Met zijn nieuwste vlaggenschip trekt OnePlus vol de kaart van kracht en snelheid, aan een betaalbare prijs. Keert de OnePlus 10T weer terug naar zijn roots?
Met de OnePlus 10T heeft OnePlus uiteindelijk dan toch een uitbreiding aan zijn vlaggenschipreeks voor dit jaar toegevoegd. Meer dan in andere jaren zet OnePlus een duidelijke hiërarchie neer tussen zijn premium smartphones: de OnePlus 10 Pro is het pronkstuk dat moet wedijveren met de iPhone 13 Pro (Max) en Samsung Galaxy S22 Ultra, de OnePlus 10T moet een trapje lager plaatsnemen.
In april mocht de OnePlus 10 Pro al eens langs onze jury passeren en de smartphone liet ons toch met gemengde gevoelens achter. Op vlak van prestaties en batterij is de OnePlus 10 Pro een topper, maar langs de andere kant werd de huidige identiteitscrisis van OnePlus ook duidelijk geïllustreerd. Door het streven om mee te spelen met de grote jongens en de versmelting met zustermerk OPPO is OnePlus zijn unieke karakter aan het verliezen. De OnePlus 10T sluit in die context weer meer aan met de underdogrol die OnePlus altijd typeerde.
Professionele prestaties
Ondanks het prijsverschil van 200 euro moet de OnePlus 10T voor veel specificaties helemaal niet onder doen voor de duurdere 10 Pro. Ons testmodel kwam met 16 GB RAM en 256 GB opslag; een configuratie die je 799 euro zou kosten. Dat is meer geheugen dan de duurste configuratie van de OnePlus 10 Pro waar je 999 euro voor zou betalen. De OnePlus 10T wordt eveneens geleverd met een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.
Op papier klinkt de OnePlus 10T voor zijn prijspeil zeer indrukwekkend en dat maakt de smartphone in de praktijk ook waar. Zoals je in onderstaande tabel kan zien, is er nauwelijks een verschil op te merken in de benchmarkscores tussen de OnePlus 10T, de 10 Pro en concurrerende vlaggenschepen. Laat er geen twijfel over bestaan: OnePlus 10T presteert zoals je van een vlaggenschipsmartphone mag verwachten.
Naast de CPU deelt de OnePlus 10T ook de Adreno 730-GPU met het Pro-model, wat zoals verwacht resulteert in ijzersterke grafische prestaties.
Laadt sneller dan zijn schaduw
Om de prijs van de OnePlus 10T te kunnen drukken moet de fabrikant natuurlijk wel ergens toegevingen gaan maken. Dat zien we al in de, zij het zeer minieme, verminderde batterijcapaciteit die zakt van 5000 mAh in de 10 Pro naar 4800 mAh in de 10T. In de praktijk zal de feitelijke batterijduur niet veel afwijken dan die van de OnePlus 10 Pro en kom je bij rustig gebruik moeiteloos een dag door. De OnePlus 10T doet ook een stuk beter dan de Xiaomi 12 Pro en de Samsung Galaxy S22.
Met hulp van zusterbedrijf OPPO heeft OnePlus zich mee in de snellaadoorlog tegen Xiaomi gemengd. Tijdens MWC 2022 stelde beide bedrijven een nieuwe doorbraak in hun SuperVOOC-laadtechnologie voor: een 150W oplader. OnePlus 10T is het eerste commerciële toestel dat deze lader meegeleverd krijgt en de resultaten zijn meteen ook zichtbaar.
Hoewel de laadverschillen in vergelijking klein zijn met de Xiaomi 12 Pro die nochtans ‘maar’ een 120W oplader heeft, zet de OnePlus 10T toch een nieuw snellaadrecord neer. In amper acht minuten ga je van 0 procent naar 50 procent, in zestien minuten naar 80 procent en de batterij helemaal opladen kost je nog geen twintig minuten. Het record is weer scherp gezet door OnePlus.
Er is nog iets wat deze oplader bijzonder maakt. Normaal gezien zou opladen aan dergelijke hoge snelheden de levensduur van de batterij drastisch inkorten. Dat wordt hier voorkomen door de ingebouwde Battery Health Engine. Die bestaat uit twee algoritmische componenten: Smart Battery Health en Battery Healing. Die optimaliseren de laadstromen en de elektrolytformule zodat de batterijcellen minder snel dan gebruikelijk verslijten.
Na 1600 oplaadcycli zou de batterij daardoor nog steeds 80 procent van zijn capaciteit blijven behouden; de huidige industriestandaard ligt op 800. Je zal dus voor langere duur van die snelle laadtijden kunnen blijven genieten. In contrast moet je bij Xiami het supersnel laden optioneel activeren: niet bepaald goed voor het vertrouwen in de duurzaamheid ervan. Voor al dat moois lijken we wel een prijs te moeten betalen: de OnePlus 10T gooit namelijk het draadloos laden overboord.
Design & display
We sluiten de motorkap om ons te focussen op wat het blote oog kan zien. Het design van de OnePlus 10T lijkt sterk op dat van de OnePlus 10 Pro, op enkele kleine details na. Zo is het frame van de smartphone niet uit aluminium maar uit plastic gemaakt om de prijs te kunnen drukken. Het doet maar weinig af aan de uitstraling van de smartphone, mede omdat de rug wel nog gewoon uit glanzend Gorilla Glass is gemaakt. Het camera-eiland loopt op dezelfde manier over in de zijkant van de smartphone, een designtoets die we zeker kunnen smaken.
OnePlus-fans van het eerste uur zullen teleurgesteld zijn dat de legendarische slider rechts boven de volumeknop verwijderd is. Als we even ons sentiment kunnen uitschakelen, is daar een logische verklaring voor. Door de grote batterij en de snellaadtechnologie was er simpelweg geen ruimte meer voor de slider. Maar zo geeft OnePlus wel weer een stukje van zijn identiteit op.
Het display heeft dezelfde 6,7”-afmetingen als de 10 Pro, al heeft OnePlus wel wat gesnoeid in het aantal pixels. De resolutie bedraagt 1.080 x 2.412, ofwel Full HD: meer dan voldoende pixels om je een haarscherp beeld te bezorgen. Dankzij de hoge schermhelderheid (481 cd/m2) blijft het beeld ook in vol zonlicht goed leesbaar als je de helderheid hoog genoeg zet. De vingerafdrukscanner vind je in het display terug. Voor ons had die een centimetertje hoger in het display mogen geplaatst worden, maar de scanner werkt wel snel en feilloos.
Geen Hasselblad voor de mond
De camera-setup bestaat uit drie lenzen. De hoofdcamera heeft een Sony IMX766 50 MP-beeldsensor met een f/1.8 diafragma. Voor de breedhoekcamera kiest OnePlus voor een 8 MP-sensor (f/2.2) waarmee je een kijkhoek van 120° kan maken. Tenslotte krijg je nog een macrocamera met 2 MP (f/2.4) ter beschikking. De selfiecamera is teruggebracht van 32 MP naar 16 MP. We merken op dat de telelens van de OnePlus 10 Pro plaats heeft moeten ruimen voor een macrolens, maar dat is niet de meest opvallende afwezige in het camera-eiland.
Er is namelijk geen spoor van Hasselblad te bekennen. Sinds de OnePlus 9 Pro werkt OnePlus samen met de Zweedse camerafabrikant en dat speelt het anders maar al te graag uit. Dat Hasselblad zich niet zou mengen met elke OnePlus-smartphone is logisch. Maar de OnePlus 10T wordt toch ook in de markt gezet als een vlaggenschip, dus hier hadden we Hasselblad misschien wel verwacht.
Of de afwezigheid van Hasselblad zich ook echt laat voelen is maar de vraag, gezien het partnership nog in zijn kinderschoenen staat. De kwaliteit van de hoofdcamera is zeer degelijk te noemen. Ondanks de geadverteerde 50 MP schiet die standaard omwille van ‘pixel binning’ de plaatjes in 12,5 MP; dat is niet ongebruikelijk. Door even te zoeken in de instellingen kan je de maximale resolutie wel activeren, al verlies je dan wel de voordelen van de pixel binning-technologie
Ook in de standaardresolutie ogen je beelden scherp en de kleurbewerking is veel beter dan bij vroegere OnePlus-smartphones. Ook de breedhoekcamera schiet scherpe beelden en de kijkhoek is breed genoeg om landschappen en gebouwen goed in beeld te brengen. Beeldvervormingen blijven nog redelijk binnen de perken, al ogen de kleuren een beetje doffer als je foto’s van de breedhoekcamera naast die van de hoofdcamera zouden leggen. Dat is logisch, gezien de lagere kwaliteit van de sensor
De camera’s slaan er echter niet in om hun tekortkomingen te maskeren. Zo zal je snel merken dat goede, natuurlijke belichting cruciaal is voor je foto’s. In slecht verlichte ruimtes of bij avondval gaan de algoritmen van de camera’s in overdrive om de belichting bij te sturen, wat een te geforceerd effect geeft. Dit zal je zeker opmerken wanneer je de nachtmodus activeert.
De macrocamera wordt helemaal nutteloos wanneer er onvoldoende belichting is. Een ander groot manco is de onacceptabele kwaliteit van de zoomfuncties. Het ontbreken van een telelens laat zich hier voelen. Als je het ons vraagt, hadden we liever de telelens behouden voor de macrolens. Met zijn camera’s zit de OnePlus 10T eerder op het niveau van een goede middenklasser dan van een vlaggenschip.
Software: OnePlus bekent kleur
De software is waar de identiteitscrisis van OnePlus zeer zichtbaar wordt. Officieel draagt de softwarelaag nog steeds de naam Oxygen OS 12.1 (gebaseerd op Android 12), maar dat is slechts een masker om te verhullen dat de software van OnePlus en OPPO steeds meer samensmelt. Vanuit de idee om het beste van beide werelden te creëren behoudt OnePlus 10T nog enkele unieke features van OxygenOS, maar de invloed van OPPO valt niet meer te negeren.
Begrijp ons niet verkeerd: we hebben absoluut niets tegen ColorOS 12. Op OPPO-toestellen werken we er graag mee, maar de mayonaise wil nog niet helemaal pakken in OxygenOS 12. Dat uit zich vooral in enkele kleinere ergernissen. Zo is het onnodig moeilijk om meldingen weg te swipen uit het notificatiecentrum; je moet telkens op Alles wissen duwen om ze te verwijderen.
We konden twee telefoons testen, en op één exemplaar hadden we wel wat problemen met het heropenen van apps nadat die op de achtergrond hadden gedraaid. Geregeld moesten we die geforceerd sluiten om ze opnieuw aan te praat te krijgen. Het lijkt alsof in de zoektocht naar de perfecte mix tussen OnePlus- en OPPO-elementen, de fabrikant de basis heeft verwaarloosd.
Ook met zijn updatebeleid mag OnePlus echt een tandje bijsteken. OnePlus belooft drie grote software-updates (tot en met Android 15) en vier jaar beveiligingsupdates. Dat is minder lang dan Samsung en ook in de frequentie van beveiligingsupdates scoren concurrerende merken doorgaans beter dan OnePlus. De fabrikant belooft wel tegen eind dit jaar OxygenOS 13 uit te rollen voor de OnePlus 10T.
OnePlus 10T vs OnePlus 10 Pro: wat is de beste OnePlus-smartphone van 2022?
De OnePlus 10T heeft ons zeker weten te charmeren met zijn prachtig ontwerp en razendsnelle prestaties. Net als de OnePlus 10 Pro schiet de 10T net te kort om de absolute topmodellen te kunnen bijbenen, maar dat is ook niet de ambitie van de 10T.
We moeten deze smartphone misschien dan ook niet beschouwen als een premium vlaggenschip, maar als een prestigieuze middenklasser. Binnen die categorie vind je geen beter toestel dan de OnePlus 10T. Door de topprestaties die de OnePlus 10T levert zal zijn Pro-broer het wel eens zeer moeilijk kunnen krijgen om zijn meerprijs nog te verantwoorden.
.pro’s
- IJzersterke prestaties
- 150W snelladen
- Biedt betere waarde dan OnePlus 10 Pro
.contra’s
- Geen slider
- Software voelt niet ‘af’
- Camera’s zijn niet top