Xiaomi 14 review: bijna klaar voor de top

xiaomi 14
Bron: Xiaomi

Met zijn nieuwste vlaggenschip mengt Xiaomi zich steeds uitdrukkelijker in de elite van de smartphone-industrie. Maar om echt top te zijn, moet de fabrikant zijn koppige principes leren loslaten.

Eind februari stak de Xiaomi 14 voet aan wal in Europa. Het Chinese merk is razend ambitieus en droomt ervan op een dag het grootste smartphonemerk te zijn. Niet alleen in de lagere segmenten, maar ook in de premiumklasse laat Xiaomi zich gelden. De nieuwste vlaggenschipreeks telt naast het basismodel ook een Ultra-versie.

Hoewel Xiaomi-telefoons jaar na jaar beter worden, hebben we tot heden nog geen toestel van het merk getest dat ons volledig heeft weten overtuigen. Onder meer de povere batterijduur en ongewenste bloatware zorgden ervoor dat we de Xiaomi 13 Pro en zijn neven niet met een gerust geweten kunnen aanraden als je volgende (bedrijfs)telefoon. Is de Xiaomi 14 het toestel dat ons wél overstag doet gaan?

lees ook

Xiaomi 13 Pro review: waardige uitdager voor de troon

Compact formaat

Het concept van compacte smartphones is aan een heropleving bezig. De Samsung Galaxy S24 is een bekend voorbeeld, maar ook andere merken brengen toestellen op de markt die vlot in je handpalm passen. De Xiaomi 14 heeft een schermdiagonaal van 6,36 inch. Xiaomi zet dit model als een rechtstreekse concurrent voor de S24 in de markt.

Ondanks het kleinere schermformaat hoeft je niet in te boeten op beeldkwaliteit, want Xiaomi vindt ruimte voor 1.200 x 2.670 pixels. Dit resulteert in haarscherp beeld. Het oled-display is verder voorzien van LTPO-technologie om de verversingsgraad te schalen tussen 1 en 120 Hz. De piekhelderheid ligt in onze tests op 935 nits lager dan de S24-toestellen, die vlot de duizend nits aantikken, maar Xiaomi doet hier bijvoorbeeld wel beter dan de OnePlus 12.

Het uiterlijk van de Xiaomi 14 lijkt sterk op de Xiaomi 13 Pro van vorig jaar, inclusief de grote (en lompe) vierkanten cameraplaat op de achterzijde. Verkies je een minder hoekige camera-opstelling, dan komt de Xiaomi 14 Ultra met een (nog grotere) cameraring.

Krachtig binnenwerk

Geen verrassingen wat de processorkeuze betreft: Xiaomi opteert voor een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Voor zijn goedkopere modellen durft Xiaomi zeer regelmatig voor een processor uit de MediaTek-stal te gaan, maar in het premiumsegment is en blijft Qualcomm de norm. De Snapdragon 8 Gen 3 belooft de snelste en meest constante prestaties en de cijfers staven dat.

We leggen de Xiaomi 14 naast concurrenten van OnePlus, Samsung en Google. De OnePlus 12 heeft exact dezelfde processor, de toestellen van Samsung en Google bevatten een huisgemaakte processor. De Xiaomi 14 trekt aan het langste eind en weet opvallend genoeg meer uit de processor te persen dan de OnePlus 12. Bij die laatste moet je de maximale prestaties inschakelen via een goed verstopte schakelaar in de instellingen. Xiaomi laat je zonder zoekwerk van de volle rekenkracht genieten. 

In GPU-prestaties zijn de rollen omgekeerd en doet OnePlus net een tikkeltje beter, al is de Xiaomi 14 constanter in zijn testruns.

De Xiaomi 14 kan dus terugvallen op een krachtig en betrouwbaar binnenwerk. Tel daar nog eens 12 GB RAM en tot 512 interne opslag bij en je bent helemaal klaar voor de strijd. Dat toont zich ook bij dagelijkse gebruikstoepassingen, zoals browsen. Puur afgaande op de hardware presenteert de Xiaomi 14 zich als een uitstekende werktelefoon, al blijkt bij Samsung zakelijk gebruik nog ietsje meer in de genen te zitten.

Batterij en opladen: de omgekeerde wereld

Batterijduur is traditioneel niet het sterkste punt van Xiaomi-telefoons. Bij compacte toestellen zoals de Xiaomi 14 is er ook minder ruimte voor een grote batterij: in dit toestel zit een 4.610 mAh-batterij. Dat belooft op het eerste zicht niet veel goeds, maar de Xiaomi 14 verrast in positieve zin.

In de videotest komt Xiaomi zowaar als winnaar over de streep. Ook in de prestatietest zet het toestel een degelijke prestatie neer en laat het de Samsung Galaxy S24 vlot achter zich. Xiaomi lijkt dus één van zijn grootste pijnpunten eindelijk te hebben aangepakt.

Oplaadtechnologie is daarentegen al jarenlang één van de paradepaardjes voor de fabrikant. De Xiaomi 13 Pro had amper dertien minuten nodig om van nul naar tachtig procent bij te laden. Bij de Xiaomi 14 zit een 90 W-oplader mee in de doos, ook 50 W draadloos laden klinkt op papier indrukwekkend.

De praktijk schetst een ander beeld. Op onze testbank kende de Xiaomi 14 een totale offday. Naar vijftig procent bijtanken nam 22 minuten in beslag en pas na 34 minuten zaten we aan tachtig procent. Ook na meerdere pogingen met de meegeleverde lader, bleven we op dit resultaat uitkomen. De Xiaomi 14 doet zo amper beter dan de Samsung S24- en Google Pixel 8-toestellen, die niet gekend staan als snellaadduivels.

Tegen het einde van de testperiode leken de batterijpercentages wel gevoelig sneller aan te dikken. Wellicht waren de initiële trage oplaadtijden te wijten aan een softwarefout die inmiddels gecorrigeerd is door de fabrikant.

Camera’s: focus op zoom

Over de camera’s van de Xiaomi 14 valt veel te vertellen. Xiaomi wil zich als een fotografiespecialist profileren door de naam van de Duitse lenzenfabrikant Leica op het camera-eiland te plakken. De camerasamenstelling van de Xiaomi 14 telt drie 50 MP-lenzen aan de achterzijde en een 32 MP-lens voor het nemen van zelfportretten.

Ook met de hulp van een professionele partij als Leica zal Xiaomi stevig uit zijn pijp moeten komen. De lat voor hedendaagse smartphonefotografie ligt immers zeer hoog. De fabrikant wil dan ook vooral uitpakken met de telefotolens (50 MP, f/2.0, 75 mm), voorzien van 3,2x optische zoom en beeldstabilisatie zodat je camera niet ‘bibbert’ bij verre close-upbeelden.

De beelden die de telefotolens neemt, zien er prachtig uit, zolang je binnen het optische zoombereik blijft. Zelfs bij zonsondergang is er nauwelijks enig kwaliteitsverlies bij het inzoomen. Schakel je over op digitale zoom, kan je tot 60x inzoomen op objecten, maar dan zal je wel onvermijdelijk aan scherpte inboeten. Naar onze mening delft de telefotocamera van de Xiaomi 14 nipt het onderspit tegen de Samsung Galaxy S24 Ultra, die voorbij de grenzen van de optische zoom veel scherpere beelden kan maken.

Naast de telefotolens krijg je ook een uitstekende hoofdcamera (50 MP, f/1.6, 23 mm) en breedhoeklens (50 MP, f/2.2, 14 mm, 115°) ter beschikking, die zowel overdag als ’s nachts mooie foto’s maken. We zagen nooit eerder een smartphonecamera die zo duidelijk wolken in een donkere lucht in beeld kan brengen, al wordt het effect daardoor misschien net overdreven.

Software: nieuwe naam, zelfde fouten

Xiaomi lanceert voor zijn nieuwste vlaggenschepen een vernieuwde softwareschil onder de naam HyperOS. Dat is eveneens gebaseerd op Android en is in grote lijnen de vroegere MIUI-software onder een nieuwe naam. Op termijn ziet Xiaomi HyperOS wel als de verbindingslaag voor zijn ecosysteem van slimme apparaten.

Wie had gehoopt dat Xiaomi met een nieuwe software zijn oude gewoontes zou loslaten, moeten we helaas teleurstellen. Bloatware is een steeds terugkerende ergernis bij Xiaomi-telefoons en ook voor dit toestel houdt de fabrikant zich niet in. Voor zowat elke Google-applicatie wil Xiaomi een eigen alternatief opdringen en het schaamt zich ook niet om apps zoals AliExpress, Amazon Shopping, Booking.com en TikTok op je telefoon te installeren.

lees ook

TikTok bannen in je bedrijf: no-brainer of dansje op een slappe koord?

Je kan die apps gelukkig verwijderen, maar door dergelijke praktijken kunnen we Xiaomi-telefoons niet als een serieuze optie voor de zakelijke markt zien. Spijtig dat Xiaomi nog maar eens een vlaggenschip in de voet schiet. Het updatebeleid met vier jaar software-updates en vijf jaar beveiligingsupdates is degelijk, maar ook hier doen concurrerende toestellen beter.

Verdict

De Xiaomi 14 kan uitpakken met veel sterke punten. Het lompe camera-eiland buiten beschouwing gelaten, presenteert het toestel zich als een professionele smartphone en dat maakt het waar met krachtig binnenwerk. Ook de camera’s presteren op topniveau en het toestel beschikt eindelijk over een batterij die dat weet vol te houden. Alle ingrediënten lijken aanwezig voor de Xiaomi 14 om tot de elite van de smartphone-industrie toe te treden.

Helaas wordt die stap net niet gezet. De software doet Xiaomi weer de das om. Het nieuwe HyperOS houdt vast aan oude, slechte gewoontes. De schandalige bloatware is een principe dat Xiaomi dringend moet leren loslaten, wil het ooit als een volwaardige topper gezien worden.

.pro’s

  • Compact scherm met hoge resolutie
  • Krachtige processor
  • Indrukwekkende optische zoom
  • Verbeterde batterijduur
  • 50 W draadloos laden

.contra’s

  • Onnodige en ongewenste bloatware
  • Onregelmatige oplaadtijden
  • Lomp camera-eiland

De Xiaomi 14 is beschikbaar in drie kleuren: zwart, wit en groen. Prijzen starten vanaf 999 euro voor 12 GB + 256 GB en 1.099 euro voor 12 GB + 512 GB, inclusief btw.

Android-updatebeleid: Xiaomi belooft minstens vijf jaar security-updates en vier jaar Android OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 26 oktober 2023 met Android 14.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home