Asus ExpertBook B9 OLED review: een goed ingevulde kilogram

De Asus ExpertBook B9 is een stijlvolle en erg lichte laptop, die toch z’n mannetje kan staan. Het grootste probleem: je voelt niet altijd of het ding wél of niet in je tas zit.

Asus claimt met trots dat de Asus ExpertBook B9 OLED (1.487 euro excl. btw) ’s werelds lichtste zakelijke 14 inch-oled-laptop is. Dat is een wereldrecord met heel wat nuancering, maar feit is wel dat deze ExpertBook indrukwekkend weinig weegt. Asus zelf claimt dat het toestel beschikbaar is vanaf 990 gram. Onze configuratie klokt op onze weegschaal af op 1.006 gram, dus we trekken de woorden van de fabrikant niet in twijfel.

Het gewicht van de laptop blijft laag dankzij onder andere de magnesium-aluminium-legering waaruit de laptop is gemaakt. Ook andere fabrikanten gebruiken dat materiaal, dat soms minder stevig aanvoelt dan het eigenlijk is. Asus stelt in ieder geval dat de ExpertBook verschillende MIL-tests aankan.

Mooi scherm

Voor het lage gewicht krijg je gelukkig wel wat laptop. Zoals de naam suggereert klap je het toestel open naar een 14 inch-oledscherm. Dat heeft een 16:10-beelschermverhouding en is uitgerust met 2.880 x 2.000 pixels. Dat scherm heeft een uitgebreid kleurbereik in sRGB (174,2 procent) en DCI-P3 (116,8 procent) gemeten binnen de Calman testsuite. Het is bovendien degelijk afgesteld voor een kantoorlaptop, met een gemiddelde kleurafwijking van DeltaE 4,8 en een maximum van DeltaE 9,4.

Dat betekent dat de kleuren niet zo correct zijn als een grafische professional misschien zou wensen, maar goed genoeg voor wie een mooi scherm wil. We zien vooral afwijkingen in de roodwaarden en ook de groenen zijn consequent niet helemaal nauwkeurig, terwijl Asus de blauwtinten wel perfect afstelt. Het paneel is gelijkwaardig aan dat van rechtstreekse concurrenten Acer met de Swift Edge 16 en HP met de Dragonfly G4, al toont Samsung met de Galaxy Book 3 Pro dat een 14 inch ultrabook met oled ook een iets lagere DeltaE kan hebben, die gemiddeld tegen de magische twee aanschurkt (alles onder de twee is op het niveau van grafische professionals).

Asus voorziet de ExpertBook B9 van verschillende applicaties, waaronder MyAsus waarmee je enkele oled-gerelateerde instellingen kan bedienen. Je kan de witbalans aanpassen, de kleuren overmatig satureren en de (wel heel schreeuwerige) screensaver beheren. MyAsus staat ook vol reclame, maar bevat niet de functies van Asus ExpertWidget (waarmee je sneltoetsen kan aanpassen) of Asus BusinessManager, dat zichzelf telkens sluit wanneer we het proberen te openen. Het Oled-paneel is goed, de softwaresoep van Asus kunnen we missen.

Verstopt numeriek klavier

Onder het scherm schuilt een uitstekend toetsenbord, met ruime toetsen die heerlijke weerstand bieden. Het klavier is een plezier om mee te typen en ook over het ruime touchpad hebben we nauwelijks klachten, al zit het helemaal onderaan misschien een beetje losser dan we zouden willen bij een premium toestel. Dat is echter muggenzifterij voor wie imperfecties zoekt met een vergrootglas.

Veel opvallender en interessanter is de kleine knop rechts bovenaan het touchpad waarmee je een numeriek klavier via aanraakknoppen tevoorschijn tovert. Asus integreert die handige technologie al een tijdje en ze blijft handig, als je tenminste de moeite neemt om het digitale numerieke klavier in je dagelijkse routine te integreren.

Prestaties

De Asus ExpertBook B9 krijgt stevig binnenwerk mee. In onze testconfiguratie vinden we volgende componenten:

  • Intel Core i7-1355U
  • 16 GB RAM
  • 1 TB SSD

CPU en RAM zijn identiek aan de HP Dragonfly G4. De Intel Core i7-1355U heeft twee P-kernen (dual threading, 5 GHz-turbo), bijgestaan door acht E-kernen (single threading, 3,7 GHz). In de ExpertBook B9 zien we de CPU pieken op 3,4 GHz voor enkele seconden, waarna we de frequentie vrij snel naar 2,2 GHz zien zakken. De DragonFly van HP laat dezelfde CPU consequent aan een iets hogere frequentie presteren, maar dat weerspiegelt zich niet in de resultaten.

Zoals je ziet zijn de twee toestellen aan elkaar gewaagd. Ondanks de hogere frequenties in HP’s toestel, lijken P- en E-kernen toch mooier samen te spelen in de ExpertBook B9 zodat die net iets krachtiger is. De Samsung Galaxy Book heeft een iets lijvigere processor aan boord en doet het beter, terwijl de Acer Swift Edge 16 de kampioen is in deze vergelijking. Dat is echter logisch, aangezien dat een steviger 16 inch-toestel is.

Wanneer we naar praktischer kantoorwerk kijken, zien we gelijkaardige resultaten. Voor lichte workloads (Essentials) is de Asus ExpertBook B9 wel ietwat verrassend de absolute kampioen, zelfs boven de 16 inch-laptop. Worden de workloads zwaarder (Extended), met onder andere foto- en videobewerking), dan liggen de resultaten opnieuw in de lijn van de verwachtingen.

Wees in ieder geval gerust: de Asus ExpertBook B9 is een performante laptop die ondanks het dunne profiel en het lage gewicht meer dan competitief presteert in z’n klasse. Wie een uiterst mobiele kantoorlaptop zoekt, is hier aan het juiste adres.

Onderweg zonder stopcontact

Bovendien zal je even zonder stopcontact kunnen. Wanneer je niet in de foto- of videobewerking duikt, zingt deze laptop het een werkdag uit. Enkel de HP DragonFly G4 doet (significant) beter, maar die heeft dan ook een iets grotere batterij (68 Wh voor de Dragonfly, 63 Wh voor de ExpertBook). Asus kiest hier laag gewicht boven extra autonomie, zonder te veel op te offeren.

Moet je toch bijladen, dan kan dat ook aan een gezwind tempo. Wij tanken de lege laptop halfvol op een goed halfuurtje, en tachtig procent vol op een goed uur. Je kan al flink wat uren extra werken wanneer je de ExpertBook B9 tijdens de middagpauze aan het stopcontact legt.

De Asus ExpertBook B9 krijgt twee USB Type C/Thunderbolt-poorten mee langs de linkerkant, waarlangs je ook oplaadt. Een poort aan iedere kant had nog net iets handiger geweest. Verder krijg je HDMI en één USB Type A-poort aan de rechterkant. Asus is vriendelijk genoeg om een RJ45-adapter in de doos te steken.

Asus kiest tot slot nog voor een FHD-webcam (met Windows Hello) en een microfoon-array met enkele elektronische snufjes die de strijd aangaan met omgevingsgeluid tijdens een call. Het resultaat is een toestel waarmee je professioneel virtueel kan vergaderen.

Redactiekeuze of niet?

De Asus ExpertBook B9 OLED is een fantastische laptop. De ‘OLED’ in drukletters vinden we wat overdreven van Asus, aangezien zowat alle concurrenten dezelfde schermtechnologie gebruiken in dit segment, en de bijhorende software aangedikt met bloatware vinden we ook geen pluspunt. Tot slot kunnen we nog een beetje zagen over de potsierlijke screensaver en bediscuteren of die een plek heeft op een zakelijke laptop, maar de vuurwerkshow is eigenlijk met enkele muisklikken uitgeschakeld.

Met die kleine details hebben we de belangrijkste minpunten eigenlijk genoemd. De Asus ExpertBook B9 is een strakke en kwalitatieve laptop met een heel laag gewicht, ondanks de competitieve prestaties en de degelijke accuduur. Het toetsenbord is bovengemiddeld goed, het touchpad is ook prima en kan omgetoverd worden tot numeriek klavier en de belangrijkste aansluitingen tekenen present.

Dit is een toptoestel, dat met 1.487 euro excl. btw een eerlijke prijs meekrijgt. Is het nu ook onze keuze van deze redactie? De strijd met de HP Dragonfly G4 is moeilijk. De iets betere accuduur en de professioneler ogende software op de HP sturen ons toch meer naar die kant, samen met de vingerafdruksensor die ontbreekt op de ExpertBook. Langs de andere kant is de ExpertBook B9 een stuk goedkoper. Om eerlijk te zijn is het enige dat ons tegenhoudt om de ‘Keuze van de Redactie-sticker te plakken’ de gebrekkige betrouwbaarheid van zijn voorganger. Zonder duurtest hebben we een klein beetje schrik, maar met die kanttekening erbij durven we de Asus ExpertBook B9 OLED wel volmondig aanraden.

Geteste configuratie: Asus ExpertBook B9 OLED B9403CV – Intel Core i7-1355U, 16 GB RAM, 1 TB SSD, 14 inch glanzend oled-scherm (2.880 x 1.800), Windows 11 Pro – 1.487 euro excl. btw.

.pro’s

  • Lichtgewicht
  • Prestaties
  • Accuduur
  • Uitstekende combinatie toetsenbord/touchpad
  • Mooi scherm

.contra’s

  • Schreeuwerige software
  • Potsierlijke screensaver

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.