De Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 is een laptop met een vouwbaar scherm. Het concept is bijzonder interessant, maar Lenovo laat in de uitvoering enkele spijtige steken vallen.
Laptops met een vouwbaar scherm, ronde twee. Lenovo experimenteerde in 2021 al met een vouwbaar concept, maar dat toestel had nog veel meer tijd in de oven nodig. Drie jaar later is er de Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 (vanaf 4.478 euro excl. btw).
In die drie jaar is de technologie sterk geëvolueerd tot op het punt dat dit concept bijna een meerwaarde biedt bovenop een traditionele laptop. We leggen nadruk op bijna: alle elementen zijn aanwezig voor een uniek toestel. Het enige wat ontbreekt, is een handiger totaalpakket.
Bruikbaar in elke vorm
De belangrijkste verbetering vergeleken met de eerste generatie is zonder twijfel het grote scherm. 16 inch is een pak handiger om mee te werken als vouwbaar model dan 13 inch. Hoe groter het scherm, hoe meer schermoppervlak er overschiet wanneer je het in de helft klapt en als laptop gebruikt.
De Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 kan je prima als laptop gebruiken, als tablet of als (mini) all-in-one. In de twee weken dat we ermee mochten rondlopen, was er geen enkel scenario waar de laptop niet voor was gemaakt. Het grote scherm werkt bijzonder prettig op verplaatsing. We voelen niet meer de nood om een extra (draagbaar) scherm mee te nemen op perstrips van enkele dagen.
Het helpt ook wel dat het oled aanraakscherm er heel goed uit ziet. De schermratio van 4:3 werkt heel prettig. De aandacht die je krijgt wanneer je ermee werkt op publieke plaatsen, moet je er wel bijnemen. In laptopmodus valt het nog mee, maar bijvoorbeeld op een vliegtuig heeft iedereen gezien met wat voor een bijzonder toestel je werkt.
Een belangrijk nadeel is wel de glanzende afwerking van het oled aanraakscherm. Bij een traditionele laptop is dat scherm vlak, zodat je wel of geen reflectie hebt als het licht lastig valt. Een vouwbaar scherm golft, wat betekent dat je veel meer last hebt van reflecties.
Terug naar af
Op vlak van schermgrootte zet Lenovo een enorme stap voorwaarts vergeleken met de experimentele voorganger. Het is daarom extra spijtig dat het belangrijkste nadeel van ThinkPad X1 Fold 16 vroeger al door Lenovo was opgelost. Bij de eerste generatie kon je het afneembare klavier tussen de laptop laten zitten alsof je een ‘gewone’ laptop bij hebt. Nu niet meer, en dat is met voorsprong het grootste minpunt van dit toestel.
De Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 wordt geleverd met een bluetooth klavier en een houder om het toestel in hybride scenario’s te gebruiken. Resultaat: een ietwat dik toestel wordt opeens veel dikker. Bovendien is het vaak zoeken hoe je het geheel magnetisch bij elkaar houdt. Het voelt allemaal aan alsof Lenovo snel dit product op de markt wilde brengen, en daarom roeit met de riemen die het heeft.
Dikke, onhandige sandwich
Snel het toestel als laptop op je schoot gebruiken werkt prima met het klavier dat magnetisch op het onderste scherm klikt. Je moet plots snel verder gaan? Pech, want dat klavier mag er niet tussen blijven zitten of je breekt het toestel.
Het toetsenbord tikt bovendien heel vlak, wat we niet gewoon zijn bij Lenovo. De houder klikt magnetisch vast aan het klavier, maar dat moet op een heel specifieke manier. Een fractie te veel naar links of rechts starten, en je mag het opnieuw uit elkaar trekken. Twee weken lang was dit een pure frustratiebron. Rechts ervan is een lus om de meegeleverde actieve stylus in te stoppen.
Zo dicht bij de ideale laptop met een vouwbaar scherm, om het dan op vlak van accessoires te verpesten. Die voegen overigens veel toe aan het gewicht. De X1 Fold 16 weegt 1.280 gram zonder klavier en houder. Klik je die er magnetisch aan, staat de teller op 1.940 gram. Dat kunnen we niet echt nog ‘mobiel’ noemen.
Overal watt
De Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 ziet er wel heel mooi uit, los van de rare magnetische sandwich aan accessoires die eronder hangt. De afwerking is van een heel hoog niveau met als leuk accent een geweven bovenkant gemaakt van 100 procent gerecycleerd PET-plastic.
De plaatsing van de USB-C-poorten en de luidsprekers is ideaal in laptopmodus, maar niet in de hybridestand met de houder. Wie productief het hele scherm wil gebruiken, moet onderaan afscheid nemen van één USB-C-poort en twee speakers. Resultaat: mono geluid met een gedempt stereo-effect. Tenzij je wil afscheid nemen van de aan-uitknop en je roteert het scherm 180 graden. Dan heb je wel degelijk stereogeluid. Of je plaatst het scherm in portretmodus.
In hybride-modus met het volledige scherm is de plaatsing van de USB-C-poorten ook ietwat ongelukkig. Onderaan verlies je er één terwijl de andere bovenaan zit. Rechts zit er nog één, links heb je niets. Zulke zaken lijken mij nog meer voorbeelden van haastwerk, te weinig optimalisatie.
Passieve prestaties
Vergeten we de bijzondere vormfactor en kijken we puur naar de prestaties, dan is de Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 een doorsnee laptop. De op papier krachtige Intel Core i7-chip wordt passief gekoeld. Lenovo het toestel koel genoeg houden, wat betekent dat de kloksnelheden werden teruggeschroefd. Het resultaat is Core i5-prestaties met een Core i7-chip.
Dat houdt dit toestel gelukkig niet tegen om degelijk te presteren. Voor creatieve professionals is dit toestel te flauw, maar voor kantoorwerk kunnen we het nergens op een fout betrappen. Intensief multitasken vormt geen probleem. Het is niet de snelste laptop van het pak, maar hij is wel snel genoeg.
Kijken we kritisch naar het prijskaartje, dan moet je wel beseffen dat je voor hetzelfde geld een monster van een traditionele laptop kan configureren. Wél zonder vouwbaar scherm. Spitstechnologie is zelden goedkoop.
De ster van de show
Een groot vouwbaar scherm kan maar beter een goed scherm zijn. Gelukkig heeft Lenovo hier wel genoeg aandacht aan besteed. Met een gemiddelde DeltaE-waarde van twee voor kleuren en 2,5 op grijsschaal krijg je een heel accuraat beeld voorgeschoteld. Een DeltaE-waarde onder de twee is perfect bruikbaar voor creatieve professionals.
De kleurtemperatuur van 6.513 Kelvin zit griezelig dicht bij de ideale 6.500 Kelvin. De enige smet op het blazoen is de blauwe kleur. In de grafiek hierboven kan je duidelijk zien dat daar een beetje tuning nodig is om het beeld perfect te krijgen. Het toont wel aan hoe goed het beeld is, als met zo’n uitschieter het gemiddelde op DeltaE 2 blijft.
In de praktijk merk je weinig van de iets sterkere blauwe kleur als je geen creatieve professional bent. Wie dat wel is, moet een kleine kalibratie doorvoeren. Met een DCI-P3 kleurbereik van 116 procent heb je alvast marge genoeg.
Helaas geen 90 Hz of 120 Hz refresh rate in de Lenovo ThinkPad X1 Fold 16. Je moet het hier doen met de traditionele 60 Hz. Het scherm is HDR 600-gecertificeerd. Wij meten op maximale helderheid 411 nits, wat bovengemiddeld is voor een laptop.
Gemiddelde batterijduur
Het grote scherm van de Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 doet vermoeden dat de batterijduur tegenvalt. Gelukkig is dat niet het geval. Het is geen marathonloper, maar bij licht gebruik halen we nipt het einde van de werkdag zonder stopcontact. Gebruik je maar de helft van het scherm in laptopmodus, dan mag je daar nog enkele uren extra bij tellen. Binnenin zit een 64 Wh-batterij.
De 65 watt USB-C-lader in de doos heeft meer dan 40 minuten nodig om 50 procent bij te tanken. Een spurt naar 80 procent duurt bijna 80 minuten. Dat is aan de lange kant, zeker in deze premium categorie.
Conclusie
De droom van de ideale laptop met een groot, vouwbaar scherm komt heel dichtbij. Veel werkruimte in een compact formaat is de droom. De Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 (vanaf 4.478 euro excl. btw) komt in de buurt van die droom, maar heeft het net niet. De reuzensprong voorwaarts vergeleken met de eerste generatie drie jaar geleden is wel enorm.
Nu nog een iets groter scherm, een klavier dat ertussen mag blijven, geïntegreerde kickstand in de behuizing, en we zijn er. En misschien ook de prijs wat laten zakken? Terug naar de tekentafel, de finish is in zicht.
Specificatie Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 (21ESCTO1WWBE2): Intel Core i7-1250U, Intel Iris Xe Graphics, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 16,3 inch (2.560 x 2.024 pixels) touch oledscherm, Windows 11 Pro
.pro’s
- Multitasken op verplaatsing
- Passief gekoeld
- Heel groot, mooi aanraakscherm
- Flexibel in mogelijkheden
.contra’s
- Zwaar totaalpakket
- Onhandige klavier/staander combo
- Positionering luidsprekers en USB-C-poorten
- Exotisch geprijsd
De Lenovo ThinkPad X1 Fold 16 is beschikbaar in het zwart en start vanaf 4.478 euro exclusief btw met aan boord een Intel Core i5-1230U, 16 GB RAM, 256 GB opslag en Windows 11 Home. Elk model biedt drie jaar carry-in fabrieksgarantie.