Samsung Galaxy Book 3 Pro review: ei zo na perfect

Galaxy-Book3

Het OLED-scherm maakt indruk, de prestaties zijn top: wij zijn verliefd op deze laptop maar de liefde is niet wederzijds.

Sinds begin 2022 is Samsung opnieuw aanwezig op de laptopmarkt in België en Nederland. Onder dezelfde Galaxy-noemer als de bekende smartphonetoestellen, introduceerde het een Galaxy Book 2 line-up met overal OLED-schermen als blikvanger. Prijzen startten vanaf 1.449 euro (incl btw) voor het basismodel. We hebben deze laptops nooit kunnen testen, maar op papier zagen ze er heel competitief uit vergeleken met de concurrentie.

In 2023 is het de beurt aan de Galaxy Book 3-modellen. Die krijgen allemaal een duidelijk upgrade, maar ook een prijsstijging. Het basismodel, de 14 inch Galaxy Book 3 met 360 gradenscharnier, start vanaf 1.599 euro (incl. btw). Ons testmodel, de Samsung Galaxy Book 3 Pro met een 14 inchscherm, start vanaf 1.899 euro (incl. btw). De grotere variant (16 inch) met identiek dezelfde configuratie kost 100 euro meer.

Samsung Galaxy Book 3 foto

De Pro-variant heeft een traditioneel laptopscharnier dat je ongeveer tot een hoek van 150 graden kan positioneren. Dat is nodig trouwens, want het glanzende scherm (geen aanraakscherm) is wel heel reflectief. Daar tegenover staat dat het OLED-scherm zijn troeven extra kan uitspelen.

Hoe sterk is de behuizing?

Voor we de loftrompet rond het OLED-scherm steken, kijken we eerst naar het design van de laptop en de connectiviteit. Het ontwerp haalt duidelijk de mosterd bij het fruitige merk. Het resultaat is een zakelijk en functioneel design dat er strak uit ziet.

Of het design ook heel stevig is, weten we niet. Het voelt alleszins niet even sterk aan als een MacBook Pro. Traditioneel laten fabrikanten van professionele laptops hun toestellen een aantal MIL-STD-testen doorlopen om zeker te zijn dat ze tegen een stootje kunnen. Bij zijn voorganger kunnen we nog cijfers terugvinden van zo’n testen, bij de Samsung Galaxy Book 3 Pro niet. Wie veel onderweg is en zijn laptop overal meeneemt, raden we aan om hiermee rekening te houden.

Voor hetzelfde geld is deze laptop sterker dan we denken. We geven Samsung voorlopig het voordeel van de twijfel.

Wat betreft connectiviteit kunnen we alleen maar blij zijn. Ondanks het dunne chassis vinden we terug: 2x USB-C (Thunderbolt 4), 1x USB A (USB 3.2), 1x HDMI (2.1), een microSD-kaartslot en een hoofdtelefoonaansluiting. Een volwaardige HDMI- en USB-poort in een compacte 14-inchlaptop zijn godsgeschenken. Enig klein detail: beide USB-C-poorten zitten aan één kant. In een ideale wereld zit er aan elke kant één voor extra flexibiliteit wanneer je met een docking station werkt, maar liever zo en extra poorten dan alleen maar USB-C zoals bij de Dell XPS 13.

Subliem OLED-scherm

Laptops en OLED-schermen: het lijkt een perfecte match, maar we hebben er lang op moeten wachten. Vorig jaar zagen we de eerste toestellen op de markt verschijnen, 2023 wordt het jaar van de doorbraak. We hebben ondertussen al de HP Spectre x360 getest met een OLED-scherm, maar de Samsung Galaxy Book 3 Pro is van een volledig ander kaliber.

Waar we bij HP RGB-subpixels kunnen zien wanneer we op een wit blad werken in Word of Outlook, is dat volledig verdwenen bij de Galaxy-laptop. Ondergetekende wilde bij het HP-model liever niet een volledige dag werken op het toestel, tenzij alles in dark mode mocht staan. Samsung heeft dit probleem opgelost, waardoor we nu probleemloos van een wit scherm kunnen genieten.

Bovendien is het 14 inchscherm (niet aanraakgevoelig) ook nog eens gekalibreerd op kleur in drie verschillende modi: DCI-P3, RGB en AdobeRGB. Zoals je hieronder kan zien zijn de resultaten ronduit indrukwekkend. Een deltaE-waarde onder de twee is uitstekend voor professioneel werk. Daar zitten we erg dichtbij.

Dankzij het grote kleurbereik (101% DCI-P3, 150% RGB, 68% BT.2020) kunnen creatieve professionals dit scherm naar wens verder finetunen. Let wel op de extreem glossy afwerking die ons in sommige scenario’s wat parten speelde. De maximale gemeten schermhelderheid van 396 nits is bij een positie aan de raam tijdens zonnig weer met enkele weerkaatsingen soms aan de krappe kant. 

Het scherm heeft een 16:10-schermverhouding, 2.880 x 1.800 pixels. Mochten we zelf kiezen, dan gaat onze voorkeur naar een 3:2-verhouding om productiever te werken. De Samsung Galaxy Book 3 Pro kan ons overtuigen om terug een breder scherm te nemen, enkel en alleen al om van dit bloedmooie scherm te genieten.

Geen fan van de fan

Samsung stopt als één van de eerste laptopfabrikanten een dertiende generatie Intel-chip zijn toestel. De Galaxy Book 3 Pro huisvest een Intel Core i7-1360P. Aan pure prestaties merken we nauwelijks een verschil vergeleken met de vorige generatie (Intel Core i7-1260P in de HP Spectre x360). Die presteerde sowieso al uitstekend.

Voor fotobewerking kan deze configuratie prima uit de voeten. Wie meer focust op videobewerking, CAD of andere grafisch intensieve workloads, kijkt beter uit naar de Galaxy Book 3 Ultra die een Nvidia GeForce GTX 4050 aan boord heeft en een krachtigere Intel Core i7-13700H. Nadeel daar is dat de prijs met meer dan 1.000 euro omhoogklimt.

De processor in de Samsung Galaxy Book 3 Pro kent een sterke korte piekperiode voor wanneer je kort even extra pk’s nodig hebt, een minuut ofzo. Blijf je langer hogere prestaties verwachten, dan zie je dat de kloksnelheid van de processor behoorlijk agressief naar omlaag throttled.

Het is overduidelijk dat Samsung de Galaxy Book 3-reeks heeft ontworpen rond de 16 inchmodellen. Bij de Ultra-variant (16 inch) is ons toestel tijdens dagelijks werk haast altijd fluisterstil. De ventilator van de Samsung Galaxy Book 3 Pro (14 inch) schiet al direct in actie wanneer we een extern 4K-scherm aansluiten en twee browsertabbladen openen, samen met Word en Outlook. Onderweg zonder extern scherm is het 14 inchmodel een pak stiller. Je merkt aan alles dat het systeem snel op zijn limiet zit, terwijl het 16 inchmodel door zijn ruimere behuizing koeler blijft.

Windows Hello: geen ogen, wel vingers

Windows Hello vinden we op dit toestel enkel terug in de vorm van een vingerafdruksensor. Toegegeven, de schermrand bovenaan biedt weinig plaats om een infraroodsensor in te stoppen voor gezichtsherkenning, maar we hebben het al andere fabrikanten zien doen. Zeker binnen deze prijsklasse moet Samsung hier werk van maken.

De vingerafdruksensor werkt gelukkig wel snel en dubbelt als aan-uitknop. Het toetsenbord typt behoorlijk vlak. Het biedt niet de beste typervaring, maar iedereen heeft daar een ander gevoel over. Wie dat belangrijk vindt, neemt best het toestel eens in handen in de winkel.

Het touchpad is daarentegen van een uitstekend niveau. Dankzij het 16:10-schermformaat krijgt het aanraakgedeelte iets meer ruimte onder het toetsenbord. Het reageert bliksemsnel en precies, met een zachte klik om te bevestigen. Niets op aan te merken.

De webcam is degelijk en heeft een Full HD-resolutie. Je kan zelfs een beetje bewegen achter laptop; de camera houdt je in theorie netjes in beeld. Dat lukt aardig, maar je merkt dat voor deze functie een hogere resolutie wenselijk is. Een 5 MP-variant zoals in elke Elitebook- en Dragonfly-laptop van HP lost dat probleem op.

De microfoon presteert uitstekend. Recent in onze review van de Poly Voyager Free 60+ hebben we nog een uitgebreide microfoontest gepubliceerd met onder andere deze Samsung Galaxy Book 3 Pro. Wie graag alle fragmenten wil beluisteren om de microfoonkwaliteit zelf te beoordelen, kan hier terecht.

Prima uithoudingsvermogen, traag bijtanken

OLED-schermen vind je vandaag haast standaard op elke smartphone vanaf ongeveer 250 euro. Naast een uitstekende kleurweergave is het paneel ook goed voor je batterijduur. Bij laptops ligt dat iets anders, mede dankzij Windows 11. Hoe goed dark mode ook is (hoe zwarter het scherm hoe minder OLED verbruikt), vergeleken met Android is er nog veel werk aan de winkel. Ook tal van websites hebben geen dark mode (ITdaily gelukkig wel) wat op een laptop extra belastend is gezien het forse schermoppervlak.

Toch merken we dat Samsung aardig heeft gesleuteld aan de Samsung Galaxy Book 3 Pro. We halen nipt een volledige werkdag bij zuinig verbruik. Heb je die dag twee of meer videovergaderingen op Teams, dan moet je een stopcontact zoeken. Dat is wat ons betreft degelijk genoeg en maakt van de laptop een middenmoter. Wie er meer batterijduur uit wil persen, kijkt beter naar de HP Dragonfly G3 met een traditioneel Full HD-scherm.

Is de laptop plat, dan moet je wel geduld hebben. In dit prijssegment laden laptops van MSI, Lenovo en HP gemiddeld op een half uur de batterij naar 50 procent en wordt de kaap van 80 procent gerond net boven of onder het uur. Samsung verdubbelt die tijd bijna, wat een flinke handicap is.

Het is vreemd hoe Samsung hiermee blijft worstelen binnen het mobiele segment. Ook zijn tablets of smartphones laden niet snel (genoeg) op vergeleken met de concurrentie. Zelfs de vorstelijk uitgeruste Samsung Galaxy S23 Ultra doet er dubbel zo lang over als OnePlus, Oppo of Motorola. We zijn in onze dagelijkse workflow op de redactie een half uur gewoon om op te laden naar 50 procent. Snel tussendoor een shotje laden om de dag door te komen zit er niet meer in wanneer die tijdsduur verdubbelt. Zeker voor wie vaak onderweg is, is dat van cruciaal belang.

Bloatware, bloatware, bloatware

Onmiddellijk zien we daar na de ingebruikname van de laptop al de lokroep van McAfee. Wie 1.899 euro (incl btw) betaalt voor een laptop, wil die rommelreclame niet. Samsung: stop daarmee, je maakt jezelf belachelijk. Helaas lazen we vorige maand nog dat de fabrikant de samenwerking met McAfee verlengde met negen jaar om alle mobiele toestellen van bloatware te blijven voorzien. Walgelijk. Doe dat op je goedkopere toestellen om die wat te subsidiëren, maar stoor daar het premiumsegment niet mee die extra betalen voor je toestel.

Naast McAfee heeft Samsung ook tal van eigen tools geïnstalleerd bovenop het al riant met bloatware voorziene Windows 11. In totaal tellen we er 30 (!). Waarom niet alles in een handvol applicaties bundelen? Lijkt ons efficiënter, zeker binnen Windows. Op hun Galaxy-smartphones snappen we de aanpak iets meer van aparte apps, maar hier is dat overbodig. Het marketingteam mag hier niet winnen van het logische verstand. En laat Bixby thuis.

Conclusie

Op papier was dit onze droomlaptop: OLED, 120 Hz, dun, licht, veel poorten en een acceptabele prijs. We waren tijdens de introductie zo sterk onder de indruk dat we al bijna een bestelling wilden plaatsen. Zelden wist een laptop ons zo te charmeren als totaalplaatje.

In de praktijk blijkt dat Samsung een paar hoeken heeft moeten afsnijden om tot dit compromis te komen. De agressieve aanwezigheid van het ventilatorgeluid bij een lichte workload hoort niet. Wie twijfelt, kiest beter het 16 inchmodel (100 euro meerkost) voor een stiller resultaat. Ook de trage laadtijd is niet van deze tijd, hoewel er wel een snelle 65 watt USB PD-compatibele lader in de doos zit.

We waren ervan overtuigd dat de Samsung Galaxy Book 3 Pro (14 inchmodel, 1.899 euro incl. btw,) een grote kans zou maken om het etiket ‘Keuze van de redactie’ te verdienen. Op papier ja, maar in de praktijk (net) niet. Ook al moeten we toegeven dat het bloedmooie OLED-scherm heel veel goedmaakt en onze harten heeft gestolen. Op vlak van schermtechnologie heeft Samsung dit jaar de lat ontzettend hoog gelegd.

Geteste configuratie: Samsung Galaxy Book 3 Pro NP940XFG (1.899 euro incl. btw): Intel Core i7-1360P, Intel Iris Xe Graphics, 512 GB NVMe SSD, 16 GB RAM, 14 inch glossy scherm (2.880 x 1.800 pixels), Windows 11 Home.

.pro’s

  • Fenomenaal OLED-scherm
  • Dun en licht, met toch veel connectiviteit
  • Degelijke prestaties
  • Gebalanceerde configuratie

.contra’s

  • Trage laadtijd
  • Te veel bloatware
  • Ventilator schiet te vaak in actie
  • Geen gezichtsherkenning (Windows Hello)

Standaardgarantie: twee jaar collect & return ondersteuning in de Benelux.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.