Samsung Galaxy Tab Active 4 Pro review: tegen een stootje opgewassen

Samsung Galaxy Tab Active 4

De Samsung Galaxy Tab Active 4 Pro 5G is een tablet die je werkelijk overal mee naar toe kan nemen. De stevige buitenkant beschermt het toestel tegen alle weersomstandigheden, maar ook de binnenkant kan tegen een stootje.

De markt van rugged tablets mag dan wel een niche zijn, er zijn wel degelijk situaties te bedenken waarin het geen overbodige luxe is. Denk bijvoorbeeld aan een werfleider die door weer en wind de voortgang van de werken moet opmeten. Samsung speelt in op deze niche met de Galaxy Tab Active 4 Pro 5G, een naam die van je tong rolt.

Met deze stevige tablet spreekt Samsung een ander doelpubliek aan dan met zijn Galaxy Tab A- en S-modellen, die eerder op de consumentenmarkt gericht zijn. De Galaxy Tab Active 4 Pro 5G is bedoeld voor zakelijke gebruikers die van overal en in alle omstandigheden moeten kunnen werken.

lees ook

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra review: gigatablet maakt indruk

Stevig harnas

De tablet zit ingepakt in een dikke cover die het apparaat moet beschermen tegen verschillende vormen van schade. Goed nieuws voor de onhandige gebruiker die zijn toestellen al eens laat vallen: de cover kan de schok van een val opvangen (hoe we dat te weten zijn gekomen, laten we open). Ook het scherm is verstevigd met Gorilla Glass. Een IP68-rating vertelt je dat de tablet tegen een beetje water en stof kan. Hou er wel rekening mee dat wanneer de tablet met water in aanraking is gekomen, de USB-C-poort voldoende opgedroogd moet zijn vooraleer je de oplader of een extern apparaat aansluit.

Ondanks het stevige uiterlijk is Samsung erin geslaagd het apparaat licht te houden. Het totale gewicht bedraagt slechts 833 gram. Heb je de cover niet nodig, dan kan je die in theorie losmaken. We zeggen in theorie, want in de praktijk gaat dit gepaard met veel getrek en gesleur. Er zijn maar liefst 28 contactpunten tussen de cover en de tablet: laat die cover met andere woorden maar lekker zitten. De cover dient verder ook als opbergplaats voor de meegeleverde stylus.

Verder vallen de zeer dikke schermranden op, waarin grote bedieningsknoppen wonen. Met de knoppen aan de zijkant kan je het volume regelen of met een druk op de knop de camera openen of je agenda raadplegen. De liefhebbers van bekabelde oortjes zullen blij zijn met de aanwezigheid van een 3,5 mm audiojack. In zijn geheel voelt het apparaat stevig, maar ligt het tegelijkertijd toch licht in de hand.

Display: helder, maar een beetje saai

Het display meet van linkerboven- tot rechteronderhoek 10,1 inch. De beeldspecificaties springen niet uit het oog, maar zijn voldoende voor de beoogde toepassingen van dit toestel. De resolutie bedraagt 1,920 x 1,200 pixels en het scherm verversen kan aan maximaal 60 Hz. Dat Samsung geen ondersteuning voor 120 Hz voorziet zoals bij de Galaxy Tab S8, vinden we voor dit apparaat geen punt van kritiek.

Ook in de beeldinstellingen heeft Samsung gedacht aan buitengebruik. Het display heeft een hoge helderheid (490 cd/m2, wat meer is dan de Galaxy Tab S8 Ultra), waardoor het scherm ook bij fel zonlicht goed leesbaar zal blijven. Bovendien kan je een adaptieve helderheid instellen om deze aan te passen aan de omstandigheden. Dit kan je ook doen voor de schermgevoeligheid, zodat je het scherm kan bedienen met handschoenen. We trokken onze werkhandschoenen aan en stelden vast dit prima werkt: van scrollen tot e-mails schrijven, het gaat moeiteloos met handschoenen aan.

Wij hebben natuurlijk ook veel gebruik gemaakt van de stylus. Het display reageert vlot en zonder haperingen op aanrakingen. De stylus verleent zich ook uitstekend voor het nemen van notities. Een bijkomend voordeel is dat je de stylus nooit hoeft op te laden en het is eveneens bestand tegen stof en water.

Kijk je al eens graag een video of speel je een spelletje onderweg? Dat kan gerust met deze tablet, maar je zal al snel merken dat het geen multimediaspecialist is. De kleuren zijn eerder dof, te wijten aan het ontbreken van amoled-technologie, en ook het geluid dat uit de speakers komt mist diepgang. Met deze tablet is het all work and no play.

Trage starter

Onder het stevige schild zit een Qualcomm Snapdragon 778 5G, een midrange processor uit de Qualcomm-familie die vaak terug te vinden is in Android-tablets. De processor maakt onder meer 4G/5G-connectiviteit mogelijk, wat handig is onderweg. Het binnenwerk wordt aangevuld met 6 GB RAM en 128 GB opslag, uit te breiden tot 1 TB met een SSD-kaart.

In onderstaande grafiek vergelijken we de processorprestaties met enkele Android-tablets die we recent op de pijnbank hebben gelegd. Daarbij maken we nu al de nuance dat de vergelijking met de Galaxy Tab S8 Ultra, het absolute topmodel van Samsung, niet helemaal representatief is. De meest faire vergelijking is die met de Lenovo Tab P11 Pro, al kost de Galaxy Tab Active 4 Pro 5G wel een kleine vierhonderd euro meer.

Op vlak van CPU-prestaties scoren de tablets min of meer gelijk. Het Lenovo-model wordt aangedreven door een MediaTek Kompanio 1300T. Bij eerdere tests van midrange smartphones stelden we al vast dat er maar weinig verschillen zijn tussen Qualcomm- en MediaTek-processoren in het budgetsegment, Qualcomm onderscheidt zich voornamelijk in het premiumsegment.

De processor laat apps vlot draaien en ook wisselen tussen applicaties gaat zonder moeite. Je voelt de tablet ook niet opwarmen tijdens het uitvoeren van taken, wat een goed teken is voor de conditie van het binnenwerk. Enkel het opstarten neemt zijn tijd in beslag. De tablet is een dieselmotor die even tijd nodig heeft om warm te draaien.

Het grafische compartiment maakt minder indruk. Zoals verwacht steekt de Galaxy Tab S8 Ultra er ruim bovenuit, maar je zou toch verwachten dat de Galaxy Tab Active zich beter kan meten met de tegenstander van Lenovo. Dit is helaas niet het geval, wat onze eerdere stelling kracht bijzet dat deze tablet geen entertainmentmonster is.

Camera’s krijgen een voldoende

Tablets staan zelden gekend om hun hoge camerakwaliteit en hier hadden we op voorhand dan ook geen al te hoge verwachtingen van. Aan de achterkant zien we een 13 MP-lens. De kwaliteit van de foto’s is degelijk, maar haarscherpe of kleurrijke beelden zal je er niet uitkrijgen. Goed om snel even een foto te nemen, maar hoogstwaarschijnlijk levert de smartphone in je broekzak betere resultaten.

De 8 MP frontcamera houdt zich meer dan goed staande tijdens videogesprekken. Ook de ingebouwde microfoon vangt je stem duidelijk op. Deze tablet is dus een goed apparaat voor videovergaderingen onderweg, en geeft toch meer schermruimte dan een smartphone. Een goede verlichting is wel nodig, want de camera is niet in staat om het scherpteverlies kunstmatig bij te sturen. Op foto’s durft de frontcamera je er wat bleekjes doen uitzien.

Duurzame batterij

Rekening houdende dat je dit toestel wellicht vaak onderweg zal gebruiken, is de batterij een belangrijke specificatie. Je zal immers niet altijd een lader bij de hand hebben. Op papier klinkt een 7.600 mAh-batterij niet indrukwekkend voor een tablet. Toch blijkt uit onze duurtests dat de batterij het lang weet uit te zingen en zelfs zijn duurdere neef er moeiteloos afloopt op een marathon. Je zal dus zonder batterijzorgen een dag door komen.

Om de batterij te sparen, kan je deze uit het toestel nemen en de No Battery-modus inschakelen. Je kan de tablet dan zonder batterij gebruiken, als stroomtoevoer via de usb-c-poort voorzien is natuurlijk. Hier kan je bijvoorbeeld in een wagen gebruik van maken, op voorwaarde dat je niet achter het stuur zit.

Zorg er wel voor dat je met een volle batterij aan de dag begint. Samsung weigert immers aan de trend van steeds sneller opladende toestellen mee te doen en trekt die lijn ook door naar tablets (al doet Lenovo nog slechter, zie grafiek). De oplaadcapaciteit is begrensd op een teleurstellende 15 W. De batterij naar vijftig procent opladen duurt al tachtig minuten, voor een volle batterij mag je twee tot drie uur (!) uitrekenen.

Software (bijna) op maat van tablets

De tablet draait op Android 12, met daar bovenop natuurlijk het kenmerkende OneUI-sausje. Hier drukt Samsung graag zijn eigen stempel, met als resultaat dat je naast Google-apps ook een lading Samsung-apps ongevraagd ter beschikking krijgt die eigenlijk exact hetzelfde doen. Ook Bixby, de virtuele assistent die iedereen negeert, blijft om aandacht schreeuwen telkens als je de aan/uit-knop beroert.

Samsung heeft niet de keuze gemaakt voor Android 12L, al past de OneUI-schil zich wel moeiteloos aan aan een tabletscherm. Applicaties van Google en Samsung voelen zich al langere tijd thuis op een groter scherm, maar vele anderen zijn nog altijd gebouwd met uitsluitend smartphones in het achterhoofd. Dat kan ervoor zorgen dat applicaties zich niet mooi presenteren op het scherm of zich vreemd gedragen als je het scherm kantelt. Hier kan de fabrikant maar weinig aan doen, het is aan de ontwikkelaars om tablets als gelijkwaardig te beschouwen.

Samsung richt zich met dit toestel op een professioneel publiek en daarom promoot het ook de aanwezigheid van DeX. De idee is dat je je tablet omvormt tot een mini-pc. DeX vind je onder de instellingen (bij Verbonden Apparaten) en met een druk op de knop heb je een heel andere interface. We blijven wel bij ons standpunt na het reviewen van de Galaxy Tab S8 Ultra één jaar geleden. Het werkt allemaal prima, maar DeX kan eens een nieuw likje verf gebruiken.

Naast DeX is ook Knox aanwezig om de professionele gebruiker te plezieren. Met Knox kunnen beheerders extra beveiliging inbouwen in de toestellen van medewerkers. Tenslotte mag je bij toestellen van Samsung uitgaan van langdurige ondersteuning: drie jaar OS- en vijf jaar lang beveiligingsupdates.

Betrouwbare werkgezel

De Samsung Galaxy Tab Active 4 Pro staat voor betrouwbaarheid op de lange termijn. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn ontworpen om jarenlang mee te kunnen. Het buitenwerk kan tegen een stootje en je hoeft dus niet binnen te blijven als het slecht weer is. De uitneembare batterij en lange software-ondersteuning dragen mee bij aan de duurzaamheid van dit apparaat.

Wie een veelzijdige allrounder wil, doet met dit apparaat wellicht niet de beste aankoop. Media en entertainment zijn duidelijk ondergeschikt, wat werkgevers graag zullen horen. De prestaties liggen ook niet altijd in lijn met de vraagprijs. Met een prijskaartje van 829 euro (incl. btw) kost dit model meer dan de gewone Galaxy Tab S8, terwijl de tablet niet beter presteert dan een tablet die 450 euro kost. Rugged hardware kost nu eenmaal wat meer.

lees ook

Waarom rugged hardware veel meer geld kost

Samsung wil met de Galaxy Tab Active 4 Pro dan ook een nichepubliek aanspreken die zijn of haar tablet enkel tijdens de werkuren zal gebruiken en regelmatig de veilige omgeving van het kantoor moet verlaten. Voor dit selecte publiek is deze tablet een zeer betrouwbare metgezel.

De Samsung Galaxy Tab Active 4 Pro 5G is verkrijgbaar vanaf 829 euro (6 GB/128 GB.) Samsung belooft vijf jaar security-updates en drie jaar OS-updates.

.pro’s

  • Stevig gebouwd, maar toch licht
  • IP68-rating
  • Scherm vlot met handschoenen te bedienen
  • Uitneembare batterij
  • Langdurige softwareondersteuning

.contra’s

  • Niet optimaal voor multimedia
  • Start traag op
  • Opladen duurt lang
  • Software nog niet helemaal op maat van tablets

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home