Review: Samsung Galaxy Tab S3 tablet – een Tab met S-Pen

De markt voor Android-tablets is niet meer wat hij geweest is. De jaren van de stormachtige ontwikkeling, toen iedereen een graantje mee wilde pikken, liggen achter ons. Zelfs Samsung doet het wat rustiger aan dan voorheen. Toch brengt het Koreaanse bedrijf iedere 1,5-2 jaar nog een nieuw vlaggenschip uit. Eerder dit jaar tijdens MWC in Barcelona werd de Galaxy Tab S3 aangekondigd. Wij hebben hem getest en doen in deze review verslag van onze bevindingen.

De Galaxy Tab S3 wordt overduidelijk gepositioneerd als een high-end tablet. Hij is zowel aan de voorkant als aan de achterkant van glas en slechts 6 mm dik. Hij weegt niet meer dan 429 gram. Dat maakt dat het geheel goed in de hand ligt. De glazen achterkant is wel behoorlijk gevoelig voor vingerafdrukken. Mocht je daar niet tegen kunnen, dan adviseren we je om een doekje bij de hand te houden.

De tablet is bedacht op gebruik in portretstand. Althans, als we kijken naar de positie van het logo boven en de drie knoppen onder het scherm. Verder zien we aan de rechterkant de volumeknoppen en de powerknop en zitten zowel de USB Type-C- als de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting onderop. Volgens de website van Samsung gaat het om een USB 3.1-aansluiting. Of dit Gen1 of Gen2 is, wordt niet duidelijk. In de fysieke homeknop onder het scherm zit ook nog een vingerafdruklezer ingebouwd (een irisscanner is niet aanwezig in de Tab S3).

Vier speakers

Een van de ‘party tricks’ van de Galaxy Tab S3 is het geluid, waarvoor niet minder dan vier speakers van AKG zijn gebruikt. Dat juist voor die fabrikant is gekozen, is niet heel verrassend. Samsung heeft immers Harman International overgenomen, waar AKG een merk van is. Voor een apparaat zonder noemenswaardige klankkast klinkt de Tab S3 ook zeker goed. Wonderen moet je er uiteraard niet van verwachten. Qua camera’s is er achterop een module met een resolutie van 13 MP aangebracht, voorop zit er eentje met een sensorresolutie van 5 MP.

Connectiviteit

Je sluit natuurlijk ook regelmatig apparaten draadloos of bekabeld aan op een tablet. De bekabelde aansluitingsmogelijkheden hebben we hierboven al behandeld. Op het gebied van de draadloze verbindingen, is er voorzien in dual-band wifi, met 802.11ac-ondersteuning. Verder is er bij een versie ook LTE ingebouwd. Verder valt de ondersteuning voor ANT+ op. Handig als je hem bijvoorbeeld wilt gebruiken in combinatie met een fietstrainer en je hartslagmeter wilt uitlezen. Ook is er voorzien in Bluetooth 4.2 en ondersteuning voor de nodige satellietsystemen, zoals GPS, Glonass en Beidou. Opvallend is in dit opzicht dat ook het relatief nieuwe, Europese Galileo wordt ondersteund. NFC ontbreekt.

Al dit fraais moet een flinke duit kosten. Waar de Tab S2 met een adviesprijs van 449 euro voor het 9,7-inch wifi-model een redelijk aantrekkelijke prijs had, gaat dat niet op voor de 679 euro die je kwijt bent voor de Tab S3 (769 euro voor de versie met LTE). Zoals we verderop zullen zien, is de Tab S3 ook wel echt een geavanceerder apparaat dan zijn voorganger. Of dat de forse meerprijs rechtvaardigt, is een tweede.

Einde van de Note-tablets?

Enkele jaren geleden had Samsung werkelijk een enorm line-up aan tablets in het assortiment. Naast Galaxy Tab-modellen, had men daarnaast ook nog een volledige lijn Galaxyt Note-varianten. Met die laatste lijn probeerde men onder andere de zakelijke markt te betreden. Het onderscheidende onderdeel van de Note-tablets was de aanwezigheid van de S-Pen. Met deze stylus zou je een stuk productiever moeten worden.

Met de Galaxy Tab S3 lijkt er een einde te komen aan de Note-lijn als het gaat om tablets. Hier wordt namelijk ook een S-Pen bij geleverd. Let wel, de stylus zit in de doos, niet in de behuizing. Dat is toch wel een belangrijk verschil vergeleken met de Galaxy Note-tablets. Daar zat hij namelijk ‘zoals het hoort’ bij Note-devices in de behuizing weggewerkt. De kans dat je de S-Pen bij de Tab S3 vergeet of kwijtraakt, is dus groter.

De S-Pen is door de jaren heen steeds nauwkeuriger en gevoeliger geworden. Bij de lancering van de Tab S3 gaf Samsung aan dat dit ook geldt voor de nieuwste generatie die meegeleverd wordt bij deze tablet. De punt van de stylus heeft een dikte van 0,7 mm en er worden extra puntjes meegeleverd, evenals een stukje gereedschap waarmee je de puntjes eenvoudig kunt vervangen. Ze zijn niet allemaal hetzelfde overigens. Er worden zwarte en grijze meegeleverd. Het verschil zit niet in de dikte, maar in de hardheid. De zwarte zijn duidelijk voelbaar zachter dan de grijze. Het idee is dat je de zwarte (de zachtere) gebruikt voor tekenen en andere creatieve uitspattingen, terwijl je de grijze gebruikt voor het maken van notities bijvoorbeeld.

Verder verbeterd

Samsung (samen met Wacom, het bedrijf achter de stylus) heeft in de afgelopen jaren behoorlijk wat stappen gezet om de S-Pen steeds beter te maken. Bij eerdere generaties zat er nog weleens wat vertraging op de invoer. Het lijntje dat je tekende liep dan behoorlijk achter op de beweging van de pen. Er is nog altijd sprake van een kleine vertraging, maar storend vinden we deze niet meer. De ‘palm detection’ werkt daarnaast ook zo goed als foutloos. Je kunt je hand of pols dus op het paneel leggen terwijl je tekent of schrijft zonder dat het scherm dan invoer registreert. De pen registreert hoe hard je erop drukt, wat het mogelijk maakt om te variëren tussen dikke en dunne lijntjes.

Samsung richt de S-Pen en wat je ermee kunt voor een belangrijk deel op de creatieveling. Dat kan ook zakelijk van pas komen, bijvoorbeeld als je op locatie snel een schets wil maken van een ontwerp. Ook als je tijdens vergaderingen aantekeningen wilt maken, doe je dat met de stylus over het algemeen een stuk sneller dan via het on-screen toetsenbord. Koop je er los ook nog de keyboard-cover bij, dan gaat dat natuurlijk ook weer sneller. Met de S-Pen kun je natuurlijk ook aantekeningen maken bij bestaande documenten.

Wil je de tablet niet uit de slaapstand halen, maar wel graag aantekeningen maken, dan kan dat ook. Je moet dan alleen even de knop aan de zijkant van de S-Pen indrukken en de pen op het paneel zetten. Je kunt dan op een zwarte ondergrond je aantekeningen maken. Die worden overigens standaard automatisch opgeslagen in Samsung Notes als je het niet handmatig ergens anders doet. Je bent ze in ieder geval nooit kwijt.

Nieuw paneel met HDR

Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel veranderd aan het gebruikte paneel in de Samsung Galaxy Tab S3 vergeleken met de Tab S2. We hebben ook hier te maken met een Super Amoled-exemplaar met een diagonaal van 9,7 inch en een resolutie van 2048×1536 pixels. Hiermee volgt Samsung inmiddels dus de dimensies en resolutie van het paneel in de iPad van Apple. Galaxy Tab-apparaten voor de Tab S2 hadden altijd een 16:10-verhouding.

Wat de beste schermverhouding is, zal voor een deel persoonlijk zijn. Wij vinden 3:2 net wat prettiger vasthouden, zeker in portretstand. Daarnaast heb je net wat meer schermruimte tot je beschikking, waardoor er bijvoorbeeld net wat meer van een website te zien is dan op een 16:10-paneel. Films worden vaak weergegeven in 16:9, dus daarvoor is in theorie de 16:10-verhouding juist beter.

Toch wordt de Galaxy Tab S3 onder andere gericht op het spelen van games en het bekijken van films. Dit heeft echter niets te maken met de schermverhouding, maar meer met de andere specificaties van het paneel. Het is namelijk een 10-bit paneel, waar de meeste panelen tot nu toe een bitdiepte hebben van 8 bits. Met een 10-bit paneel kun je veel meer kleuren en kleurverlopen tonen. Daarnaast is het paneel in navolging van de nieuwste high-end televisies voorzien van HDR. Dit staat voor High Dynamic Range. Het is in staat om relatief grote verlopen tussen licht en donker weer te geven. Kijk je bijvoorbeeld recht in het zonnetje, dan is de omliggende lucht op een HDR-paneel nog goed zichtbaar. Op een paneel zonder HDR wordt dit zwaar overbelicht.

Let wel, naast het paneel moet ook de bron HDR ondersteunen, anders ga je niets merken van deze technologie. Er is op dit moment nog niet bijster veel content beschikbaar. Op de website van Samsung wordt aangegeven dat HDR-weergave op dit moment alleen beschikbaar is voor video’s die gestreamd worden met de Amazon-app. Je kunt dus twisten over de bruikbaarheid van deze feature van de Tab S3 op dit moment.

In het algemeen is het paneel van een uitstekende kwaliteit. Dankzij de Super Amoled-technologie is zwart ook echt zwart. Dit komt doordat deze technologie geen gebruikmaakt van een backlight. De pixels zelf produceren licht en kunnen individueel uitgeschakeld worden.

Het paneel is daarnaast ook uitstekend buiten afleesbaar, want het heeft een hoge maximale helderheid. Qua kleurweergave is het goed om te weten dat deze standaard behoorlijk oververzadigd is. Dit wordt waarschijnlijk gedaan om de sterke punten van het paneel te benadrukken. Kleuren spatten werkelijk van het scherm af. Echt natuurlijk oogt dit niet. Zeker als je met kleurkritisch werk aan de slag wil onderweg, is dit niet wenselijk. Gelukkig kun je de schermmodus aanpassen. Zet je hem op ‘Basis’, dan is de weergave nagenoeg perfect, al oogt het zeker in het begin een stuk fletser dan de stand waar hij standaard op staat.

Intern en prestaties

Samsung heeft voor de Galaxy Tab S3 voor zowel de wifi-only-variant als de versie met wifi en LTE gekozen voor chips uit de fabrieken van Qualcomm, namelijk de Snapdragon 820. Dat is niet de nieuwste mobiele SoC meer, maar gezien de launch in februari tijdens MWC wel een voor de hand liggende. De Snapdragon 835 werd pas later bij de Galaxy S8 op de markt gebracht. Wel opvallend is dat er niet is gekozen voor een Exynos-chip uit de eigen fabrieken. De Tab S2 had nog wel een dergelijke chip onder de motorkap liggen.

De Galaxy Tab S3 wordt geleverd met 32 GB interne opslagcapaciteit en de mogelijkheid om dit nog met maximaal 256 GB uit te breiden. Samsung ondersteunt Adoptable Storage standaard niet, dus je kunt de capaciteit van het microsd-kaartje niet adresseren als interne opslag. De SoC wordt verder nog ondersteund door 4 GB werkgeheugen.

De Snapdragon 820 is snel genoeg voor wat je met een Android-tablet dagelijks doet. Ook de zwaarste Android-games kan de GPU prima aan. We hebben uiteraard ook enkele benchmarks gedraaid op de Tab S3, waarvan de accuduur wat ons betreft de belangrijkste is. Daar komen we later op terug. Allereerst hebben we namelijk PCMark gedraaid, een benchmark waarmee het systeem als geheel wordt getest. Hier zet de Galaxy Tab S3 een totaalscore neer van bijna 5500 punten. Dat is wat je mag verwachten. In de lijst met scores in de app, scoort hij globaal hetzelfde als andere apparaten met een Snapdragon 820.

Voor de grafische prestaties gebruiken we 3DMark, waarbij we hebben gekozen voor Sling Shot Extreme. Daar komt een score uitrollen van bijna 2600 punten. Wederom een score die past bij de gebruikte chip, op basis van wat we in de lijst in de app zelf zien. Je kunt de prestaties globaal vergelijken met die van de A9X-chip in de iPad Pro 9.7 (niet de nieuwste).

Zoals gezegd vinden we accuduur de belangrijkste test van allemaal. Hier doet de Galaxy Tab S3 het uitstekend. Hij houdt het bij het draaien van de PCMark-benchmark in een loop 485 minuten vol, oftewel ruim 8 uur. Daar is niets mis mee.

Software

Samsung heeft de afgelopen jaren behoorlijk lopen schaven aan TouchWiz. De skin is een stuk lichter geworden dan hij op zijn hoogtepunt (circa de Galaxy S4 smartphone) was. Wat ons betreft is dat een goede zaak. Een eigen skin biedt steeds minder meerwaarde wat ons betreft. Voorheen werden hier veel features ingestopt die standaard nog niet in Android zaten. Denk hierbij aan een toggle voor een zaklamp. Inmiddels heeft Google veel van die dingen standaard in Android ingebouwd. Het nut van een eigen skin neemt dan sowieso af. Zeker als je bedenkt dat een skin uiteraard ook een extra belasting is voor het systeem.

Kijken we naar de voorgeïnstalleerde apps op de Galaxy Tab S3 (waar Android 7.0 op staat overigens), dan zien we dat Samsung het zeer bescheiden heeft gehouden. Samsung blijft nog wel altijd haar eigen standaardapps installeren. Denk hierbij aan de browser, fotogalerij en mail. Daarnaast is er een hele sloot aan Microsoft-apps voorgeïnstalleerd: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Skype en OneDrive. Mocht je hier niets mee willen doen, dan kun je ze niet verwijderen overigens. De enige app die specifiek is gericht op het gebruik van de S-Pen is PEN.UP, naar eigen zeggen een ‘sociaal netwerk waarin wordt gecommuniceerd met illustraties’.

Zeker als je van plan bent om de Galaxy Tab S3 (ook) zakelijk te gaan gebruiken, is er een onderdeel dat natuurlijk niet mag ontbreken, namelijk Knox. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om het apparaat op afstand te managen en er een aparte werkgerelateerde ‘workspace’ op de maken. Wil je dit niet, dan is er ook nog altijd de ‘Veilige map’, die eveneens gebruikmaakt van de hardwarematige beveiligingstechnologie van Knox. Alles wat hierin staat, kan niet van buitenaf worden geopend, op geen enkele manier. Je kunt hier niet alleen bestanden, maar ook apps in kwijt.

De TouchWiz-skin is nog het duidelijkst aanwezig in het pull-down menu en de instellingen. Daar heeft Samsung behoorlijk aan gesleuteld. Het instellingenmenu heeft eenzelfde soort indeling gekregen die we ook kennen van iOS. Dat wil zeggen, een linkerpaneel met ‘tabbladen’, waarvan de inhoud rechts staat. Op smartphones zijn we hier geen fan van, omdat daar relatief weinig ruimte is. Op een tablet werkt het wat ons betreft wel goed. Handig zijn ook de suggesties die gedaan worden. Onderaan iedere pagina met instellingsmogelijkheden. Deze zijn vaak ook behoorlijk relevant.

Conclusie

Al met al heeft Samsung met de Galaxy Tab S3 een uitstekende tablet in de aanbieding. Er valt simpelweg weinig op af te dingen als het gaat om vormgeving, prestaties en mogelijkheden. Hij ligt lekker in de hand, het paneel is van een uitstekende kwaliteit en de S-Pen is een erg interessante toevoeging. Tijdens ons gebruik hebben we ook geen enkele keer het idee gehad dat de inmiddels al wat oudere Snapdragon 820 tegen zijn limieten aanzat.

De Samsung Galaxy Tab S3 is dus zonder meer een van de beste en meest veelzijdige tablets die je op dit moment kunt kopen. Toch wringt de schoen wat ons betreft bij de prijs die Samsung voor dit apparaat vraagt. 679 euro voor het ‘instapmodel’ is een flinke smak geld, zeker als je bedenkt dat de voorloper voor 449 euro in de markt werd gezet en al vrij snel voor 399 euro werd aangeboden. We snappen dat met name het paneel met HDR-ondersteuning duurder is dan dat van zijn voorloper. Maar juist die feature is vooralsnog niet echt bruikbaar. Voor de S-Pen zal ook ongetwijfeld een meerprijs gerekend worden, maar zoveel meer zouden wij er toch ook niet voor over hebben, hoe bruikbaar en goed de stylus ook is.

.pro’s

  • Fraai scherm;
  • Goede accuduur;
  • S-Pen voegt echt iets toe;
  • Handzaam.

.contra’s

  • Duur;
  • Verouderde SoC

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home