Mobiele betalingen winnen jaar op jaar aan populariteit in België. Met de introductie van Wero verandert er veel achter de schermen, maar je zal de Payconiq by Bancontact-app gewoon kunnen blijven doorgebruiken, bevestigt CEO Nathalie Vandepeute.
Digitaal is het nieuwe normaal in België, voor betalingen althans. Die boodschap wil Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company, overbrengen tijdens een persbijeenkomst op het hoofdkantoor in Brussel vanochtend. Sinds de fusie in 2018 vallen de Bancontact-terminals, het Payconiq-betaalplatform voor handelszaken en de mobiele Payconiq by Bancontact-app onder de hoede van het bedrijf.
In 2024 registreerde het bedrijf 2,5 miljard Bancontact- en Payconiq-betalingen. Dat is een stijging van 4,5 procent ten opzichte van het jaar 2023. Van de 1,9 miljard Bancontact-betalingen gebeurde 70 procent contactloos. Het bedrijf ziet vooral mobiel betalen aan populariteit winnen: 471 miljoen betalingen verliepen via de Payconiq by Bancontact-app, of een bank-app die het platform ondersteunt.
Payconiq of Wero?
Hoewel het Bancontact- en Payconic-ecosysteem blijft groeien, zal er wel wat veranderen voor het bedrijf. Sinds vorig jaar wordt Wero stapsgewijs geïntroduceerd in ons land. Wero is een platform van het Europees Payments Inititative, dat door grotendeels dezelfde banken wordt ondersteund als het Payconic-platform. Onder meer BNP, ING, Belfius en KBC zijn al mee op de kar gesprongen. Het doel is om een uniform digitaal betaalecosysteem te creëren tussen de Eurolanden.
“Europa werkt aan initiatieven om zijn digitale soevereiniteit te behouden. Gezien de grillige geopolitieke context, is er nood aan Europese oplossingen. De betaalmarkt wordt gedomineerd door Amerikaanse spelers”, zegt Vandepeute tegen de aanwezige pers. Wero zal onder meer de handschoen opnemen tegen Google en Apple Pay.
lees ook
Wero Wallet wordt Europees alternatief voor Google en Apple Pay
Beide platformen zullen echter nog een tijdje naast elkaar leven, en dat zorgt voor enige verwarring. Bancontact Payconiq Company heeft een contract met EPI om de Belgische distributeur voor Wero te zijn. In dat opzicht is Wero geen concurrent, maar eerder een opvolger van Payconiq. Wero zal op termijn het Payconiq-betaalsysteem vervangen in mobiele bankingapplicaties, alsook het platform om mobiel te betalen in handelszaken.
Het voordeel dat een Europees platform hier biedt, is dat instantbetalingen mogelijk zijn naar buitenlandse rekeningnummers. Zo zal een Nederlandse collega of vriend je niet meer moeten vragen of je ‘Tikkie’ hebt. Op voorwaarde dat de bank van de verzender en de ontvanger het Wero-platform ondersteunen: anders verloopt de transactie nog volgens een klassieke overschrijving.
De CEO countert de berichtgeving dat de introductie van Wero Payconiq volledig zal doen verdwijnen. “De komende jaren zal de Payconiq by Bancontact-app gewoon blijven bestaan. We blijven volop investeren in de applicatie”. Het blijft dus mogelijk om QR-codes te scannen vanuit de app, zelfs al is op termijn het Wero-platform dat de betaling verwerkt. Wero is voor alle duidelijkheid ook geen vervanging voor je Bancontact-bankkaart, verduidelijkt Vandepeute.