het kleine maar scherpe paneel laat creatievelingen toe om met vertrouwen met kleuren aan de slag te gaan.

Aansluitingen

Dat brengt ons tot slot bij de aansluitingsmogelijkheden. Ondanks het beperkte formaat van de laptop voorziet MSI de belangrijkste zaken. Zo krijg je twee Thunderbolt-compatibele USB type C-aansluitingen die je kan gebruiken om de laptop te laden maar voorziet MSI ook twee traditionele USB type A-poorten die voor veel harde schijven en usb-sticks toch nog de standaard zijn. Een microSD-kaartlezer maakt het plaatje compleet.

De grote afwezige is HDMI. Dat is geen ramp aangezien de USB C-poorten de DisplayPort-modus ondersteunen. Je kan dus gewoon een scherm via zo’n poort aansturen en je laptop via dezelfde kabel laden. Een USB C/Thunderbolt-dock met extra poorten biedt eveneens soelaas. Houdt er wel rekening mee dat een dongle een must is voor wie een presentatie wil geven en de laptop op een beamer wil aansluiten. De kans dat de vergader- of conferentiezaal klaar is voor de USB C-revolutie, blijft voorlopig klein.

Verdict

De MSI Prestige 14 (1.421 euro exclusief btw) is een heel goede laptop. MSI slaagt erin om de rekenkracht van een bescheiden workstation in een ultrabookformaat te proppen, en komt daar mee weg. Natuurlijk presteren echte workstations beter en natuurlijk is het uithoudingsvermogen van minder krachtige ultrabooks groter, maar wie een werkpaard wil dat overal mee naartoe kan, is hier aan het juiste adres.

Technisch zit alles snor en het scherm waarvan MSI deze laptop voorziet is werkelijk fenomenaal

Technisch zit alles snor en het scherm waarvan MSI deze laptop voorziet is werkelijk fenomenaal. Toch vinden we enkele schoonheidsfoutjes die afbreuk doen aan een anders uitstekend geheel. Hoewel het touchpad nauwkeurig is, is de klikfeedback niet overal consistent. De vingerafdruksensor in het touchpad stoort je in het beste geval niet, en is in het slechtste geval frustrerend. Het toetsenbord speelt bovendien een klasse lager dan wat we in deze categorie verwachten. Het logo is iets te gamerig voor sommige zakelijke omgevingen. Tot slot komt de laptop geknipt aan de startblokken: wie de prestatiemodus niet manueel activeert, misloopt de echte kracht van dit toestel.

Lees dit: 6 ultrabooks getest: welke moet je hebben?

De minpunten zijn er, maar geen ervan is dramatisch. MSI kiest bovendien een al bij al scherp prijskaartje vergeleken met andere toestellen in deze categorie, zowel workstations als ultrabooks. Op het einde van de rit blijft dit een uitstekende laptop, en de perfecte keuze voor wie een krachtige machine op reisformaat zoekt.

.pro’s

  • Compacte vormfactor
  • Uitstekend scherm
  • Straffe prestaties in klein pakket
  • Algemene bouwkwaliteit

.contra’s

  • Afwerking van sommige details
  • Jongleren met modi voor optimale prestaties
  • Beperkte batterijduur
  • Foeilijk lettertype toetsenbord

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home