Review: Seagate Backup Plus Hub 8 TB – extra noodplan

seagate backup plus hub

Back-ups, back-ups, back-ups en nog eens back-ups, voor het noodlot toeslaat! We kunnen het eeuwig blijven roepen dat het nodig is, maar soms moet er actie worden ondernomen. Een centrale NAS of clouddienst kan daarin helpen, maar wie iets eenvoudiger zoekt kan bij Seagate terecht.

Je hebt externe harde schijven die je overal handig kan meenemen, en je hebt er die een vaste plaats op je bureau verwerven. De Seagate Backup Plus Hub mag je in de laatste categorie plaatsen, want als mobiele schijf is zijn formaat en aparte voedingsadapter een te grote belemmering. Dit compacte doosje kan je tot 10 TB configureren; wij testen de 8 TB-versie voor Techzine.

Externe voeding

Het is fijn om te zien dat Seagate iets extra aan de externe harde schijf heeft toegevoegd. De twee USB 3.0-poorten vooraan dienen als extra USB-hub voor je computer. Wie wil, kan er ook zijn telefoon opladen aan 5V 2A, genoeg om snel te laden. Ondanks dat USB-C tegenwoordig in heel wat apparaten standaard zit, moet de Backup Plus Hub hier forfait geven.

Qua prestaties presteert de externe harde schijf binnen verwachting. De maximale lees- en schrijfsnelheden pieken op 180 MB/s, voldoende om vlot een back-up te maken.

Omdat de Seagate Backup Plus Hub één fullsize 3,5″-schijf gebruikt, is een aparte 12V-voedingsadapter nodig om de externe schijf in actie te krijgen. Een USB-C-oplossing zoals bij de Innov8 zou de voedingskabel overbodig kunnen maken omdat die standaard wél 12V kan aanleveren. Vermoedelijk houdt Seagate die optie open voor een volgend product in de toekomst.

Software

Standaard wordt de Seagate Backup Plus Hub geleverd met back-upsoftware waarmee je in enkele seconden een volledige image-back-up kan nemen van een Windows-device.

De meegeleverde software oogt indrukwekkend qua functies, maar helaas word je al snel van je wolk gegooid. Seagate maakt namelijk gebruik van de tool van Acronis, wat betekent dat heel wat functies worden vergrendeld tot je de volledige versie van Acronis True Image aankoopt. De gratis versie geeft je geen controle over welke onderdelen je stelselmatig wil back-uppen. De tool laat je enkel toe om een image te back-uppen van Windows.

Tijdens onze testperiode duurt een 200 GB-image ongeveer een klein uur om helemaal te back-uppen. Daarna zijn het enkel incrementele back-ups, die significant minder tijd in beslag nemen.

Betalend luik

Onder het tabblad Tools vind je nog een heleboel extra programma’s zoals een eenvoudige manier om je schijf te klonen of om een nieuwe harde schijf te gebruiken in Windows.

Je kan met de gratis meegeleverde software enkel een complete image back-uppen, maar je kan gelukkig wel bepaalde bestanden of mappen apart herstellen mocht het noodlot toeslaan. Mocht je pc het helemaal begeven hebben, dan moet je eerst vooraf in de software de Rescue Media Builder activeren. Deze USB-stick bewaar je daarna op een goede plaats, mocht het noodlot toeslaan en je computer niet meer wil opstarten.

Wie de externe harde schijf wil gebruiken op Windows, komende van Mac, kan een Paragon-driver downloaden om leestoegang te krijgen tot de harde schijf zonder dat je die opnieuw moet formatteren.

Voor wie?

Voor welk bedrijf is deze externe harde schijf eigenlijk? Wie dagelijks een back-up maakt van zijn systeem on-premise op bijvoorbeeld een NAS én die combineert met cloud back-up, hoeft deze externe harde schijf niet meer in huis te halen. Wie echter maar één back-up maakt, zij het lokaal op een NAS of in de cloud, kan altijd een extra back-up gebruiken. Je weet nooit wanneer het dramatische noodlot toeslaat wanneer twee toestellen falen.

Deze externe harde schijf kan je op je bureau laten staan, permanent aan je computer gekoppeld, en dagelijks of wekelijks wordt er een automatische back-up gemaakt zonder dat je daar naar moet omkijken. Het toestel neemt amper plaats op je bureau en bovendien krijg je twee toegankelijke USB 3.0-poorten.

Conclusie

Het grootste nadeel van de Seagate Backup Plus Hub is het geluid van de draaiende schijven in de behuizing. Wie een stille laptop of desktop gebruikt in een geluidsluwe omgeving, hoort op de achtergrond een licht gezoem wanneer de schijven in actie schieten. Na een tiental minuten inactiviteit, schakelt Seagate de energiebesparende stand in en stoppen de schijven met draaien.

De allergrootste troef is zonder twijfel de haarscherpe prijs voor de 8 TB-versie van de Seagate Backup Plus Hub. Voor 199 euro haal je heel wat opslagcapaciteit binnen en is het prijs/kwaliteit gezien de beste in zijn klasse. Absolute afknapper is de 10 TB-versie, die 100 euro meer kost. Dan koop je beter een tweede 8 TB-versie als je veel opslagcapaciteit nodig hebt voor je back-ups of andere bestanden.

De Seagate Backup Plus Hub is vandaag verkrijgbaar in 4 TB (115 euro), 6 TB (149 euro), 8 TB (199 euro) en 10 TB (299 euro).

.pro’s

  • Scherpe prijs 8 TB-versie
  • Twee USB 3.0-poorten vooraan
  • Back-upsoftware meegeleverd

.contra’s

  • Hoorbaar op de achtergrond
  • Vereist aparte voedingsadapter
  • Betalende opties in de software

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home