Nokia X20 review: grote smartphone met te weinig troefkaarten

Nokia X20

HMD Global zet met de Nokia X20 een middelmatig toestel op de markt. Je ziet aan alles dat het merk zijn best doet, maar in deze prijscategorie is de concurrentie moordend en bieden andere toestellen een betere prijs-kwaliteitverhouding.

HMD Global heeft sinds 2016 het exclusieve recht om mobiele telefoons en randapparatuur onder de Nokia-naam uit te brengen. Waar andere fabrikanten hun focus legden op high-end toestellen, zag HMD Global een duidelijke opportuniteit in het laag- en middensegment. Na jaren van succes merk je vandaag dat ook andere smartphonefabrikanten het middensegment in het vizier krijgen en daar volop inzetten.

Wanneer partijen als Samsung, Oppo en OnePlus met grote R&D- en marketingbudgetten gooien, kan je dat moeilijk counteren als HMD Global. De groep moet rendabel zijn en kan zich niet permitteren om onder de prijs marktaandeel te winnen. Met de Nokia X20 (379 euro incl. btw) valt het ons heel sterk op dat HMD Global tegen die limiet aanbotst en de prijs-kwaliteitstrijd niet kan winnen van de concurrentie. Het resultaat is een smartphone die goed is van inborst, maar vergeleken met gelijkaardige of goedkopere modellen ondermaats scoort.

Fors formaat

Twee zaken vallen onmiddellijk op wanneer je de Nokia X20 vastneemt: groot en goedkoop. Dat eerste spreekt voor zich: dit toestel is heel groot. Een 6,67 inchscherm is al niet van de kleinste, maar door de relatief dikke schermranden rondom oogt het nog massiever. Op onze redactie vinden we hem unaniem te groot, maar wie altijd zijn telefoon met twee handen vast heeft en veel media consumeert, heeft er vermoedelijk wel baat bij. Wij twijfelt, kan beter het toestel in de winkel eens vastpakken om zeker te zijn.

Het tweede aspect dat ook onmiddellijk opvalt, is de ietwat goedkope afwerking. Door de dikke schermranden oogt het toestel log en de plastic achterkant overtuigt. Het chassis zelf is ook plastic, maar daar maakt HMD Global wel gebruik van een kwalitatief alternatief. Wie hoopt op draadloos laden omwille van de plastic achterkant, moeten we teleurstellen.

Nokia X20

Het forse, lompe formaat in combinatie met de goedkope afwerking plaatst dit toestel niet op één lijn vergeleken met goedkopere alternatieven zoals de OnePlus Nord CE 5G of Samsung Galaxy A52. Die voelen veel meer premium aan. Wie direct een case op zijn toestel klikt, trekt zich daar weinig van aan. Hou er echter wel rekening mee dat een case soms een toestel wat breder maakt, wat nefast is voor de Nokia X20 die al behoorlijk breed is.

Ondermaatse schermkwaliteit

Het grote aanraakscherm is voor mediaverslinders een belangrijke troef, zeker als de beeldkwaliteit top is. Tot voor kort was een amoledscherm geen optie in deze prijsklasse, maar vandaag vind je zulke schermen al op heel wat toestellen. Helaas niet op de Nokia X20, wat toch wel een belangrijke handicap is. De Nokia X20 heeft een traditioneel LCD-scherm. Dat is een voordeel wanneer je vaak een internetbrowser gebruikt, het batterijverbruik ligt dan lager, maar wie veel media verbruikt ziet het tegenoverstelde gebeuren.

Amoled geeft de beste schermkwaliteit op een smartphone, daar kan je niet rond. Een LCD-scherm is vandaag nog perfect normaal in de budgetcategorie tot 250 euro, maar daarboven mag je meer verwachten.

Naast de LCD-schermkwaliteit zijn we ook teleurgesteld in de refresh rate van het scherm. Vandaag hebben toptoestellen 120 Hz en schakelt het middensegment ook een trapje hoger naar 90 Hz. De traditionele 60 Hz hoort niet meer thuis binnen deze prijsklasse en voelt ‘traag’ aan. Wie niet beter weet, mist niets. Wie ooit 90 Hz of 120 Hz heeft mogen ervaren op een smartphone, keert nooit meer terug naar 60 Hz.

Prestaties

Op vlak van prestaties kunnen we weinig opmerken. De Nokia X20 scoort naar verwachting binnen zijn prijsklasse. Dat is vandaag meer dan genoeg voor een vlotte gebruikservaring. Powerusers die bliksemsnel willen multitasken, moeten hun portefeuille breder opentrekken.

Wanneer we kijken naar de cameraprestaties, zien we opnieuw dat Nokia weinig mis doet. Er zijn smartphones binnen deze prijscategorie die betere foto’s schieten, maar ook hier presteert de Nokia X20 binnen de norm. Bovendien heb je achteraan vier verschillende lenzen om je creativiteit bot te vieren: een 48 MP hoofdcamera geflankeerd door een 2 MP macrocamera, 2 MP dieptecamera en een 5 MP groothoekcamera.

Met audiojack, zonder lader

Wie graag een audiojack wil op zijn of haar smartphone, kan nog bij Nokia terecht. HMD Global stopt de geliefde aansluiting onderaan en voorziet ook naast de standaardopslag van 128 GB een microSD-kaartslot waar je tot 512 GB kan uitbreiden. Het toestel ondersteunt dualsim, maar daarvoor moet je wel het microSD-kaartslot opofferen.

Omwille van ecologische (en vermoedelijk ook economische) redenen zit er geen USB-lader in de doos (wel een USB-kabel). Met onze snelste lader (100 watt Power Delivery) lukt het ons niet om snelheid in het laadproces te krijgen. Het duurt een half uur om tot 50 procent te raken en meer dan een uur tot 80 procent. Snellaadtechnieken worden in steeds goedkopere toestellen gestopt vandaag. Waarom HMD Global niet beter kan met de Nokia X20, is ons een raadsel.

Omdat het toestel een LCD-scherm heeft, is een vingerafdruksensor onder het scherm niet mogelijk. HMD Global stopt die daarom in de aan-uitknop aan de rechterkant en die werkt vlekkeloos. Het grote scherm nodigt uit om media te consumeren, maar er zit maar één luidspreker (onderaan) in deze telefoon. Monogeluid geeft je niet dezelfde ervaring als stereo, wat hier toch een domper is.

Batterijduur

De Nokia X20 heeft de juiste balans gevonden tussen prestaties en batterijduur. In onze benchmarktest scoort die bovengemiddeld in dagelijks gebruik. Een volledige werkdag is geen enkel probleem. Wie zuinig met zijn toestel om gaat qua gebruikstijd, kan er occasioneel tot twee dagen uit halen. In onderstaande grafiek duidt de benchmarksuite vijf verschillende tools waarvan we het gemiddelde nemen. Bij de prestatietest kijken we naar intensiever gebruik en nemen we het gemiddelde van twee benchmarks.

Door de trage laadtijd kan je niet snel tussendoor even wat energie tanken. Iets meer dan een half uur voor 50 procent is in noodsituaties krap. De kans is bijgevolg groot dat je met deze smartphone snel in het stramien rolt van dagelijks ’s avonds opladen tijdens het slapengaan, wat op de lange termijn niet zo goed is voor de levensduur van de batterij.

3-3-3-belofte

HMD Global levert veel Nokia-smartphones aan professionele gebruikers en ook de Nokia X20 draagt het label Android Enterprise Recommended. Hiermee kan je handig toestellen in bulk uitrollen en beheren, werk en persoonlijke data gescheiden houden en een extra laag aan bescherming en privacy toevoegen.

De grootste troef is echter de standaard fabrieksgarantietermijn van drie jaar, een unicum binnen de smartphonewereld. Tegelijk belooft HMD Global ook drie jaar security-updates en drie jaar Android-updates. Die combinatie maakt het interessant voor bedrijven om de Nokia X20 als zakelijk toestel aan te bieden bij werknemers.

HMD Global mag van geluk spreken dat het die zogenaamde 3-3-3-belofte nog als troef heeft, want behalve de uitstekende batterijduur is de Nokia X20 geen hoogvlieger vergeleken met zijn naaste concurrenten. Wie updates en extra garantie kan appreciëren, vind in deze smartphone een ideale bondgenoot. Heb je liever een betere schermkwaliteit, premium afwerking en een iets kleiner formaat? Dan krijg je bij de OnePlus Nord CE 5G of Samsung Galaxy A52 meer waar voor je geld.

.pro’s

  • Gegarandeerde updates
  • Groot scherm
  • Uitstekende batterijduur
  • 3 jaar fabrieksgarantie

.contra’s

  • Ondermaatse schermkwaliteit
  • Goedkope afwerking
  • Trage laadtijd
  • Te hoge prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home