Verkoop Chromebooks bijna gehalveerd in 2022

chromebook

Vorig kalenderjaar gingen 48 procent minder Chromebooks over de toonbanken. Ook de tabletmarkt krimpt, maar slechts in beperkte mate.

2022 was een moeilijk jaar voor de elektronicasector. Eerder berichtten we al over forse dalingen in de verkoop van pc’s en smartphones, maar Chromebooks spannen de kroon. Volgens cijfers van analysebureau IDC zakte het aantal verkochte Chromebooks met 48 procent op een jaar tijd. Opvallend, want in 2021 kende de markt een recordjaar met een stijging van 180 procent.

Analist Jitesh Ubrani voorspelt voor de komende kwartalen wel weer een normaler verloop met minder extreme pieken en dalen. Op de educatieve markt zal er een vraag naar Chromebooks blijven bestaan. Maar in de zakelijke en consumentenmarkt worden Chromebooks weggeduwd door pc’s en tablets.

De machtsverhoudingen zijn ook stevig overhoop gegooid in 2022. Zo zakte HP van grootste fabrikant in 2021 naar de vierde plaats in 2022 met een marktaandeel van 18,4 procent; ook Lenovo moest marktaandeel inboeten (19,5%). In het vierde kwartaal kende HP wel een sterke heropleving, dus de pc-fabrikant is zijn leidersplaats weer aan het heroveren. Acer en Dell pronken voorlopig op plaats één en twee met marktaandelen van 22 en 21,3 procent.

lees ook

Dell XPS 13 2-in-1 review: wat als Surface niet had bestaan?

Tabletmarkt consolideert

Op de tabletmarkt is de schade beperkt gebleven; IDC rapporteert een daling van 3,3 procent. In het vierde kwartaal was er zelf alweer een stagnatie tot lichte groei (0,3%) waar te nemen. Geen grote verschuivingen tussen de fabrikanten: Apple verstevigde zijn marktaandeel en was in het vierde kwartaal goed voor bijna de helft van de verkochte tablets.

De iPad blijft, alle inspanningen van Samsung ten spijt, ongenaakbaar. Samsung staat met een martkaandeel van 18,6 procent nog altijd stevig in het zadel als tweede fabrikant. Met onder meer Oppo en Xiaomi kreeg de tabletmarkt er wel enkele nieuwe namen bij die met laaggeprijsde modellen daar verandering in proberen brengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home