MSI Summit E16 Flip review: gebalanceerd sub-workstation met werkpunten

De MSI Summit E16 Flip A12U mikt op een creatief publiek met een degelijk scherm, uitstekende prestaties en een opvallend goede batterij.

Wie workstation zegt, associeert dat vaak met een zware, ietwat dikke laptop die allesbehalve mobiel is. Met de Summit E16 Flip (vanaf 1.428 euro excl. btw) probeert MSI een moeilijk compromis te zoeken tussen prestaties, draagbaarheid en autonomie. Het slaagt daar verrassend genoeg in. Er zijn echter wel een paar schoonheidsfoutjes om mee rekening te houden.

De MSI Summit E16 Flip is in EVO-variant verkrijgbaar in twee modellen: A12U en A12M. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat de eerste een Nvidia GeForce RTX 3050 Ti grafische kaart aan boord heeft. De A12M moet het doen met de geïntegreerde graphics van Intel binnen de cpu. De adviesprijs voor het basismodel bedraagt 1.428 euro. Wie het topmodel wil met een RTX 3050 Ti, betaalt daar 1.929 euro voor. Beide prijzen zijn exclusief btw.

Vingerafdrukgevoelige laptop

Sinds MSI de zakelijke markt in het vizier nam eind 2020, is de Summit line-up de high-end designvariant terwijl Prestige specifiek bedoeld is voor de creatieve professionals met extra rekenkracht. De MSI Summit E16 Flip A12U valt met zijn configuratie daar perfect middenin. Je krijgt een strak, zakelijk zwart design met de nodige rekenkracht en een MIL-STD-810G-label om de stevigheid van het chassis te duiden. Wat zo’n label betekent, kan je hier lezen.

De eerste indruk er één van kwaliteit, tot je beseft dat het metaal van de behuizing een vingerafdrukmagneet is. Je kan deze laptop niet netjes houden, hoe goed je ook maar ons best doet. MSI mag dringend investeren in oftewel andere materialen, oftewel een betere coating die vingerafdrukken beperkt. Zoals het nu is, doet de afwerking af aan de presentatie van de laptop.

De MSI Summit E16 Flip A12U is een groot toestel, maar wat had je anders verwacht met een 16 inchscherm. Dankzij de 16:10-schermverhouding beperkt de laptop zijn voetafdruk in de breedte, wat goed nieuws is voor de draagbaarheid van het toestel. De extra schermruimte in de hoogte is eveneens een troef om productiever te werken en te multitasken.

Het toetsenbord is verlicht en voelt aangenaam aan. Hetzelfde kunnen we niet zeggen van het touchpad. Dat registreert elke beweging, tot de onderste twintig procent over twee derde van het oppervlak. Dat zorgt voor frustrerende situaties waarbij je cursor niet meer beweegt terwijl je toch nog met je vinger op het touchpad zit. De kans is groot dat het om een fabricagefout gaat, maar het gebeurt toch eerder zelden dat een touchpad ons technisch in de steek laat.

Flexibel scherm en een stylus in de doos

Ondanks het grote scherm heeft de laptop een 360 gradenscharnier. Hiermee kan je het aanraakscherm onder diverse hoeken gebruiken. MSI levert een actieve stylus in de doos die je via USB-C kan opladen. Hiermee kunnen grafische professionals onderweg tekenen of notities nemen. Er is in de laptop geen ruimte om de stylus weg te steken.

Er is gelukkig wel een sterke magneet aan de zijkant van het toestel die de pen op zijn plaats houdt. Dat neemt niet weg dat je met een 16 inchlaptop een grotere kans hebt om die onderweg te verliezen wanneer je het toestel in je tas stopt.

De stylus ondersteunt tot 4.096 drukniveaus en weegt 13,5 gram. In de doos zitten verschillende puntjes om naar eigen smaak te configureren. De batterij in de pen gaat tot 65 uur mee. Extra handig is de batterij-indicator in de vorm van een gekleurd ledlampje op de pen. Zo weet je altijd tijdig wanneer je de pen moet opladen. Het enige wat ons stoort, is de beperkte tactiele feedback van de twee knoppen dichtbij de schrijfpunt. Een lichtere knop met een duidelijke klik had hier beter geweest.

Laptop of workstation?

De Intel Core i7-1280P is een opportunistische keuze voor een kantoorlaptop, maar een conservatieve keuze voor een workstation. P-chips zitten met hun TDP van 28 watt tussen de 15 watt-U-processors van Intel voor slanke kantoorlaptops, en H-CPU’s met 45 watt voor krachtpatsers. Dat de chip iets lichter is, zien we duidelijk in de cijfers.

Renderen is bijvoorbeeld een CPU-intensieve taak waarin het aantal rekenkernen en de kloksnelheid rechtstreeks verbonden zijn met de prestaties. Tests met Blender tonen dat zelfs de oudere Intel Core i7-11800H in de Dell XPS 15 iets beter presteert. Beide laptops hebben verder gelijkaardige specificaties. Kijk je naar de Intel Core i9-12900H in de krachtigere MSI Creator Z17, dan wordt de Summit helemaal overklast.

We zien een gelijkaardige situatie bij het transcoderen van media, waar de Summit E16 zo’n dertig procent minder presteert dan de Dell XPS 15. Bij CalculiX, dat simulaties uitvoert op basis van de CPU bij 3D-CAD-modellen, is het verschil minder groot. De P-chip is geen doetje en ondersteunt het zwaardere werk, maar speelt toch een categorie lager dan de CPU’s in een echte workstation.

Grafische workloads

Voor de grafische component kijken we naar de Nvidia GeForce RTX 3050 Ti. Dat is dezelfde chip als in ons Dell XPS 15 testmodel. Hier zien we dat MSI er beter in slaagt om zijn laptop fris te houden en het uiterste uit de componenten te persen. Voor grafische workloads in Maya en 3ds Max is deze Summit net dat tikkeltje krachtiger.

Opnieuw halen we de MSI Creator Z17 er even bij om het contrast met een echt krachtige workstation te duiden. Dat toestel heeft een Nvidia GeForce RTX 3080 Ti aan boord en is een kleine 40 procent krachtiger.

We zien hetzelfde bij specifieke CAD-workloads, al moeten we daarbij vermelden dat de drivers van een professionele kaart uit de voormalige Quadro-reeks, zoals de Nvidia RTX A4500 in de HP Studio G9, hier een groot verschil maken. Voor CAD-werk is deze Summit niet de juiste keuze.

Over het algemeen is deze laptop geen absolute krachtpatser wanneer we met echte professionals vergelijken, maar schrijf de MSI Summit E16 Flip A12U niet weg als een banale kantoorlaptop. Het toestel kan wel degelijk overweg met zwaardere werklasten en is zo geschikt voor werkkrachten die occasioneel in gespecialiseerde programma’s moeten duiken. Wie video wil monteren of foto’s wil bewerken op een stevig toestel dat toch mooi en draagbaar is, is hier eveneens aan het juiste adres.

MSI heeft deze laptop van een uitstekende koeling voorzien. Het duurt heel lang voor we de ventilator echt luid horen draaien: pas na vijf minuten onder zware load. De turbosnelheid van de Intel Core i7-chip, 3,35 GHz, kan de laptop 40 seconden volhouden. Daarna neemt het toestel genoegen met 2,8 GHz en geeft het geen krimp meer. Zo’n stabiliteit geeft de gebruikers de garantie dat ze dit toestel mogen uitdagen zonder prestatieverlies.

Groot, vlot aanraakscherm

Het grote 16 inchscherm maakt indruk op het eerste zicht. De vloeiende 165 Hz refresh rate is een plezier om mee te werken. De MSI Summit E16 Flip A12U heeft wel een glanzend scherm omdat het een aanraakscherm is. Naar reflectie toe is dat minder fijn, maar het komt de kleuren op het scherm wel ten goede. Met een maximale helderheid van 431 cd/m² kan je het toestel in nagenoeg elke situatie vlot gebruiken.

De schermresolutie van 2.560 x 1.600 pixels slaat de brug tussen Full HD en 4K. We zijn fan van deze resolutie omdat je een scherper beeld krijgt dan Full HD, wat welgekomen is, maar je verliest niet zo veel batterijduur als bij een 4K-scherm. De 16:10-schermverhouding is aangenaam om productief te werken.

Schermkwaliteit

Wie de MSI Summit E16 Flip A12U wil gebruiken voor creatief werk, heeft er baat bij dat het scherm een degelijk kleurbereik heeft en accurate kleuren kan weergeven. Het kleurbereik is uitstekend met 151 procent binnen sRGB en 101,4 procent binnen DCI-P3. We meten een contrast ratio van 1121:1. In theorie is dit een perfect scherm voor creatieve professionals.

In de praktijk meten we een ondermaatse grijsschaal delta E van 4,9. Vanaf een waarde onder de twee kan je correct professioneel werken met kleuren en grijstinten. Kijken we naar de kleuren, dan zien we een delta E van 3,2. Een kleurtemperatuur van 6.344 Kelvin is ook ietwat aan de lage kant, 6.500 Kelvin is het doel.

Na een korte kalibratieronde kunnen we de delta E-waarden onder 1 krijgen, wat aantoont dat het scherm kwalitatief sterk genoeg is. Zonde dat het resultaat standaard uit de doos daar niet bij in de buurt komt.  

Webcam en microfoon

Een laptop moet vandaag een goede webcam hebben om te videobellen. De camera in de MSI Summit E16 Flip A12U ondersteunt tot 1080p en biedt een sterk dynamisch bereik. In uitdagende lichtsituaties worden we haast altijd correct in beeld gebracht. MSI heeft door de dunne schermrand geen privacyklepje voorzien om de camera af te schermen. Er is wel een fysieke knop aan de zijkant waarmee je de camera hardwarematig kan afkoppelen van het toestel.

De vier microfoons die de camera flankeren, leveren prima werk. In talrijke Microsoft Teams-meetings kregen we nooit negatieve feedback nadat we achter onze stemkwaliteit informeerden.

Windows Hello wordt ondersteund door middel van een vingerafdruksensor of via gezichtsherkenning met IR-sensoren naast de webcam.

Wat betreft aansluitingen is de MSI Summit E16 Flip A12U rijkelijk bedeeld: je krijgt 2x USB-C Thunderbolt 4, 2x USB-A (USB 3.2), HDMI, microSD-kaartslot en een jackaansluiting. Er zit zelfs een Tile-sensor in het toestel om je laptop terug te vinden bij verlies of diefstal.

Batterijduur en oplaadsnelheid

Een 16 inchlaptop met workstation-ambities staat vaak synoniem voor een slechte batterijduur. MSI probeert dat te counteren met een potige 82 Wh-capaciteit. Dat heeft invloed op het gewicht, 2.142 gram, wat op de limiet is om comfortabel overal mee te nemen om te werken.

In een simulatie met wat videobellen, browsen, tekstverwerking en mailen, klokken we af op een batterijduur van zes uur bij een schermhelderheid van 120 cd/m². Wie in een heldere kantoorruimte werkt, krikt het scherm hoger wat de batterijduur verder naar beneden duwt. Een volledige werkdag zonder stopcontact is niet realistisch, ook niet wanneer je enkel een tekstverwerker of videospeler gebruikt. In zo’n scenario ronden we nipt de kaap van zeven uur.

Gelukkig zit er een snellader in de doos met een USB-C-stekker. Een lege batterij voor de helft opladen, duurt net geen half uur. Je hebt dus maar even een stopcontact in de buurt nodig om de batterijduur met twee tot drie uur te verlengen.

Conclusie

Een zakelijke laptop met een groot 16-inchscherm dat ook een beetje een workstation wil zijn: de MSI Summit E16 Flip (vanaf 1.428 euro excl. btw) lijkt een toestel dat vlees nog vis is, maar niets is minder waar. Door een sterk gebalanceerde configuratie af te leveren, houdt MSI rekening met gebruikersprofielen die niet de handicap willen van een duurdere en zwaardere workstation, maar toch meer willen dan een traditionele zakelijke laptop.

Wie zich kan associëren met dit profiel, haalt een uitstekende laptop in huis die niet zal teleurstellen.

Getestte configuratie: MSI Summit E16 Flip A12UDT-010NL (1.929 euro excl. btw): Intel Core i7-1280P, Nvidia GeForce RTX 3050 Ti, 32 GB RAM, 2 TB NVMe SSD, glanzend 16 inch aanraakscherm (2.560 x 1.600 pixels), Windows 11 Pro, actieve stylus meegeleverd.

.pro’s

  • Kwalitatief 165 Hz-scherm
  • Gebalanceerde configuratie-opties
  • Prima prijs
  • Uitstekende koeling

.contra’s

  • Wispelturig touchpad
  • Vingerafdrukgevoelig
  • Stroeve knoppen op de stylus

Standaardgarantie: Twee jaar collect & return ondersteuning in de Benelux.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home