Synology RT6600ax review: de kracht van eenvoud

De Synology RT6600ax speelt in een andere categorie dan alle andere routers. Het geniale besturingssysteem maakt uitgebreide functionaliteit voor iedereen toegankelijk, waardoor de hardware zelf bijna een detail wordt.

De krachtige en duidelijke interface van de Synology RT6600ax zorgt ervoor dat je met dit toestel simpelweg meer doet dan met andere routers.

Je koopt de Synology RT6600ax omwille van de SRM-software. Synology Router Manager is bijna crimineel goed en maakt van deze router eigenhandig de keuze van de redactie, al moet de software daarvoor wel wat werk verzetten. Langs hardwarekant is de RT6600ax immers adequaat maar niet zonder minpuntjes. Voor een toestel van 291 euro (exclusief btw) verdient dat een kritische noot.

Wifi 6 en USB

Laten we beginnen met de specificaties. De Synology RT6600ax is een Wifi 6-router die een draadloos signaal uitzendt over drie banden. De router ondersteunt 2,4 GHz en twee keer 5 GHz met zijn zes antennes. Langs de achterzijde vind je drie gigabit LAN-poorten, een gigabit WAN-poort en een 2,5 Gb WAN/LAN-aansluiting. Een handige aan-uitknop tekent ook present, samen met een belangrijke USB 3.2-poort (type-A). Een extra 2,5 Gb-poort had volgens ons niet misstaan.

Synology-RT6600ax back

In theorie kan de Synology RT6600ax 600 Mbps aan transfersnelheid voorzien op de 2,4 GHz-band, 4.800 Mbps op één van de twee 5 GHz-banden en nog eens 1.200 Mbps op de tweede 5 GHz-band. De totale transfersnelheid komt daarbij op een theoretisch maximum van 6.600 Mbps, wat meteen de naam van de RT6600ax verklaart.

Qualcomm-processor

Onderhuids zitten best wat spierballen. Synology voorziet zijn RT6600ax van een 1,8 GHz Qualcomm Cypress IPQ6018-processor en 1 GB aan DDR3-geheugen. Een intern geheugen ontbreekt, en dat is zoals we verder zullen zien een beetje jammer.

Tijdens onze tests blijkt dat de router verrassend goed presteert op de oudere 2,4 GHz-band. Op 5 GHz zien we degelijke resultaten maar er zijn routers op de markt die hogere doorvoersnelheden garanderen en dat met een zachter prijskaartje. Ook het bereik is goed, maar niet exceptioneel. Dit toestel is compatibel met andere Synology-routers en kan zo een mesh-netwerk vormen. Wie op zoek is naar uitgebreide connectiviteit in een grote of uitdagende thuis- of kantooromgeving, vindt daar alvast een goede oplossing.

Eenvoudige installatie

De installatieprocedure is heel eenvoudig. In de meeste gevallen surf je naar router.synology.com voor automatische detectie, maar dat werkt niet in ieder netwerk. Hang je de router achter een router van een internetprovider, dan is de eenvoudigste manier om snel even het IP-adres van de router op te zoeken en daarheen te surfen.

Wij kiezen voor installatie via de laptop. We maken verbinding met het netwerk van de Synology RT6600ax via een eenvoudig wachtwoord, navigeren naar het IP-adres en worden meteen omgeleid naar een installatiewizard. Die wijst zichzelf uit, al kan Synology wel een beetje meer duiden wat de voor- en nadelen zijn van toegang vanop afstand te verlenen tot de beheersinterface. Je krijgt de vraag tijdens de installatie al voorgeschoteld zonder al te veel context.

De installatie kan ook via de DSM Router-app. Daarmee kan je ook achteraf nog eenvoudige beheerstaken uitvoeren. De interessantste functie voor ons is de melding die je krijgt wanneer er een update beschikbaar is. Met enkele drukken op de knop kan je die dan uitrollen, waar je ook bent. Zoals je verder zal zien, kan dat erg belangrijk zijn.

Zicht op verbonden toestellen

De interface van de Synology Router Manager (SRM) zal gebruikers van een Synology-NAS en DSM heel bekend voorkomen. Vrij snel zal je notificaties zien verschijnen. De router maakt melding van ieder verbonden apparaat, dat je vervolgens kan goedkeuren. In het Netwerkcenter onder Verkeersbeheer kan je al die apparaten zien en bewerken. Pas de naam aan en geef een handig icoontje: zo zie je snel welke toestellen allemaal op je netwerk aanwezig zijn.

Handig weetje: mobiele telefoons moduleren hun mac-adres. Zo verschijnen ze geregeld als nieuw toestel in de lijst. Dat is een vervelend euvel dat je langs de kant van Synology niet kan oplossen. Je werknemers (of familie) moeten daarvoor op hun mobiele telefoon enkele instellingen aanpassen zodat het mac-adres stabiel blijft. Het is de moeite om dat te regelen, zoals we zo meteen zullen zien.

Wie doet wat, en wanneer?

Een andere interessante functie van SRM en de Synology RT6600ax is immers Safe Access. Dat is een toepassing waarmee je profielen voor gebruikers en netwerken instelt en beheert. Zo kan je toestellen aan gebruikers toewijzen en gebruikers bepaalde rechten verlenen. Denk aan tijdsquota maar ook een webfilter voor verboden websites, al vertraagt die de surfervaring wel wat. Met zo’n webfilter in voege kan je de blokkeringspagina helemaal aanpassen. Wie ermee geconfronteerd wordt, kan meteen een uitzondering aanvragen. Die kan je als beheerder eenvoudig zien en goedkeuren.

In het dashboard van de toepassing zie je verder welke eventueel onveilige activiteit heeft plaatsgevonden. Je ontdekt er eveneens een visueel overzicht van profielen of toestellen op je netwerk en de tijd die ze online hebben gespendeerd.

Lege winkel

De echt geavanceerde functionaliteit van de router zit echter verstopt in het Package Center. Daar kan je nieuwe toepassingen downloaden. Verwacht geen grote lijst aan opties. Eigenlijk bevat de pakketjeswinkel maar zeven toepassingen die volgens ons net zo goed al standaard aanwezig mochten zijn.

SRM is vandaag een jongvolwassen besturingssysteem dat al verschillende jaren meedraait. We verwachten dan ook niet meteen dat het Package Center nog zal uitbreiden. Het is daarom best vreemd van Synology om een handvol functies van de router op deze manier aan te bieden.

VPN-server

Dat wil niet zeggen dat de extra functionaliteit waardeloos is. Integendeel: de extra pakketten bevatten sommige van de krachtigste functies van de Synology RT6600ax. In de context van een klein bedrijf vinden we de VPN Plus Server misschien wel de belangrijkste.

VPN Plus Server laat je toe om op een heel laagdrempelige manier een VPN op te zetten via je router. Gebruikers kunnen zo vanop afstand met je netwerk verbinden. Je moet daarvoor een kleine cliënt installeren op de pc, maar vanaf dan maakt een werknemer verbinding met de VPN via een webpagina. De oplossing is krachtig en tegelijkertijd eenvoudig.

Schreeuwerige Theat Prevention

Dat kunnen we ook zeggen van Threat Prevention: een beveiligingspakket met heel wat mogelijkheden maar toch ook enkele problemen. Om te beginnen werkt Thread Prevention enkel wanneer je externe opslag aankoppelt. Je moet dus een USB-stick of een externe drive in de enige USB-poort koppelen en die moet daar na installatie blijven zitten. Je bent de flexibiliteit van de poort dus kwijt. Gezien de prijs van de router is dat een tekortkoming. Een bescheiden eMMC met 20 GB opslag had niet misstaan.

Eens geactiveerd is Threat Prevention een duidelijke maar overijverige tool. De suite zal trafiek in het oog houden en meldingen voorzien wanneer er zogezegd iets verdacht gebeurt. Alleen: de lat voor verdacht gedrag ligt wel erg laag en de meldingen zien er voor de leek alarmerend uit. Zo luidt de toepassing vrijwel meteen de alarmbel, nota bene voor een reguliere DNS-request afkomstig van de router zelf. De nodige reguliere requests van eigen toestellen in het netwerk worden zo als verdacht gemarkeerd.

In een kantooromgeving ondervonden we verder geen problemen, tijdens onze test thuis wel. Threat Prevention stelde zich wel erg ijverig op en blokkeert functies van PlayStation. Zo kan je niet praten met vrienden, aangezien de router de verbinding die daarvoor tot stand moet komen verkeerdelijk definieert als een ernstige aanval. Dat is best pijnlijk en eigenlijk onbegrijpelijk. Voice chat en PlayStation zijn geen nieuwe of obscure zaken. Dat Threat Prevention dergelijke reguliere trafiek zonder meer blokkeert, doet ons vermoeden dat Synology zijn eigen pakket iets beter moet opvolgen en beheren.

Spannend overzicht

Het gros van de meldingen is gelukkig wel afkomstig van ernstige bedreigingen. Zijn ze schadeloos, dan geeft Threat Prevention een waarschuwing. Gevaarlijke aanvallen worden meteen geblokkeerd. Tijdens onze testperiode bleek er een kwetsbaarheid te zitten in de VPN Plus Server. Synology voorzag meteen een patch die wij onmiddellijk installeerden via de DSM Router-app. Maar goed ook: amper een dag later detecteerde Thread Prevention de eerste gerichte aanvallen op poort 443 in een poging de kwetsbaarheid uit te buiten.

De toepassing toont je verder statistieken en die zijn wel interessant. Op een kaartje zie je bijvoorbeeld waar aanvallen zoal vandaan komen. Zelfs wie Threat Prevention niet actief wil of durft gebruiken, krijgt hier wel een boeiend overzicht van hoeveel malafide zaken zich op het internet afspelen en hoe vaak een kwaadaardige bot aan je digitale voordeur komt kloppen.

Niet perfect, wel steengoed

Alles samen geeft Synology je met de RT6600ax aanzienlijk meer tools dan de concurrentie. De interface is krachtiger, handiger en lichtjaren vooruit op veel andere fabrikanten. In feite hebben we spijt dat we na de installatie wanneer alles vlot bolt zo weinig te zoeken hebben op de router: we zouden er graag meer tijd spenderen.

Het grootste euvel is ongetwijfeld de enkele USB-poort gecombineerd met het gebrek aan interne opslag. Je kan immers ook externe opslag met bestanden of multimedia aan Synology RT6600ax koppelen en het ding zo tot een NAS-light omtoveren. Tenzij je extra pakketten wil installeren: dan kan je die opslag niet meer verwijderen.

Ondanks dat pijnpunt zijn we fan van de Synology RT6600ax. Dit toestel doet meer dan alleen een draadloos netwerk voorzien. Met één router tover je een thuis of klein kantoor om tot een best geavanceerde netwerkomgeving met firewall en threat prevention, beheer op niveau van gebruikers, gastnetwerken, multimediafunctionaliteit en VPN. Er is ruimte voor verbetering, ook in de kracht van het draadloze netwerk van de router zelf. Toch kiezen we de Synology RT6600ax zonder verpinken als keuze van de redactie voor een router thuis of in een klein kantoor.

De krachtige en duidelijke interface van de Synology RT6600ax zorgt ervoor dat je met dit toestel simpelweg meer doet dan met andere routers.

.pro’s

  • Heel handig besturingssysteem met uitgebreide configuratiemogelijkheden
  • Ingebouwde VPN-server
  • Verregaande Threat Prevention
  • Optionele mediaserver

.contra’s

  • Slechts één USB-poort
  • Geen ingebouwde opslag
  • Slechts één 2,5 Gb-LAN-poort
  • Threat Prevention geeft veel valse positieven

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home